Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker ikke mer oljepenger

Barnehagene er vinner i revidert nasjonalbudsjett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen legger nå fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2006.

Hovedpunktene er disse:

•Regjeringen øker ikke bruken av oljepenger fordi de frykter en for sterk krone og en høyere rente.

Men de har likevel omprioritert slik at de bruker mer penger på en rekke områder:

•Målene for utbygging av barnehager er justert opp, det legges nå til grunn at det bygges 27.000 plasser i 2005 og 2006 til sammen. Bevillingene økes med 700 millioner.

•Kommunenes inntekter vil øke med 7,1 milliarder i forhold til 2005. Altså en ytterligere økning fra nasjonalbudsjettet for 2006.

•Nye anslag for sykefraværet gjør at utgiftene øker. Totalt øker folketrygdens utgifter med 1,5 millarder kroner.

•Egenandelen på fysioterapibehandling på 50 kroner fjernes fra 1. juli og gir økte utgifter på 137 millioner.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

•Det gis 175 millioner til arbeid med veinettet, rassikring og asfaltering. I tillegg får Vestlandet og Trøndelag 40 millioner til bedring av utraste veier etter uværet.

•Regjeringen bevilger 67,7 millioner og oppretter 150 nye fengselsplasser, øke kapasiteten i friomsorgen og til 50 nye plasser i Kriminalomsorgen. 

•Aeat får 65 millioner kroner mer, til arbeidsmarkedstiltak og økte utgifter til administrasjon.  

•Helse Vest får 60 millioner kroner og Helse Midt-Norge får 40 millioner.

•50 millioner går til utvikling og bruk av digitale læremidler i videregående opplæring.

•Bioetanol blir fritatt for CO2-avgift fra 1. januar 2007, og dette drivstoffet blir dermed langt billigere. Hydrogenbiler får også fritak fra engangsavgiften. Regjeringen håper dette vil føre til en mer miljøvennlig bilbruk.

•Sykepleier-, helse-, omsorgs- og lærerutdanningene får nesten 16 millioner mer. Fire millioner kroner av beløpet går til de private høyskolene innen disse fagområdene, som regjeringen tidligere kuttet støtten til.

Inntektene høyere

Skatte- og avgiftsinntektene øker med 2,5 milliarder. Andre inntekter øker med tilsammen 1,8 milliarder kroner. Dermed kan disse utgiftene gjennomføres uten av regjeringen bruker mer oljepenger.

Bruker ikke mer oljepenger

Det samlede overskuddet på statsbudsjettet og i Statens pensjonsfond anslås til å bli 327 milliarder kroner.

Ellers sies det mye positivt om norsk økonomi i regjeringens dokumenter. De legger vekt på at aktiviteten i norsk økonomi er høy med lave renter og markert oppgang i oljeinvesteringene. Regjeringen venter en fortsatt positiv vekst i næringslivet framover.

Kommunene får en økt frihet til å skattelegge de eiendommene de vil. Tidligere har de bare hatt adgang til å skattlegge eiendommer i bystrøk, som regjeringen mener har slått svært uheldig ut. Regjeringen vil ha unntak for landbrukseiendommer.

•Mer informasjon om det reviderte nasjonalbudsjetter finner du her.

Det reviderte nasjonalbudsjettet må vedtas av Stortinget. Men siden regjeringen har flertall i Stortinget er dette i realiteten en formalitet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media