Bruker kona som sex-slave

Flere norske menn som gifter seg med utenlandske kvinner, holder dem som sexslaver eller bruker dem som vaskehjelper før de hiver dem på dør. Når de er lei av kona, henter de seg gjerne en ny fra samme land. - Forkastelig, sier Marianne Agdestein i Kommunal- og regionaldepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kvinnene står maktesløse tilbake, etterlatt i et samfunn de ikke forstår. Mange av dem har rett til opphold i Norge, men kjenner ikke regelverket og sendes derfor hjem, sier Tove Smaadahl i Krisesenterekretariatet.

I UDIs regelverk heter det at «Ved fornyelse av tillatelse gitt på grunnlag av ekteskap eller samboerskap, er det et vilkår at ekteskapet eller samboerforholdet består og at partene fortsatt bor sammen».

- Når disse mennene hiver konene på dør, består ikke samboerforholdet lenger, sier Smaadahl, og forteller om andre knep som brukes for å kvitte seg med konene:

- Disse kvinnene må hvert år søke om forlenget opphold før de har bodd i Norge i tre år. Ofte sender mennene dem på besøk til familien sin i hjemlandet akkurat på det tidspunktet de skal søke om forlenget opphold. Når de kommer hjem fra ferien, har de ikke lenger lov til å oppholde seg i Norge, sier hun.

- Systemet tillater menn å hente fattige jenter, bruke dem en stund og dumpe dem før de har krav på opphold i Norge, tilføyer hun.

Hun retter et kraftig spark til norsk lovgivning, og sier at disse kvinnene ikke blir tatt på alvor.

Brukt

Ifølge norsk lov kan utenlandske kvinner som har blitt utsatt for mishandling og overgrep i samlivet, få opphold på humanitært grunnlag. Men kvinner som ikke er blitt mishandlet - bare brukt over en periode kortere enn tre år - har små sjanser til å få bli med mindre det er overveiende sannsynlig at de blir straffet eller utsatt for andre sanksjoner når de sendes tilbake til hjemlandet.

- Det fins ikke noe oppsamlingsnett for disse kvinnene, sier Smaadahl, som understreker at de fleste ekteskap mellom norske menn og utenlandske kvinner går bra. Men problemet fins likevel fra landsende til landsende.

Krisesentrene i Nord-Norge har stor pågang fra russiske kvinner som har blitt dumpet av norske menn som vil ha ei ny kone.

Gift fem ganger

- Vi har mange russiske kvinner som kommer til oss etter å ha blitt dumpet av mannen sin. Én mann har giftet seg med, og skilt seg fra fire utenlandske kvinner. Nå skal han gifte seg med nummer fem, sier daglig leder ved et krisesenter i Nord-Norge.

- Like etter at ekteskapet er inngått, begynner helvetet for kvinnene. Han utnytter dem og kaster dem ut eller dumper dem hos oss før han drar tilbake til Russland for å finne seg en ny brud, sier lederen.

Alle kvinnene har han kastet på dør før de tre påkrevde årene er gått. To av dem har han mishandlet så grovt at de har fått oppholdstillatelse i Norge, to har måttet reise hjem.

Lederen ved krisesenteret er enig med Smaadahl, og stiller seg kritisk til treårsregelen som gjør disse kvinnene totalt maktesløse.

Også i Bærum har krisesenteret pågang av fortvilte kvinner.

- Vi ser problemet gjennom hele året og det øker, sier Liv Langberg på krisesenteret i Bærum.