- Bruker livreddende medisin som dressur

Abstinenssyk pasient nektes Subutex. Medisinsk uforsvarlig, mener fastlege.

 AKTIVIST:  Joe Siri Ekgren er allmennlege og har to ganger tidligere blitt fratatt forskrivningsretten for Subutex fordi han ikke har fulgt Helsetilsynets regler for utskrivning av erstatningsmedisin. Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADET
AKTIVIST: Joe Siri Ekgren er allmennlege og har to ganger tidligere blitt fratatt forskrivningsretten for Subutex fordi han ikke har fulgt Helsetilsynets regler for utskrivning av erstatningsmedisin. Foto: LARS MYHREN HOLAND/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du sier ikke til diabetikere at nei, fordi du ikke kunne holde deg og spiste for mye sjokolade, så får du ikke insulin før om noen måneder, sier allmenlegen Joe Siri Ekgren.

I går aksjonerte han foran Lovisenberg diakonale sykehus fordi en heroinavhengig pasient blir nektet erstatningsmedisin selv om han lider under sterke abstinenser.

- Han er så sliten og medtatt at han lå i sin egen urin uten å orke å si fra, sier Ekgren.

Får ikke Subutex
Pasient «Ragnar J» ble først nektet behandling på Oslo universitetssykehus, som har akuttfunksjon for heroinavhengige i Oslo.

Etter å ha ligget på plenen foran Oslo universitetssykehus i fire timer, ble han så innlagt på Lovisenberg diakonale sykehus for heroinavhengighet og selvskadende atferd med fare for liv og helse.

Nå har han sterke abstinenser og får ifølge allmennlege og aksjonist Joe Siri Ekgren ikke kjent og effektiv behandling med erstatningsmedisin. En av assistentlegene ved avdelingen hvor «Ragnar J» er innlagt, skal ha sagt at pasienten skulle fått Subutex, hadde det vært opp til ham. Men behandlende overlege ved avdelingen har satt foten ned.

Subutex kun med LAR
Informasjonssjef Tone Herrem ved Lovisenberg diakonale sykehus sier sykehuset har handlet etter gjeldende retningslinjer.

- Hvis man blander Subutex og heroin, øker faren for overdosedødsfall. Vi ønsker ikke at pasientene skal behandles med erstatningsmedisin uten at de er med i LAR, som er høyterskeltilbudet Legemiddelassistert rehabilitering, sier Herrem.

- Vi kan ikke gi Subutex i akutt-tilfeller, sier hun.

- Man kan gi pasienter annen symptomlindring, og jevnlig tilsyn. Pasientene har også en ringeknapp de kan bruke for å tilkalle hjelp, sier Herrem. Hun ønsker ikke å sette Dagbladet i kontakt med behandlende overlege denne søndag ettermiddagen.

Allmennlege Joe Siri Ekgren er ikke enig i at Subutex og heroin i kombinasjon øker faren for overdosedødsfall. Ifølge ham fungerer Subutex som en motgift til heroin, og minsker faren for overdosedødsfall.

- Subutex har en «tak-effekt», slik at over en viss dose øker ikke effekten av Subutex. Det er tilnærmet ingen fare for overdoser, sier Ekgren.

- Rammer de svakeste

- Dette er ikke bare meg det gjelder. Mange av mine venner er døde. Jeg kjemper en kamp for at alle pasienter skal få erstatningsmedisin som øyeblikkelig hjelp, skal «Ragnar J» ha sagt da han la seg ned foran Ullevål universitetssykehus på fredag.

Ifølge allmennlege Joe Ekgren nektes heroinavhengige pasienter erstatningsmedisin som akutthjelp fordi forskere ved Universitetet i Oslo hevder det vil minske pasientenes motivasjon for å gå gjennom LAR-behandling.

En behandling som, ifølge Ekgren, er meget vanskelig og streng for pasientene. Han mener livsviktig erstatningsmedisin blir brukt som dressur, og frykter at liv går tapt til heroin mens narkomane sliter med å oppfylle kravene som skal til for LAR.

 AKSJONERTE LIGGENDE I GRESSET:  Heroinavhengige «Ragnar J» aksjonerte fredag foran Ullevål universitetssykehus fordi han ikke får subutex som akuttbehandling. (Foto: Joe Siri Ekgren.)
AKSJONERTE LIGGENDE I GRESSET: Heroinavhengige «Ragnar J» aksjonerte fredag foran Ullevål universitetssykehus fordi han ikke får subutex som akuttbehandling. (Foto: Joe Siri Ekgren.) Vis mer

- Vi kan redde livet til over 200 unge heroinavhengige pasienter ved å gi erstatningsmedisin daglig som øyeblikkelig hjelp, sier Ekgren.

- I 2007 døde 244 pasienter av overdosedødsfall. Dette er pasienter som er avskåret fra LAR. Hvis vi bruker tall etter den franske modellen, hvor de gir erstatningsmedisin som akutthjelp, kunne 90 prosent av disse vært reddet, sier Ekgren.