Bruker intifadataktikk

Hundrevis av unge jødiske bosettere satte fyr på bildekk og søppeldunker, kastet steiner og egg, helte hvit maling på veidekket og satte seg til motverge da israelsk politi trengte seg inn i Neve Dekalim i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var noen timer igjen til midnatt, som var fristen bosetterne hadde fått til å forlate Gaza. Politiet ville åpne veien inn i kolonien for 120 flyttebiler. Men ytterliggående bosettere, først og fremst ungdom, mange av dem fra Vestbredden, satte seg til motverge med kampformer som de har lært av palestinerne under intifadaen.

Infiltrert Gaza

Det var så langt de verste sammenstøtene mellom bosettere og sikkerhetsstyrkene. Neve Dekalim er Gazas største bosetting, der de mest ytterliggående bosetterne og deres støttespillere, som har infiltrert Gaza ulovlig fra Vestbredden, har samlet seg.

-  Vi vil gjøre alt vi kan for å forsvare oss mot ulvene. Hvordan kan du gjøre dette mot en annen jøde? spurte Yehuda Glick, ifølge nyhetsbyrået AP.

Han er en protestleder som oppfordret politifolk og soldater til å nekte å følge ordre.

Det samme gjorde rabbineren Amital Bareli, men han gjorde det i hærens uniform og med rang av førsteløytnant. I krigsrett ble han dømt til fire og en halv måneds fengsel og degradert til menig.

Arrestert

Uhørte skjellsord jøder imellom kunne høres. Rasende bosettere ropte «nazi» til politifolk.

 JØDISK INTIFADA:  Unge jødiske bosettere flykter fra vannkanoner og røyk etter å ha satt fyr på søppeldunker i Neve Dekalim. De første fryktede sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrkene og bosetterne kom i går. Foto: David Guttenfelder/AP
JØDISK INTIFADA: Unge jødiske bosettere flykter fra vannkanoner og røyk etter å ha satt fyr på søppeldunker i Neve Dekalim. De første fryktede sammenstøtene mellom sikkerhetsstyrkene og bosetterne kom i går. Foto: David Guttenfelder/AP Vis mer

Politiet måtte skjære seg gjennom den store metallporten som sperret inngangen til kolonien. Men bosetterne, mange i motstandens appelsinfargede T-skjorter, sperret veien for dem og flyttebilene. En politimann fikk sviende syre kastet i ansiktet. Journalister hørte ham rope: «Jeg kan ikke se!»

Flere skadd

Demonstrantene sprutet gass på en annen politimann, som fikk forbrenninger nedover ryggen. Flere mennesker blødde. Fire politifolk ble såret. Politiet tok demonstrantene i armer og bein og bar dem vekk. Ungdommenes raseri gikk også ut over flere journalister. Hæren opplyste at 50 personer ble arrestert og kastet ut fra Gaza. 800 er arrestert for å forsøke å infiltrere Gaza.

Bosettere som forsøkte å forlate Gaza, ble stanset av demonstrantene. Men etter flere timer løste folkemassen seg opp, flyttebilene slapp inn under sterk militær beskyttelse og bosettere begynte å fylle opp konteinere med sine eiendeler.

Halvparten ute

De som ikke er ute av Gaza ved midnatt, taper en tredel av erstatningsbeløpet fra staten, de får ikke med seg sine eiendeler og blir fjernet med tvang.

Da kvelden falt på, hadde rundt halvparten av bosetterne forlatt Gaza, ifølge general Eival Giladi ved statsministerens kontor. Bosettingene nord i Gaza var allerede tømt.

Kanskje har så mange som 5000 ytterliggående kommet inn i Gaza utenfra de siste ukene. Mange av dem er sterkt religiøse ungdommer fra bosettinger på Vestbredden. De er ikke like velkomne hos alle.

-  Disse folkene har et annet hjem. De er mindre opptatt av smerten enn av krigen, sa Ayala Ben-Simon, som planla å forlate Neve Dekalim i går, til AP.

Soldater i klemme

Flere bosettere satte fyr på husene sine før de dro, og en av dem ble så stygt forbrent at han måtte på sjukehus, meldte avisa Ha\'aretz. Tre bosettere i Peat Sadeh kastet like godt brannbomber mot husene sine før de dro. Et sted brant drivhusene, et annet sted sto lagerbygninger i flammer. Mange av soldatene som er satt inn i Gaza for å kaste ut de gjenstridige, er under et voldsomt lojalitetspress. Mange kommer fra bosettinger, og deres slekt og venner har oppfordret dem til å nekte å følge ordre. Hæren har innvilget en søknad fra en kaptein med kommando over et kompani om å bli løst fra sitt ansvar. Hans framtid som offiser er ikke avklart.

Tårevått

Flere av soldatene har hatt tårer i øynene når de har snakket med bosetterne. Men i Israel er det flertall for å forlate Gaza. Og de ytterliggående bosetterne som setter seg til motverge, har liten støtte.

I FLAMMER: En jødisk bosetter tørker panna etter å ha satt fyr på sitt nettopp fraflyttede hjem i Digit i Gaza.
MOTSTAND: Politiet møtte en mur av bosettere da de i går trengte seg inn i Neve Dekalim.