Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker den norske modellen som skrekkeksempel i Brexit-debatten: - Den verste av alle verdener

Norge er blitt sentrale i Brexit-debatten.

BLE ADVART: Statsminister Erna Solberg har gjort flere opptredner i britiske medier og snakket med Storbritannias statsminister David Cameron om framtida til landet. Hun har gjort det klart at Norges EØS-modell trolig ikke vil fungere for britene. Foto: NTN scanpix
BLE ADVART: Statsminister Erna Solberg har gjort flere opptredner i britiske medier og snakket med Storbritannias statsminister David Cameron om framtida til landet. Hun har gjort det klart at Norges EØS-modell trolig ikke vil fungere for britene. Foto: NTN scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 23. juni kan bli en skjebnedag for hele Europa. Da går britene til urnene i en folkeavstemning.

Spørsmålet i avstemningen er som følger: «Bør Storbritannia forbli en del av EU eller forlate EU?»

Debatten er, i god britisk tradisjon, frisk og opphetet. Frontene er steile, og Norge er blitt blant de sterkeste argumentene. 

Den norske modellen Avstemningen på Sankthansaften avgjør dermed om Europas nest største økonomi og forsvarsmakt forlater den 28 land store unionen. Hva som skjer med øyriket med 65 millioner innbyggere dersom de forlater EU, er imidlertid høyst usikkert.

Derfor har den norske modellen, med EØS-avtalen, kommet opp som et alternativ for framtida. Norge får som kjent tilgang til Europas åpne marked gjennom medlemskapet, og må etterkomme en rekke EU-direktiver og betale midler til unionen for dette privilegiet.

Både lederen for Det britiske uavhengighetspartiet (UKIP), Nigel Farage, og kampanjeleder for nei-sida, Aaron Banks, har blant annet tidligere snakket varmt om «en norsk modell» for Storbritannia. Flere av dem som har ropt høyest på barrikadene om at Storbritannia må forlate EU, har også ment at landet burde følge Norges eksempel.

Men basert på den siste tidas debatt på øyriket over Nordsjøen, kan hele Norge-glansbildet virke å ha smuldret for britene.

- Borte som eksempel - Det er en forferdelig dårlig idé for britene å gå ut. Om britene tar et bevisst valg om å gi fra seg bestemmelsesrett EU, vil det være et merkelig valg. Det virker imidlertid som Norge-alternativet nå er borte som eksempel for dem som vil forlate EU, sier direktør i World Economic Forum og tidligere utenriksminister for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, til Dagbladet.

I høst skrev han en kronikk i storavisa The Guardian med tittelen: «Vi betaler, men får ikke bestemme noe». Også tidligere Europaminister, nå miljøvernminister Vidar Helgesen (H) og statsminister Erna Solberg (H) har advart britene om å følge Norge.

- Det kan virke som det har hatt en viss effekt. Nå er det imidlertid ikke sånn at det er krise i Norge, sier Barth Eide på telefon fra Kypros, der han er spesialrådgiver for FN.

- Vært forsiktige - Det har vært mye diskusjon om den norske modellen, fordi et av de største spørsmålene blant «leave»-kampanjen er hva Storbritannias forhold med EU vil være hvis vi melder oss ut, skriver politisk sjefkommentator i avisa The Independent, John Rentoul, til Dagbladet.

Rentoul er en av Englands mest erfarne kommentatorer, og har blant annet skrevet en svært populær biografi om tidligere Labour-leder Tony Blair. Han mener den tidligere statsministeren og EU-tilhengeren var den som først skrotet Norge-argumentet da han i en debatt i Underhuset påpekte at Norge aksepterer fri bevegelse av mennesker og betaler over EU-budsjettet.

- Siden den gang har de fleste anti-EU-stemmer vært litt mer forsiktig med å nevne Norge-modellen, skriver Rentoul i en e-post til Dagbladet.

- Personlig tror jeg den «norske modellen» er blitt pålagt det norske folk mot deres vilje og gir dem det verste av begge verdener, men det må du avgjøre, ikke jeg! skriver Rentoul.

- Vil ikke funke Mange har argumentert for at Norge klarer seg bra uten å være i EU, men statsminister David Cameron, som er bli-kampanjens viktigste skikkelse, sier det norske alternativet ikke vil fungere for Storbritannia.

Tidligere London-ordfører Boris Johnson gikk i februar mot egen partileder, og er blitt Brexit-kampanjens største profil. Han har også gjort det klart at han ikke vil godta en norsk modell, der Storbritannia må akseptere alle EU-lover - inkludert fri flyt av folk og arbeidskraft - for å få tilgang til EU-markedet.

Rentoul mener Boris Johnson blir britenes statsminister om folket stemmer for å forlate EU, og at han dermed får oppgaven med å forhandle med EU.

- Boris har sagt han ikke vil godta fri flyt av folk, men det er uklart hva som skal erstatte det, skriver Rentoul.

- Den verste av alle verdener Mange har argumentert for at Norge får tilgang til det frie markedet uten å betale like høye kostnader til EU og slipper å være en del av den politiske unionen.

Motstandere av den norske modellen har argumentert for at Norge i praksis må rette seg etter alle EUs regler uten å ha noe å si og samtidig bidrar med penger til unionen.

Det er sistnevnte argument som nå begynner å få stadig større klangbunn i Storbritannia.

- Norge viser et bekymringsfullt bilde på hvordan Storbritannia kan bli dersom de forlater EU, men forblir i det frie markedet: tvunget til å følge lover vedtatt i Brussel og å betale for dette uten muligheten til å påvirke: det verste av alle verdener, skriver Mail on Sundays utenriksreporter Ian Birrell, som har besøkt Norge.

Stor spenning Avisa peker på at Norge har «skyhøy» innvandring og tar imot ordre fra Brussel. De konkluderer med «NEI» på spørsmålet om Storbritannia burde følge vårt eksempel.

Britiske myndigheter har også laget rapporten «Alternativer til medlemskap». Der analyserer de den norske modellen over flere sider, og legger spesielt vekt på at Norge har liten evne til å påvirke beslutningstakerne i Brussel.

Det er fortsatt knyttet stor spenning til hva britene vil stemme, og hvordan Storbritannia og EU vil se ut etter 23. juni. Financial Times' sammenstilling av forskjellige meningsmålinger viser 46 prosent for å bli mot 41 prosent for å forlate EU.

Advarte Norge bidrar årlig med om lag 3,6 milliarder kroner gjennom EØS-midler og omkring 4,1 milliarder årlig til EUs programsamarbeid. Ifølge beregninger fra britiske myndigheter bidrar Norge med omkring 1300 kroner per person på EU-budsjettet, mens Storbritannia bidrar med omkring 1550 kroner. Flere har derfor pekt på at de økonomiske bidragene ikke er mye mindre selv om en står utenfor unionen.

Landbruk- og fiskeripolitikk er blant områdene som er unntatt i EØS-avtalen, men et regjeringsoppnevnt utvalg anslo i 2012 at Norge følger tre fjerdedeler av EUs lover og regler - sammenliknet med land som er hundre prosent integrert.

- Norges avtale fungerer for eksempel bedre enn Sveits', der jeg nå er bosatt. EØS er den eneste akseptable ordningen, selv om den byr på demokratiske utfordringer, sier Barth Eide til Dagbladet.

Han peker på at forhandlingene om EØS startet allerede under den kalde krigen med hele EFTA-området inkludert. Da Norge skrev under EØS-avtalen i 1992, besto unionen av 13 land - mot dagens 28.

- Det er vanskelig å si hva som hadde skjedd i dag om vi skulle forhandle dette, men vi har en bedre avtale enn vi kunne fått nå, sier han. 

BREXIT-GENERAL: Tidligere London-borgermester og De konservatives kronprins, Boris Johnson, gikk i februar mot egen partileder, og er siden blitt den mest profilerte tilhengeren av at Storbritannia skal gå ut av EU. Nå pågår valgkampen for fullt. Foto: REUTERS/Darren Staples / NTB scanpix
BREXIT-GENERAL: Tidligere London-borgermester og De konservatives kronprins, Boris Johnson, gikk i februar mot egen partileder, og er siden blitt den mest profilerte tilhengeren av at Storbritannia skal gå ut av EU. Nå pågår valgkampen for fullt. Foto: REUTERS/Darren Staples / NTB scanpix Vis mer
VIL BLI: Nyvalgt Labour-borgermester i London Sadiq Khan og den konservative statsministeren David Cameron har i hvert fall én ting til felles. De vil begge bli i EU. Her under et kampanjearrangement i går. Foto:  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/NTB scanpix
VIL BLI: Nyvalgt Labour-borgermester i London Sadiq Khan og den konservative statsministeren David Cameron har i hvert fall én ting til felles. De vil begge bli i EU. Her under et kampanjearrangement i går. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA/NTB scanpix Vis mer
BEKYMRET: Direktør i Verdens økonomiske forum og tidligere utenriksminister for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, håper personlig britene blir. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB scanpix
BEKYMRET: Direktør i Verdens økonomiske forum og tidligere utenriksminister for Arbeiderpartiet, Espen Barth Eide, håper personlig britene blir. Foto: REUTERS/Ruben Sprich/NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!