HANEKAM: Hanene som brukes i produksjonen av Dermavisc ligner ikke på denne. I radioprogrammet kommer det fram at de har så store hanekammer at de henger ned foran øynene til hanene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HECTOR RETAMAL
HANEKAM: Hanene som brukes i produksjonen av Dermavisc ligner ikke på denne. I radioprogrammet kommer det fram at de har så store hanekammer at de henger ned foran øynene til hanene. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/HECTOR RETAMALVis mer

Bruker hanekam i leppene

Svenske haner avles opp for at folk skal få større lepper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Sverige avles mellom 10 000 og 20 000 haner hvert år opp spesielt for å bli leppefyll for svensker, kommer det fram i en dokumentar på Sveriges Radio.

De store, røde hanekammene inneholder hyaluronsyre, som brukes i Dermavisc. Et produkt som kunder i skjønnhetssalonger i Sverige kan fylle leppene med.

Dansk minkmat I radioprogrammet kommer det fram at hanene blir avlet opp i 28 uker, før de blir sendt til slakteriet og hanekammen skjæres av.

Resten av hanekroppen males opp og blir enten til dansk minkmat, eller blir blandet med matrester fra hushold og restauranter, og blir til gjødsel og biogass.

I de 28 ukene holdes hanene i trange bur. I radioprogrammet blir hanene beskrevet som hvite med så store kammer at de henger ned foran øynene til hanene.

- Uetisk Å teste sminke og hygieneprodukter på dyr er forbudt i Sverige og EU, men det er ikke ulovlig å bruke deler av dyr i skjønnhetsprodukter.

Det svenske veterinærforbundet kaller denne typen avl av haner unødvendig og uetisk. Den offentlige landbruksforvaltningen i Sverige kjente ikke til at skjønnhetsbransjen i landet bruker svenske haner på denne måten. 

- Nei, personlig synes jeg ikke at det er etiske problemer ved det, sier Robert Carlund, distributøren av Dermavisc, til Sveriges Radio.

Firmaet som står bak Dermavisc sier at de i løpet av noen år håper å også kunne bruke hanekammer til forstørring av bryster.

PUMPER OPP LEPPENE: Lindsay Lohans lepper har trolig blitt fylt med noe annet enn hanekam. Foto: STELLA PICTURES
PUMPER OPP LEPPENE: Lindsay Lohans lepper har trolig blitt fylt med noe annet enn hanekam. Foto: STELLA PICTURES Vis mer