Bruker alarmjammere, spesialposer og utnytter barn

Slik rundstjeles norske butikker.

SAMARBEIDER: På dette bildet, og de andre bildene på denne siden, kan du se hvordan tyvene samarbeider om å stjele varer fra en større butikk i Oslo-området. Foto: Overvåkningskamera
SAMARBEIDER: På dette bildet, og de andre bildene på denne siden, kan du se hvordan tyvene samarbeider om å stjele varer fra en større butikk i Oslo-området. Foto: OvervåkningskameraVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||På bildene du kan se i denne saken prøver tre tyver — to menn og en kvinne — å stjele klær fra en forretning i Oslo-området.

De samarbeider, bytter på å hente inn varer, holde vakt og legge varene i en eske.

Og de er et eksempel på et stadig voksende problem for norske butikkeiere: Organiserte tyver som gjerne reiser fra område til område.

- Det ble stjålet for 1,9 milliarder fra norske butikker i fjor, sier sikkerhetsrådgiver Thor Martin Bjerke i HSH (tidligere Handels — og Servicenæringens Hovedorganisasjon) til Dagbladet.

Bruker alarmjammere
Overvåkningskameraer og observasjoner fra butikkansatte og vektere har avdekket de fleste metodene. En er å sende småbarn først ut med tyvegods.

SAMLET OPP: Her løftes posen der varene ble samlet ut. Foto: Overvåkningskamera
SAMLET OPP: Her løftes posen der varene ble samlet ut. Foto: Overvåkningskamera Vis mer

I forrige uke ble en mor tatt for butikktyveri sammen med sine to mindreårige sønner på Strømmen storsenter.

Andre er mer teknologisk avanserte.

- Den nye metoden er såkalte jammere som forstyrrer butikkenes egne elektroniske overvåkningssystemer, sier Bjerke.

Disse jammerne er på størrelse med en sigarettpakke, og brukes slik at alarmene ikke fungerer da tyvene skal gå ut av butikkene. En annen metode er å bruke omsydde vesker og bager, som gjør at alarmene ikke utløses når varene bæres ut.

- Tittet ikke på størrelser og prislapper
Dagbladet har gått gjennom en rekke butikktyveridommer fra landets største tingretter.

SER IKKE PÅ STØRRELSER: Tyvene ser ofte verken på pris eller størrelser, og tar heller med seg det de kan. Foto: Overvåkningskamera
SER IKKE PÅ STØRRELSER: Tyvene ser ofte verken på pris eller størrelser, og tar heller med seg det de kan. Foto: Overvåkningskamera Vis mer

I en av sakene ble en rumensk mann dømt til 40 dagers fengsel, etter at han stjal varer for 18 876 kroner fra Smart Club på Alnabru i september i fjor.

- Tiltalte tok en handlevogn og la i klær og sko til sin kone og sønn. Han puttet deretter alle varene ned i en bag han hadde med seg, og gikk gjennom kassa uten å betale for varene, heter det i dommen.

- Ingen av dem tittet på størrelser og prislapper. Det virket som de puttet helt tilfeldige varer ned i handlekurven, heter det videre.

Samarbeider
Det er ikke uvanlig at flere samarbeider om tyveriene.

Øyvind Aass Havnevik, politiadvokat i Oslo, har to butikktyverisaker som skal opp for retten i løpet av de neste ukene. Han sett flere saker der tyvene har brukt følgende metode:

SPESIALUTSTYR: Dette er en alarmjammer. Foto: Nina Hansen
SPESIALUTSTYR: Dette er en alarmjammer. Foto: Nina Hansen Vis mer

- Hvis det for eksempel er fem personer, kan to stå utenfor butikken i en bil og vente. En holder vakt, mens en fanger betjeningens oppmerksomhet. Den siste tar varene, sier politiadvokaten til Dagbladet.

HSH har opplevd liknende metoder.

- De kommer ofte flere inn sammen. De trekker seg lengst mulig unna de butikkansatte og er veldig fokusert på overvåkningskameraer. Det er veldig godt synlig, og prater sammen i mobiltelefon inne i store butikker, sier Bjerke.

Kommer med fly og leier bil
Oslo-politiet har startet en operativ etterretning- og etterforskningsgruppe som fokuserer på utenlandske vinningskriminelle.

- Vi opplever at det er mange kombinasjonskriminelle som kommer hit for å begå straffbare handlinger. Før kom de med buss og tok t-bane rundt. Nå har vi sett eksempler på at de kommer hit med fly, leier bil på Gardermoen og reiser rundt ei uke eller to, sier lederen av gruppa, politiførstebetjent Geir Ellefsen.

LURER ALARMEN: Tyvene bruker ofte spesialsydde poser og bagger for å lure alarmene, som Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i HSH, her viser fram. Foto: Nina Hansen
LURER ALARMEN: Tyvene bruker ofte spesialsydde poser og bagger for å lure alarmene, som Thor Martin Bjerke, sikkerhetsrådgiver i HSH, her viser fram. Foto: Nina Hansen Vis mer

Politiet opplever at regelrette bander reiser fra område til område og stjeler.

- Det er snakk om profesjonelle kriminelle som ofte både driver med boliginnbrudd, pinkodetyveri og butikktyverier, sier Ellefsen til Dagbladet.

Bransjens mottrekk
Bandenes forflytning er et problem, ifølge HSH, fordi informasjonsutvekslingen mellom politidistriktene går tregt.

Tyvene er altså ofte organisert, de samarbeider og noen har skaffet seg teknisk avansert utstyr. Hvordan beskytter butikkene seg mot dette?

- Mottrekket mot jammerne som forstyrrer alarmene, er en oppgradering av alarmene som sier ifra hvis de blir forsøkt jammet. Vi har også alarmtyper som klarer å oppdage hvis noen kommer inn med en spesialpose- eller bag, sier sikkerhetsrådgiver Bjerke.

Han mener likevel at det viktigste er opplæring av butikkpersonalet.

- Det er enkelt å se med et trenet blikk hvem som har uærlige hensikter. Og tyvene forlater gjerne butikken hvis personalet kommer bort og spør om det er noe de kan hjelpe med. Da skjønner de at de er oppdaget og trekker seg ofte unna, sier han.