Bruker kultur i retten

Den 27 år gamle kurderen skal ha truet sin 23-årige søster på livet, fordi hun ikke ville gifte seg med sin fetter. Når saken mot 27-åringen starter i dag, vil hans kulturelle bakgrunn bli brukt mot ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Motivet vil bli tillagt skjerpende vekt fordi det i vårt samfunn er uakseptabelt å bruke vold og trusler for å tvinge unge jenter til lydighet, sier aktor Per J. Zimmer.

Han understreker at det ikke er det faktum at tiltalte er kurder som er straffeskjerpende. Det er selve motivet, å true jenta til et annet liv enn det hun ønsker seg, politiet vil slå ned på.

Rettssaken som starter i Asker og Bærum tingrett i dag, kan få prinsipiell betydning.

- Påtalemyndigheten mener at motivet er å finne i den kulturen som broren har med seg fra Iran, sier Zimmer til Dagbladet.

Truet med kjøkkenkniv

NRK Dagsrevyen fortalte i går historien om hva som skal ha skjedd i den kurdiske familien.

Det var 1. juni i år at politiet i Asker og Bærum fikk en nødmelding og rykket ut til hjemmet der både den tiltalte og søsteren bodde.

Ifølge politiet hadde familien måttet legge 27-åringen i bakken for å hindre at han gikk til fysisk angrep på den 23 år gamle søsteren.

Ifølge tiltalen skal storebroren ha løpt etter søsteren med en 20 cm lang kjøkkenkniv mens han ropte at han skulle drepe henne.

Storebroren skal ha truet søsteren fordi hun ville flytte hjemmefra. Hun protesterte mot familiens ønske om at hun skulle gifte seg med en fetter fra hjemlandet Iran.

Kvinnen anmeldte saken til politiet, men trakk seinere anmeldelsen. Men politiet gikk videre med saken på eget initiativ. Rettssaken mot broren starter bare to og en halv måned etter at han skal ha truet søsteren sin.

En årsak til den raske saksbehandlingen er debatten om æresdrap og tvangsekteskap.

Rekordfart

- Vi ønsker å sende et signal til innvandrermiljøene om at politiet reagerer i slike saker, sier Zimmer.

- Jeg er ikke kjent med andre saker hvor man konkret har lagt vekt på et motiv som kan være kulturelt betinget, sier Zimmer.

Kurderens forsvarer Celine Bache-Wiig ønsker ikke å kommentere Zimmers uttalelser.