Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker kjempebomber mot Taliban

USA har tatt et av sine kraftigste våpen i bruk mot Taliban-styrkene i Afghanistan. Samtidig rykker Nordalliansen fram nord for Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 6 750 kilo tunge BLU-82--bombene er verdens største konvensjonelle bomber, melder nyhetsbyrået AP.

Rapporter fra Afghanistan tyder på at kjempebombene allerede har blitt tatt i bruk mot Taliban-posisjoner lang frontlinja.

Kjempeeksplosjon

Bombene, som kalles «Daisy Cutter», kombinerer en vannliknende blanding av ammoniumnitrat og aluminum med luft, som i en kjemisk reaksjon forårsaker en kjempeeksplosjon som antenner og forbrenner alt innen en rekkevidde av omtrent 600 meter. Trykkbølgen kan merkes flere kilometer unna.

De fryktinngytende bombene ble skapt under Vietnam-krigen for å raskt rydde unna jungel for å lage landingsplasser, men ble også brukt mot irakiske styrker under Gulf-krigen.

Bombene koster 27 000 dollar - 240 000 norske kroner - per stykk, og slippes fra lastefly som flyr minst 1,8 kilometer over bakken for å unngå de massive sjokkbølgene. H

ver enkelt bombe er mer enn fem meter lang og omtrent 1,5 meter i diameter - omtrent på størrelse med en Volkswagen Beetle, men mye tyngre.

Rykker fram

Nordalliansen rykker fram nord for Kabul, melder NTB.

Den afghanske opposisjonsalliansen gjorde krav på en ny militær seier i dag (norsk tid), etter at det i hele natt ble utkjempet harde kamper ved byen Mazar-i-Sharif.

En talsmann for alliansen opplyste at den hadde tatt kontroll over Zari-distrikret 70 kilometer sørvest for Mazar-i-Sharif, og drevet Taliban-soldatene ut av området, melder NTB.

USA har trappet opp flyangrepene mot Talibans stillinger i området de siste dagene. Samtidig har USA sendt flere militære mannskaper inn i områder som står under Nordalliansens kontroll.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!