Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker hjemmesnekret eller ingen leiekontrakt

Advokatene i Help Forsikring jobbet gratis på fredag. De svarte på spørsmål om et meget betent saksområde.

 Høyt konfliktnivå:  Nesten en av fire har opplevd konflikt med leie eller utleie. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
Høyt konfliktnivå: Nesten en av fire har opplevd konflikt med leie eller utleie. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar): Help Forsikrings 80 advokater arrangerte fredag denne uken sin fjerde advokatdugnad.

Hvert år siden 2010 har selskapet brukt én dag til å gi gratis advokathjelp innenfor et rettsområde hvor vi opplever høyt konfliktnivå og mange saker, og årets tema var husleierett.

Høyt konfliktnivå Opinion Perduco utførte i denne sammenheng en undersøkelse som bekrefter Helps egen statistikk, samt byr på noen overraskende resultater om leiemarkedet.

Hovedfunnet er høyt konfliktnivå og at folk bruker hjemmelaget eller ingen kontrakt.

Nesten 1 av 4 (23 prosent) har opplevd konflikt i forbindelse med leie eller utleie av bolig, mens 3 av 4 konflikter (74 prosent) handler om penger, typisk manglende betaling.

6 av 10 konflikter (59 prosent) handler om hybel eller sokkelleilighet.

24 prosent av de spurte svarer at de har skrevet kontraktsinnholdet selv. Det vil si at de ikke har brukt en standardkontrakt fra Forbrukerrådet, eller andre.

Hele 12 prosent har ikke brukt kontrakt i det hele tatt. Pussig nok er det færre konflikter der det ikke er kontrakt, enn der det er brukt kontrakt.

Kun 5 prosent svarer at de har brukt advokat i forbindelse med konflikten de har hatt, mens bare 13 prosent av konfliktene ender i domstolene, til tross for høyt konfliktnivå.

Råd fra venner og kjente I domstolene er det ifølge Help Forsikring flere krav mot utleiere enn mot leietakere.

Typisk er problemer med å få tilbake depositum, for høy leie, overvåkning, og skader på leieobjektet. At flere utleiere enn leietakere opplever konflikt, sier ifølge advokatene noe om hvem som opplever konfliktene som størst belastning.

Litt overraskende har sørlendinger og telemarkinger større tillit til venner og kjente i juridiske spørsmål enn landet for øvrig.

Nesten 4 av 10 på Sørlandet og i Telemark (39 prosent) har søkt råd hos personer som ikke er (engasjert som) advokat i saken. Dette er langt høyere enn landet for øvrig.

Flere nyheter Har du sjekket utleieboligen for radon?
- Mange kampsaker innfridd med ny regjering
Andreassen: Gjør boligkuppet nå