Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker 71 milliarder oljekroner

Regjeringen legger statsbudsjettet tett opptil handlingsregelen. Se lekkasjene her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen vil bruke 71 milliarder av oljefondet i statsbudsjettet. For første gang legges et statsbudsjett tett opptil handlingsregelen.

Merforbruket er på 800 millioner kroner.

De store oljeinntektene det siste året har gjort det mulig for regjeringen å bruke seks milliarder kroner mer enn i årets budsjett, og likevel komme unngå å overskride regelen for bruk av vår felles oljeformue med mange milliarder.

Utgiftssiden i forslaget til statsbudsjett er totalt på 713 milliarder kroner. I budsjettforslaget økes skatte- og avgiftene med rundt 2 milliarder kroner, slik at skatte- og avgiftsnivået bringes tilbake til nivået fra 2004. Det skjer først og fremst ved at toppskatten og formuesskatten øker.

Nye bilavgifter og CO2-avgift på gass

Regjeringen legger om bilavgiftene for å oppmuntre til kjøp av biler med lave CO2-utslipp.

Regjeringen foreslår i første omgang at CO2-utslipp erstatter slagvolum som beregningsgrunnlag i engangsavgiften fra 1. januar 2007. Det gis samtidig en mindre lettelse i engangsavgiften for nye personbiler. I tillegg foreslås det en CO2-avgift på innlands bruk av gass til oppvarming av boliger og næringsbygg fra 1. juli 2007.

For å oppfylle Norges internasjonale miljøforpliktelser, innføres det en avgift på NOx-utslipp på 15 kroner per kilo. Enkelte næringer vil få kompensasjon for dette.

image: Bruker 71 milliarder oljekroner

Dyrere med eldre arbeidstakere

Regjeringen foreslår å øke satsen for arbeidsgiveravgift med 1 prosentpoeng for sysselsatte over 62 år.

Det kommer fram i regjeringens forslag til statsbudsjett. Endringen skal gjøres gjeldende fra neste år. Beløpet skal brukes til å styrke ulike tiltak knyttet opp mot avtalen om et inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).

Øker bistanden med 2,2 milliarder

Regjeringen vil øke den norske bistanden til verdens fattige med 2,2 milliarder kroner, viser budsjettforslaget fra Utenriksdepartementet.

Økningen betyr at Norge neste år vil gi 0,97 prosent av anslått brutto nasjonalinntekt (BNI) i bistand.

Det er en økning på 0,01 prosent fra forrige budsjett, men regjeringen når i 2007 ikke målet i Soria Moria-erklæringen om å bruke 1 prosent av BNI på bistand.

I budsjettforslaget foreslår regjeringen 300 millioner kroner mer til å bekjempe barnedødelighet og gi barn en bedre start på livet.

Innsatsen for miljørettet bistand foreslås økt med 350 millioner kroner.

Høyere matmoms

Regjeringen vil øke merverdiavgiften på matvarer fra 13 til 14 prosent fra 1. januar 2007.

(NTB)