«Bruker ikke sykdommen for å folkeliggjøre meg selv»

Kjell Magne Bondevik vil fortsette å by på seg selv som privatperson, til tross for at Otto Jespersen mener han bruker sine personlige tragedier for å få sympati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELSINKI/OSLO: - En politiker må til en viss grad også framstå med en personlig profil. Vi er ingen meningsmaskiner. Det er riktig at folk får et bilde av meg som person med de problemer og gleder som fyller livet for alle. Slik vil jeg at det fortsatt skal være, sier Kjell Magne Bondevik.

Den siste tida har det vært mye fokus på Bondeviks private liv.

  • Statsministeren har stilt opp for ukebladet Se og Hør ved morens grav i Molde.
  • Han har snakket om tapet av gode venner.
  • Han har snakket om dramatikken rundt barnebarnets fødsel.
  • Sammen med to av barna sine var han på kafé i beste sendetid på TV.

- Det går ei grense. Jeg har valgt å åpne opp noen steder, og sette foten ned på andre. For meg går grensa blant annet ved dørstokken hjemme og på hytta, sier statsministeren.

- Bruker småtragedier

I Otto Jespersens skarpe satire om Bondevik på «Torsdagsklubben» forrige uke, var et av poengene at Bondevik «porsjonerer ut småtragedier av livet sitt for å vekke sympati». Statsministeren svarte med personlige kommentarer i sin utblåsing mot komikeren.

- Det som har vært aller verst med kritikken mot meg de siste dagene, er når noen sier at jeg bruker sykdommen min til å folkeliggjøre meg selv. Det er en grov og misforstått kritikk, sier Bondevik. Han regner seg ferdig med «Torsdagsklubb»-debatten.

I et leid privatfly er statsministeren på vei hjem fra Nordisk Råds 50-årsmarkering i Helsingfors. I Norge venter en politisk hverdag med brudd i budsjettforhandlingene med Frp og intens debatt rundt Jespersen Bondevik-feiden i bakkant av «Torsdagsklubben».

- Personlig valg

- Har du fått råd fra noen om å være så personlig som du er?

- Det er mitt eget valg å gi personlige uttalelser. De mener jeg også har vært riktige, og jeg står ved dem. Det er litt tilfeldig at det har blitt så mye på én gang. Jeg sier også nei til mye. Mine barn er voksne, myndige mennesker. Når de valgte å stå fram, synes jeg de gjorde det på en god måte, og jeg sa ja til å stille sammen med dem, sier Bondevik.

- Men før den første Bondevik-regjeringen rådet ulike rådgivere meg til å bli mer åpen og personlig. Da var jeg partileder, og kritikken mot meg var at jeg var glatt og maskinmessig, sier Bondevik.

Høsten avgjør om det er han som holder statsministerens nyttårstale på TV.

KrFs oppslutning er halvert. Målinger om statsministeren og regjeringen gjør en god jobb, har vært katastrofale. KrFs ordførere har gitt budsjettforslaget hard kritikk.

- Er det den pressede politiske situasjonen som gjør at du synes det er lettere å uttale deg om livet ditt enn om politikken?

- Nei, det er ingen avledningsmanøver. Jeg synes det er riktig å si ja til noen henvendelser. Men jeg har ikke noe ønske om at det skal skygge for politikken.

Om det politiske presset, sier han:

- Jeg lar meg ikke vippe av pinnen. Meningsmålinger kan gå opp og ned. Bare vi holder ut og viser fasthet, kan vi gjenvinne støtte.

- For meg er det heller ingen katastrofe om jeg må skifte posisjon.

UNDERVEIS: I et innleid privatfly reiste statsminister Kjell Magne Bondevik i går fra festivitas på Nordisk Råds 50-årsjubileum til budsjettbrudd med Frp på hjemmebane, her sammen med stabssjef Kari Husøy og informasjonnsjef Øivind Østang.