Mener Breivik har skjult agenda

- Bruker hele prosessen til å spille et spill

Riksadvokaten mener terroristen bruker rettssaken til å fremme sin høyreekstreme agenda.

SAKSØKTE STATEN: Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og i dag statet ankeforhandlingene i Skien fengsel. Ifølge rapporter fra fengselet, som regjeringsadvokaten i dag refererte til, har Breivik uttat at han bruker hele prosessen til å spille et spill. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAKSØKTE STATEN: Anders Behring Breivik har saksøkt staten for brudd på menneskerettighetene, og i dag statet ankeforhandlingene i Skien fengsel. Ifølge rapporter fra fengselet, som regjeringsadvokaten i dag refererte til, har Breivik uttat at han bruker hele prosessen til å spille et spill. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): Terrorist Anders Behring Breivik (37) har saksøkt staten fordi han mener soningsforholdene strider med Den europeiske menneskerettskonvensjon. Motparten mener imidlertid at rettsprosessen bare er et påskudd for at terroristen skal få framført sitt høyreekstreme budskap.

- Det han sier i retten, må ses i lys av hans ideologiske prosjekt, og hvordan han bruker hele prosessen til å spille et spill, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i Borgarting lagmannsrett - for anledningen flyttet til Skien fengsel, der Breivik soner.

- Fascistisk/nazistisk hilsen

Både under tingrettsbehandlingen i fjor og da ankesaken startet i dag, gjorde Breivik en hilsen med høyrearmen utstrakt og med flat hånd. Øyvind Strømmen, nyhetsredaktør i hatespeech.org og ekspert på høyreekstreme bevegelser, er ikke i tvil om hva Breivik ønsker å uttrykke.

- Dette er en såkalt romersk hilsen. Den er blitt brukt på ulike måter opp igjennom historien, men sett i lys av Breiviks skriv og uttalelser er det ikke tvil om at den må ses på som fascistisk eller nazistisk, sier Strømmen til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer