<strong>TELEFONMYSTERIE:</strong> Dette udaterte bildet ble offentliggjort av Korean Central News Agency (KCNA) 27. januar og skal angivelig vise statslederen på et atommøte med nasjonale sikkerhetsrådgivere. Det som opptar massene mest er likevel den mystiske telefonen på siden hans.  Foto: AFP  / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
TELEFONMYSTERIE: Dette udaterte bildet ble offentliggjort av Korean Central News Agency (KCNA) 27. januar og skal angivelig vise statslederen på et atommøte med nasjonale sikkerhetsrådgivere. Det som opptar massene mest er likevel den mystiske telefonen på siden hans. Foto: AFP / KCNA VIA KNS / NTB scanpix Vis mer

Bruker Kim Jong-Un telefon fra fienden?

Dette bildet får spekulasjonene til å spinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dette bildet av Nord-Koreas enerådende leder Kim Jong-Un får spekulasjonene til å hagle.

Spørsmålene dreier seg ikke om hva slags papirer han har foran seg eller hva som skjer utenfor bildet som opptar hans oppmerksomhet. Spekulasjonene dreier seg om den lille smarttelefonen ved siden av hans høyre arm.

Hva slags smarttelefon foretrekker lederen i et av verdens mest undertrykkende og hemmeligholdte land? Kim Jong-Un regnes i tillegg som verdens nåværende yngste statsleder, selv om det hersker en del tvil om hvor gammel han egentlig er. Man tipper 30 eller 29.

Bildet er offentliggjort av Nord-Koreas statlige media og viser Kim Jong-Un angivelig til stede på et møte med nasjonale sikkerhetsrådgivere i forrige uke. Møtet skal ha handlet om atomvåpen-testen som truer.

Samsung, HTC eller Apple? Men det er altså telefonen som nå tar fokus.

- Det er trolig Kim sin smarttelefon siden den ligger ved hans høyre arm ved siden av dokumentene han ser på, sier myndighetsperson i nabolandet Sør-Korea til nyhetsbyrået AFP, som har tatt tak i telefonmysteriet.

Sør-Koreanske medier har dekket telefonen behørig, og har startet en debatt om hvilket selskap som lager telefonen. Det står mellom Samsung fra nettopp Sør-Korea, Taiwans HTC eller Apple som har hovedsete i USA.

Samsung på siden side står hardnakket fast på at det ikke kan være en av deres modeller som har havnet over grensa på hovedfiendens bord.

- Det er ikke en Samsung-telefon, sier en talsmann for selskapet til AFP.

- Politisk Ifølge byrået har sørkoreansk etterretning analysert bildet og de konkluderer med HTC trolig er produsenten.

HTC fra Taiwan er ikke like lunkne som Samsung og sier i en uttalelse at de setter pris på støtten fra alle deres brukere. Ifølge nettstedet Focus Taiwan er det en HTC Desire-modell som foretrekkes av Nord-Korea-sjefen.

Avisa Chosun Ilbo i Sør-Korea spekulerer i at det er politiske motiver bak offentliggjøring av bildet og at telefonen er bevisst.

- Det må være politisk ukomfortabelt for Kim Jong-Un å bruke produkter lagd av USA, og han kan ikke offentlig gi sin tilslutning til at Sør-Korea er mer teknologisk avansert enn dem selv, skriver avisa.

Intranett Nord-Korea er kanskje verdens mest innesluttede land med streng sensur og landet har i praksis ikke internett, men intranett.

Mobiltelefoner ble ikke lansert i landet før i 2008, da etter et samarbeid med det egyptiske teleselskapet Orascom. Intranettet kom i 2002, skriver AFP.

I likhet med internettet, kan ikke de rundt en million mobilbrukerne i Nord-Korea ringe ut av landet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer