STRATEGI: Demonstrantene i Bangkok bruker barn og eldre for å skremme politiet fra å angripe. Foto: Harald Henschien
STRATEGI: Demonstrantene i Bangkok bruker barn og eldre for å skremme politiet fra å angripe. Foto: Harald HenschienVis mer

Bruker barn som skjold

Demonstrantene i Bangkok med ny strategi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANGKOK: (Dagbladet.no) Etter oppfordring fra lederne av PAD, som står bak beleiringen av Bangkoks internasjonale flyplass, strømmet stadig flere demonstranter til lørdag. Mange av demonstrantene har med seg små barn som overnatter på flyplassen.

 

- Kunne blitt skviset

Fredag forsøkte politiet å sette opp effektive sperringer omkring Suvarnabhumi-flyplassen. Samtidig oppfordret lederne av opposisjonsgruppen PAD, som organiserer beleiringen, via sine radio- og tv-stasjoner å få flere til å ta del i demonstrasjonene.

- Da politiet forsøkte å sette opp sperringer utenfor våre sjekkpunkter, skjønte de at de kunne bli skviset mellom ankommende demonstranter og de som er på plassen allerede, fortalte en av sikkerhetsfolkene i PAD til Dagbladet.no lørdag.

Resultatet ble at politiet valgte å trekke sine kontrollpunkter et godt stykke tilbake. Dermed strømmet enda flere demonstranter inn på flyplassområdet. Siden den overraskende okkupasjonen av flyplassen sist tirsdag, har PAD greid å forme en svært effektiv og tilsynelatende velsmurt organisasjon.

 

En nærmest umulig politioppgave

Hovedveiene nær terminalen er fylt med tusenvis av demonstrantenes parkerte kjøretøy. Framkommeligheten er minimal. Foran og inne i terminalen campet lørdag flere enn 10 000 mennesker. Mange av disse var eldre eller familier med barn.

Dette gjør det nærmest umulig for politiet å løse opp demonstrasjonene med konvensjonelle metoder — som tåregass eller annen form for vold.

— Man angriper ikke barn med tåregass, sa en av demonstrantene på flyplassen fredag kveld. Hun følte seg trygg på at regjeringen ville gi etter for presset, eller at det militære ville gjennomføre et kupp. I tillegg har PAD sin egen hær som er utstyrt med kraftige slagvåpen og har lovet politiet sterk motstand om de forsøker å angripe.

 

Ville hindre mattilførslen

Lørdag forsøkte politiet å hindre mattilførslen til demonstrantene, men det er usikkert hvor effektiv blokaden er. Dagbladet.no observerte at en pick-up-bil med appelsiner ble losset foran terminalen. En representant for det provisoriske sykehuset på flyplassen hevdet de hadde store mengder instant nudelsuppe og store mengder drikkevann til sin rådighet. Alle demonstrantene mottar gratis mat, drikke, ulltepper og enkle medisiner og behandling om det trengs.

 

Krisemøter på alle nivåer

PAD har avslått å forhandle med myndighetene før regjeringen til statsminister Somchai Wongsawat har trukket seg. Statsministeren er svoger til den korrupsjonsdømte Thaksin Shinawatra som har flyktet landet. PAD hevder at Thaksin fortsatt er Thailands reelle leder.

Lørdag møttes alle de framste lederne av Thailandsk politi til møte. Samtidig var det politiske møter på mange nivåer.

 

100 000 reisende har strandet i Bangkok

Thailandsk presse opplyser at tallet på strandete reisende i Bangkok kan øke med 30.000 personer hver dag dersom flyplassen ikke åpner. Som en nødløsning henter nå stadig flere flyselskaper sine passasjerer på en militærbase nær Pattaya, 190 km sør for Bangkok. Thailand er svært avhengig av turisme, og det forventes opptil 40 prosent i turistbesøket for neste år som et resultat av konfliktene.

Kan åpnes umiddelbart

­ — Det er opp til statsministeren om flyplassen skal åpne. Trekker han seg, forsvinner vi fra både Suvarnabhumi, innenlandsflyplassen Don Muang og regjeringsbygget, har en av topplederne for PAD Sondhi Limthongkul uttrykt gang på gang.

HOLDER MOTET OPPE: Tilsynelatende god stemning blant demonstrantene i Bangkok. Foto: Harald Henschien
HOLDER MOTET OPPE: Tilsynelatende god stemning blant demonstrantene i Bangkok. Foto: Harald Henschien Vis mer