Bruker en million kroner i året på posten til Breivik

Nesten to hele fengselsstillinger er satt av til kontroll og saksbehandling av terroristens post.

FENGSELSDIREKTØR: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid forteller at Ila fengsel bruker cirka en million kroner på kontroll og saksbehandling av Breiviks post. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FENGSELSDIREKTØR: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid forteller at Ila fengsel bruker cirka en million kroner på kontroll og saksbehandling av Breiviks post. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Morgenbladet skriver i dag at hundrevis av brev som er sendt til Anders Behring Breivik på Ila fengsel blir stoppet.

Hvert eneste brev - både de massemorderen sender fra seg - og de som sendes til ham blir møysommelig kontrollert.

- Det sitter folk inne på Ila og leser all Breiviks post. En person er satt på ekstra bare til denne jobben, skriver Morgenbladet.

Cirka én million kroner Fengselsdirektør Knut Bjarkeid bekrefter situasjonen overfor Dagbladet:

- Vi bruker litt over en stilling på kommunikasjonskontroll - det vil si kontroll av posten hans, besøk og telefoner. I tillegg regner jeg med at vi bruker i underkant av en stilling på saksbehandling.

- Hvor mye penger bruker fengselet på dette arbeidet?

- Jeg antar at det er snakk om cirka en million kroner i året.

- En nødvendig situasjon Alle brev blir gjennomgått nøye, og alle utenlandske brev blir oversatt og kontrollert.

Ifølge Morgenbladet får Breivik bare originalen. Hvis noe er aktuelt å sensurere, blir brevet forelagt en tverrfaglig arbeidsgruppe på fire til fem personer, skriver avisa. Hver gang kreves det et vedtak, og disse må godkjennes av fengselsledelsen.

Knut Bjarkeid sier til Dagbladet at det er nødvendig at situasjonen er sånn.

- Det er en krevende oppgave, og en utfordring å sørge for at ytringsfriheten ikke krenkes samtidig som vi må hindre at kriminell aktivitet planlegges fra fengselet. Dette er to viktige prinsipper som krysser hverandre her, sier Bjarkeid.

- Får mye post - Hvor mange timer går med til kontroll av Breiviks post hvert år?

- Det er nesten to årsverk, sier fengselsdirektøren.

- Hvor mye post får Breivik?

- Det er mye.

- Har mengden post han mottar endret seg etter at han ble fengsel?

- Jeg vil ikke kommentere det, utover det at han fortsatt får mye post, sier Bjarkeid.

- Politisk sensur Breiviks forsvarer Tord Jordet sier til Morgenbladet at han mener kriminalomsorgen tolker adgangen til å stoppe brev svært vidt, og har en annen terskel for Breivik enn loven legger opp til.

- Jeg vet ikke en gang om man skal kalle kriminalomsorgens gjennomgang av brev til og fra Breivik for tolking, eller om det nærmest ligger en forutsetning om at hvis han ytrer noe som helst med politisk tilsnitt, så blir det holdt tilbake. Det kan nok oppfattes som politisk sensur, sier Jordet til avisa.