Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker lysbilder for å få French frikjent

Skjebnedag for nordmannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): En stor lysbildeframvisning kan bli redningen for den drapstiltalte nordmannen Joshua French.

- Jeg er forberedt på alt, sier rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen til Dagbladet i Kongo. Han er forsvarets største håp.

Ble Tjostolv Moland drept på cella i Kongo, eller begikk han selvmord? I dag spiller French-forsvaret ut sitt sterkeste kort i den kongolesiske retten: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen og hans omfattende presentasjon av den norske obduksjonsrapporten.

- I prinspippet er det ikke noe annerledes enn hva jeg ville gjort i en lokal, norsk tingrett. Det som er spesielt her er at noen risikerer dødsstraff, sier Stray-Pedersen, som blant annet var sakkyndig i 22. juli-saken.

Han vet fortsatt ikke hvor langt tid han får til rådighet.

- Det kan være fem minutter eller to timer. Jeg er forberedt på alt.

- Særdeles dårlig Kongolesiske påtalemyndigheter mener Moland ble dopet ned og kvalt, mens etterforskere fra Kripos og Stray-Pedersen er krystallklare på at det ikke har skjedd noe kriminelt. Disse diametralt forskjellige konklusjonen er noe den 40 år gamle overlegen fra Nasjonalt folkehelseinstitutt skal forsøke å oppklare.

- Den kongolesiske rapporten er særdeles dårlig fundert. Det er ikke sammenheng mellom konklusjon og innhold. De omtaler funn av spor etter et bestemt stoff, men uten at de har hatt mulighet til å se på mengde og om Moland var påvirket. Slike ting. Og det er dette Stray-Pedersen skal gå i dybden på, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

NØKKELROLLE: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er forberedt på å prate i alt fra fem minutter til to timer. Foto: John T. Pedersen
NØKKELROLLE: Rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen er forberedt på å prate i alt fra fem minutter til to timer. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Presentasjonen er etter det Dagbladet får opplyst svært grundig, og består av lysbilder og utdrag fra obduksjonsrapporten. Både Graasvold og Frenchs kongolesiske advokat Marie-André Mwila sier at vitnemålet kan bli helt avgjørende for utfallet av saken.

- Det blir en oppsummering av det jeg har levert skriftlig. Jeg skal legge det fram på en oversiktlig måte, slik at også ikke-medisinere skjønner hvorfor jeg trekker konklusjonene jeg gjør, sier Stay-Pedersen. 

Tolkekaos - Det jeg har forberedt meg på, er alle mulige spørsmål omkring sakens realiteter. Om dødsmekanismen. Om analysefunnene. Den type ting, sier han.

Tirsdagens rettsdag var preget av kaos. Bevis ble plutselig lagt fram uten forsvarets vitende, dommerne bestemte seg for en plutselig rekonstruksjon av dødsnatta på cella som de to nordmennene delte og aktor Katende Nkulu kom med gjentatte, høylytte og voldsomme utfall mot French.

I tillegg har den lokale tolken, som oversetter fra fransk til engelsk slik at nordmannen forstår hva som blir sagt, problemer med å oversette faguttrykk. Stray-Pedersen tror språket blir blant de største utfordringene i Ndolo-fengslets rettslokale, hvor temperaturen raskt overstiger 30 varmegrader med høy luftfuktighet.

- Jeg tenker en del på dette. Vanligvis vil jeg velge ord som er mest mulig presise, men så er det jo en tolk som kanskje har problemer med å følge engelsken min. Jeg får bare bruke tida jeg får, og legge det fram må en slik måte at det blir bevis som retten må ta stilling til, sier han.

TILTALT FOR DRAP: Joshua French er tiltalt for drap på cellekamerat Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen
TILTALT FOR DRAP: Joshua French er tiltalt for drap på cellekamerat Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hele Norges coronakart