Bruker for mye antibiotika

I regjeringens handlingsplan for antibiotikaresistens settes det et mål om å redusere antibiotikabruken med 30 prosent innen 2020. Dette målet når man ikke, ifølge Helsedirektoratet.

NÅR IKKE MÅLET: Vi klarer ikke å redusere antibiotikabruken med 30 prosent i løpet av 2020.. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
NÅR IKKE MÅLET: Vi klarer ikke å redusere antibiotikabruken med 30 prosent i løpet av 2020.. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Siden 2012 har bruken av antibiotika gått ned med 24 prosent, ifølge en ny rapport. Målet er en reduksjon på 30 prosent i løpet av 2020. Det målet når man ikke.

Torsdag presenterte Helsedirektoratet en statusrapport for norsk antibiotikabruk. Den viser at dersom alle sykehusene hadde redusert antibiotikabruken like mye som de sykehusene som reduserer mest, hadde man nådd regjeringens mål for antibiotikabruk.

Målet

I regjeringens handlingsplan for antibiotikaresistens har man et mål om 30 prosent reduksjon innen utgangen av 2020. Det målet kommer man ikke til å nå, ifølge rapporten.

- Dersom alle helseforetak hadde samme forbruk som gjennomsnittet for de fem foretakene som ligger lavest, og som ikke er spesialsykehus, ville vi trolig nådd målet i handlingsplanen om 30 prosent reduksjon, skriver helsedirektør Bjørn Guldvog i en pressemelding.

Tiltak

Guldvog er tydelig på hva som må til for å nå målet.

- Vi må i enda større grad bruke antibiotika bare når det trengs. Noen fastleger, sykehjem og sykehus klarer å nå målene for redusert antibiotikabruk, Guldvog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer