KRITISKE: John McCain sammen med sin kone Cindy og datter Meghan under presidentvalgkampen i 2008. Nå er familien kritiske av bruken av den avdøde McCain i republikansk valgkampmateriale. Foto: Mandel NGAN / AFP / NTB Scanpix
KRITISKE: John McCain sammen med sin kone Cindy og datter Meghan under presidentvalgkampen i 2008. Nå er familien kritiske av bruken av den avdøde McCain i republikansk valgkampmateriale. Foto: Mandel NGAN / AFP / NTB ScanpixVis mer

Strid etter McCains død:

Bruker bilder av McCain etter hans død. Familien er rasende

- Håper at det vil bli vist mer respekt.

Den republikanske nestoren og Arizona-senatoren John McCain døde natt til søndag 26. august, og i uka som fulgte var det offentlige ordskiftet i USA spekket av hyllester og minnetaler for den tidligere presidentkandidaten.

Spesielt datterens tale under minnegudstjenesten i Washington vekket oppsikt.

- John McCains Amerika har ikke noe behov for å bli gjort stort (great) igjen, fordi Amerika alltid var stort, sa hun.

Nå har familien igjen tatt bladet fra munnen. Denne gangen kommer de med krass kritikk av Den nasjonale republikanske kongresskomiteen (NRCC).

Bakgrunnen for uttalelsen er at det ved to anledninger er brukt bilder av John McCain i forbindelse med politisk reklame.

- McCain-familien synes det er uheldig at bilder av senatoren blir brukt som våpen i valgkampen. De håper at det vil bli vist mer respekt, spesielt med tanke på at det er så kort tid siden at han gikk bort, sier familiens talsperson til NBC News.

Reklame

Bakgrunnen for den sinte pressemeldingen, er to annonser som er tatt ut i forbindelse med midtterm-valget i november. I den første ser man et klipp der McCain går til angrep på de økonomiske standpunktene til Ann Kitzpatrick, da hun forsøkte å bli valgt inn i sentatet i 2016.

TIL ANGREP: I en annonse som er tatt ut til midterm-valget i november, er klipp av McCain som går til angrep på de økonomiske standpunktene til Ann Kitzpatrick fra valget i 2016. Vis mer

- Ann Kirkpatrick vil ikke si nei til høyere skatter, hun vil ikke si nei til økt pengebruk i det offentlige og hun vil ikke si nei til høyere gjeld som forsinker den økonomiske veksten, sier McCain i klippet.

Deretter tar en fortellerstemme over:

- I 2016 advarte senator McCain oss om at ...

I den andre reklamen tar McCain for seg demokraten Elissa Slotkin fra Michigan under en høring i sentat. Slotkin var blant de som satt på tilhørerbenken.

- Fru Slotkin, enten vet du ikke sannheten, eller så forteller du ikke sannheten, sier McCain.

REKLAME: I denne annonsen tar McCain for seg demokraten Elissa Slotkin under en høring i senatet. - Enten vet du ikke sannheten, eller så forteller du den ikke. Vis mer

I annonsen er det også et sitat fra en avisartikkel fra 2014 der McCain omtaler Slotkin som «fullstendig ukvalifisert».

En talsperson for NRCC sier til NBC at «reklamene taler for seg selv».

Strid

Den siste perioden av McCains lange politiske karriere, ble preget av hans konflikt med president Donald Trump. Det hele startet i 2015.

Etter en tale i Phoenix i 2015, uttalte McCain at Trump «bidro til å oppildne stemningen». På den tida uttrykte flere amerikanske politikere sin bekymring for den aggressive stemningen og økende volden blant Trumps tilhørere.

I kjent stil svarte Trump med å gå til angrep på McCain. I juli det året uttalte han at McCain, som har ei fortid fra Vietnamkrigen, ikke var en krigshelt.

- Han ble en krigshelt fordi han ble fanget. Jeg liker folk som ikke ble fanget. Ok? Jeg hater å fortelle deg det. Han er en krigshelt fordi han ble tatt. Ok, du kan få … Jeg tror kanskje at han er en krigshelt, sa Trump.

I ettertid har Trump rettet seg selv, og sagt at han mener McCain uten tvil er en krigshelt. Likevel krevde senatoren en unnskyldning fra Trump.

- Jeg synes han bør rette en unnskyldning til familiene til dem som har ofret noe i konflikter, og dem som er blitt holdt fengslet fordi de tjente landet sitt, sa John McCain til MSNBC.

Stemte mot

Tross krigshelt-kommentaren, støttet McCain Trump i valgkampen fram til det famøse «Grab them by the pussy»-opptaket nådde offentligheten bare uker før valget.

- Den storkjeftede John McCain ba om min støtte under primærvalget (Jeg ga ham det, han vant), så trakk han sin støtte til meg på grunn av garderobeprat!

Over et halvt år seinere ble det kjent at McCain var diagnostisert med uhelbredelig hjernekreft, og plutselig så det ut til at forholdet mellom kamphanene hadde bedret seg.

- Det er så bra at John McCain kommer tilbake for å stemme. Modig, amerikansk helt! Takk John, skrev han på Twitter.

Dager seinere ble McCains stemme avgjørende da senatet stemte mot forslaget om å skrote deler av helsereformen Obamacare. I utgangspunktet hadde republikanerne flertallet på sin side, men ble stoppet da McCain og to andre fra partiet vendte seg mot presidenten.

Ifølge Washington Post tilga ikke Trump ham for det. Og like etter avstemningen mente Trump at McCain stemte mot forslaget på grunn av deres personlige konflikt.

Halv stang

Også etter at McCain gikk bort, var det tydelig at forholdet mellom ham og presidenten ikke var det beste.

Det hvite hus kom først ikke med noen uttalelse etter dødsfallet, og sluttet å flagge på halv stang to dager etter at det ble kjent at senatoren var død. Praksis ved Det hvite hus er nettopp å flagge på halv stang i to dager når kongressmedlemmer går bort, men presidenten har makt til å utvide perioden.

Trump-administrasjonen fikk massiv kritikk for dette, og senere samme ettermiddag firte de igjen flagget ned på halv stang.

- Til tross for at vi var uenige i fremgangsmåter og politikk, så respekterer jeg John McCains innsats for vårt land, og til hans ære har jeg signert en proklamasjon om at USAs flagg skal vaie på halv stang fram til dagen han skal bisettes, het det i en kunngjøring fra presidenten samme ettermiddag.