Bruker cannabis - ble nektet behandling

Øystein Foss Langeland (35) ble nektet behandling hos distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Kristiansand fordi han var åpen om sitt cannabisbruk. Året før hadde han mottatt behandling i Oslo.

NEKTET BEHANDLING: Øystein Foss Langeland (35) ble nektet behandling ved DPS i Kristiansand da han var åpen om sitt cannabisbruk. Foto: Privat
NEKTET BEHANDLING: Øystein Foss Langeland (35) ble nektet behandling ved DPS i Kristiansand da han var åpen om sitt cannabisbruk. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- På grunn av min bipolare lidelse er jeg svært sårbar for stress, sier Øystein Foss Langeland (35).

I vår gikk alt «i svart», forklarer han.

- Da kom selvmordstankene.

Det var i fjor at han ble diagnostisert med bipolar lidelse type to. Han fikk da behandling ved Distriktspsykiatrisk senter (DPS) i Oslo.

35-åringen har slitt med psykiske lidelser store deler av livet, og har hatt omfattende angst flere ganger, forteller han.

Tidligere jobbet han som ungdomsskolelærer i Oslo, men ble utbrent av jobben. Da fikk han attføringspenger og en såkalt IPS-støtte gjennom Nav.

Langeland sier han er åpen, også overfor DPS, om at han bruker cannabis som selvmedisinering.

Da han i fjor høst flyttet tilbake til hjembyen Kristiansand, ønsket han å fortsette behandlingen hos DPS også der.

Med henvisning fra Diakonhjemmet i Oslo fikk han en kartleggingssamtale for å vurderes for behandling i Kristiansand. Men her ble han avvist for behandling.

- Jeg tror jeg virket altfor frisk i den samtalen, at det var derfor jeg ikke fikk behandling, sier 35-åringen.

Dagbladet har fått innsyn i journalen til Langeland. Der framgår det at han på samtale-tidspunktet ble vurdert til å være stabil.

Nektet behandling

Et halvt år seinere, våren i år, var Langeland så syk at han dro til legevakta.

«Da gikk alt til helvete», beskriver han selv.

For - etter endelig å ha kommet seg på plass i barndomsbyen, var han utslitt etter alle endringene, forteller han. Det var en stor påkjenning for ham å flytte, spesielt med tanke på vår-depresjonen han sier han opplever årlig, på grunn av sin psykiske lidelse.

- Jeg blir sårbar for stress, og i vår gikk det til helvete. Kjøleskapet var tomt, og jeg maktet ikke å spise. Da kom også selvmordstankene i tillegg til angsten, sier han og legger til:

- Jeg var helt nede. Jeg ble lagt inn akutt på DPS for et korttidsopphold. Deretter skulle jeg få oppfølging av ambulant akutt-team. Da sa jeg tydelig at jeg ønsket jevnlig behandling på DPS.

Men i samtale med den ansatte i ambulant akutt-team, opplevde Langeland at vedkommende kommenterte cannabisbruken hans.

- «Jeg har hørt at du bruker cannabis?», sa den ansatte, etterfulgt av «det er jo derfor du er dårlig», og «da får du ikke behandling på DPS», hevder Langeland.

- Det var ingen mulighet for diskusjon. Jeg fikk bare et tilbud om avrusing, noe jeg ikke opplever at jeg trenger. Rusbruk er ikke hovedproblematikken min, sier 35-åringen.

Langeland sier han forsøkte å forklare den ansatte at han bruker cannabis for selvmedisinering, fordi han mener det har en terapeutisk effekt for ham.

- Da fikk jeg høre at jeg ikke får tilbud om behandling på DPS i Kristiansand hvis jeg bruker cannabis eller andre rusmidler. Det var imidlertid greit med alkohol, sier han og legger til:

- Jeg var åpen om cannabis-bruken min i god tro, det var jo tross alt greit å si det til DPS i Oslo. Jeg føler meg på en måte litt lurt, sier han.

Dette bekreftes i journalen hans, hvor det går fram at det ikke var aktuelt med behandling hos DPS i Kristiansand fordi Langeland bruker cannabis. I stedet fikk han tilbud om kommunal oppfølging, og ikke terapi.

Se hele svaret fra DPS Kristiansand nederst i saken.

Bekymret for unge

Langeland sier det har vært tungt å komme tilbake til hjembyen.

- Det har vært en påkjenning å flytte tilbake til Kristiansand, spesielt da det er mangel på behandling for det jeg mener er feil grunnlag.

Det er godt kjent i flere forskningsmiljøer at flere unge bruker cannabis som selvmedisinering mot depresjon, ifølge Forskning.no. Forskning viser også at CBD kan ha angstdempende og antipsykotiske effekter, ifølge Tidsskriftet mot Rusgift, som er noe av årsaken til hvorfor noen bruker cannabis som selvmedisinering.

Langeland begynte med cannabis da han var 23 år. Han sier han er bekymret dersom flere unge får avslag når de etterspør terapi fra det offentlige «bare» fordi de bruker cannabis.

Han sier det er derfor han velger å dele historien sin åpent.

- Jeg er en nokså ressurssterk fyr. Hvis jeg hadde vært yngre, så vet jeg ikke om jeg hadde taklet avslaget. Når du er så syk at du trenger behandling, så bør du få det uansett livsvalg, sier 35-åringen.

Sterkt engasjert

Det var Magasinet Psykisk helse som først omtalte saken etter at Langeland hadde lagt ut avslaget fra DPS Kristiansand på Twitter, under hashtagen Narkotwitter.

Langeland sier han bruker cannabis omtrent tre ganger i uka.

Det hjelper ham til å komme seg på tur ut i skogen når han er deprimert, i stedet for å bli liggende inne i senga, sier han.

- For meg er det både terapeutisk og angstdempende.

DPS Kristiansand argumenterte imidlertid for at Langeland ikke kan motta mer hjelp hos dem, fordi de mener at cannabis-bruken kan forverre psykiske lidelser, noe Langeland er uenig i.

Forskning viser at cannabis kan forverre symptomene av bipolar lidelse. Dette kommer blant annet fram i forskning ledet av psykolog Levi Røstad Kvitland.

Andre studier viser imidlertid mindre negative symptomer hos psykisk syke cannabisbrukere. Personer kan derfor ha ulike erfaringer med cannabisbruk, ifølge psykolog Petter Andreas Ringen, som uttaler seg i Tidsskriftet mot Rusgift.

Langeland understreker at selv om han brenner for saken, så vil han ikke oppfordre andre til å bruke verken cannabis, eller andre rusmidler.

- Tidligere brukte jeg alkohol som selvmedisinering, noe som i alle fall ikke var bra. Det er en gave å ikke bruke alkohol lenger, sier han.

Videre understreker han at han møter mange fordommer når han sier at han bruker cannabis.

- Man må bruke det med varsomhet og vite hva man gjør, sier han.

Ikke generell hindring

Klinikkdirektør Vegard Øksendal Haaland, ved Sørlandet sykehus, sier til Magasinet Psykisk helse at cannabis-bruk ikke er en generell hindring mot behandling. Dette bekrefter han også overfor Dagbladet.

- Langeland hadde i april kontakt med vårt akuttambulante team. Det medfører riktighet at akuttambulant team, etter en vurdering av hans symptombilde og rapporterte behov, valgte å ikke henvise Langeland videre til poliklinisk behandling i DPS, skriver klinikkdirektøren i en e-post til Dagbladet.

Videre forklarer han at når en pasient henvises akutt, så foretar de ikke en rettighetsvurdering i tradisjonell forstand.

- Videre forløp etter akuttfasen baserer seg på en samlet helsefaglig vurdering. Blant annet med bakgrunn i tidligere behandlingsforløp, vurderte akuttambulant team at ytterligere behandling ikke ville være nyttig og at han kunne motta oppfølging på et kommunalt nivå, skriver han og legger til:

- En slik vurdering er i tråd med prioriteringsforskriften, hvor både nytte og kostnadseffektivitet skal vurderes. Jeg ser at denne vurderingen med fordel kunne framkommet tydeligere i hans journal.

Haaland bekrefter at Langeland også fikk et tilbud om henvisning til behandling for cannabismisbruk innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

- Jeg utelukker ikke at Langeland og behandler ved akuttambulant team hadde ulikt syn på alvorlighetsgraden av hans rusbruk og behovet for behandling. Denne saken belyser viktigheten av god kommunikasjon og dokumentasjon rundt vurderinger som gjøres, skriver han.

Dagbladet har også stilt spørsmål om hvorfor Langeland fikk behandling på DPS i Oslo, og ikke på DPS i Kristiansand, selv om han også brukte cannabis da han bodde i hovedstaden. Det har ikke klinikkdirektøren besvart.

Trenger du noen å snakke med? Akutt selvmordsfare: 113, Legevakt: 116 117, Mental Helses hjelpetelefon: 116 123, sidetmedord.no, Kors på halsen (Røde kors): 800 33 321, korspaahalsen.rodekors.no, Rustelefonen: 08588.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer