Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bruker lik som søppelkasse

Døde mennesker skal ha blitt brukt som regelrette søppelkasser under obduksjoner ved Nordland Sentralsykehus. Nå skal rutinene granskes grundig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere kilder NRK ha vært i kontakt med hevder det samme: Døde mennesker har blitt brukt som søppelbøtte under obduksjoner ved Nordland Sentralsykehus. Etter obduksjoner skal plastikkhansker og annet avfall ha blitt lagt i likene.

Obduksjoner gjennomføres som oftest dersom det er uklarheter rundt dødsårsaken. Alle landets sykehus gjennomfører obduksjoner, og det foreligger standard rutiner for hvordan de skal gjennomføres, melder NRK.

Vanlig praksis er at likene etter obduksjonen fylles med såkalt cellestoff, altså papir som skal fylle opp og erstatte organer som er tatt ut. Medisinsk personell som har vært med under obduksjoner ved Nordland Sentralsykehus hevder at likene er fylt opp med plastikkhansker og annet avfall.

- Dette er svært alvorlige brudd på rutiner, sier leder av Den norske patologforening, Glenny Cecilie Alfsen. Hun lover en gjennomgang av rutinene ved alle sykehus i landet hvor det i dag utføres obduksjon.

Ledelsen ved sykehuset er ukjent med påstandene.

- Dette høres dramatisk og uverdig ut, sier sykehysdirektør Eivind Solheim til Nettavisen.

Han vil ta opp saken med patologisk avdeling, men stiller seg underende til påstandene.

- Jeg har hatt en dialog med patologisk avdeling når det gjelder obduksjonspraksis. Vi har hatt en faglig dialog med faglige premisser og det er ikke noe som har indikert noe i retning av dette, sier Solheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media