Bruker mer strøm enn kommunen

Hyttene på Hafjell drar mer strøm enn alle sykehjem, skoler og øvrige kommunale bygninger i kommunene Øyer og Ringebu. Ei av luksushyttene har alene et energiforbruk på 170 000 kilowatt timer, tilsvarende ti eneboliger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Direktør Kjell Gurigard ved enøk-senteret i Oppland synes sløsingen er i ferd med å ta fullstendig overhånd.

- Jeg aksepterer at folk må ha lov til å bruke penger der de vil, men grensa er nådd når de egoistiske kravene blir så høye at det får samfunnsmessige konsekvenser, sier han.

Oppvarmet uteareal

Gudbrandsdalen Energi som forsyner hyttene i Hafjell og Kvitfjell med strøm, har den billigste nettleien i landet.

- Og vi gjør ikke forskjell på hyttefolk og de fastboende. Derfor blir det interessant å bygge hytter i vårt område, sier markedssjef Jan Jansrud.

Men rimelig strøm brukes til råflotte installasjoner, mener enøk-direktør Kjell Gurigard. Og viser til ei hytte i Kvitfjell med hele 70 kilowatt effekt utendørs.

- Det er montert varmekabler i innkjøring, badestamp og stråleovner. Før du ennå er kommet inn døra, er kapasiteten like stor som totalforbruket på sju eneboliger. Er det en slik hyttekultur vi vil ha? spør enøk-direktøren.

Ta ansvar!

Kjell Gurigard frykter at løpet er kjørt når det gjelder Hafjell-utbyggingen, der innpå 600 hytter står ferdige. I stedet oppfordrer han lokalpolitikerne i Ringebu til å ta ansvar for å styre Kvitfjell-utbyggingen strammere. Hittil er 100 hytter bygd, mens flere hundre står for tur.

Teknisk sjef i Ringebu, Bjørn Haugen, sier til Dagbladet at han ikke tror det er stemning for å lage restriksjoner.

- Fritidsutbyggingen av hytter med strøm og full standard er viktig for å opprettholde lokale håndverksbedrifter. Vi forholder oss til en overordnet sentral energipolitikk. Man kan ikke forlange lokale begrensninger, mener Haugen.

Luksusgigantomani

Se til Skjåk, oppfordrer enøk-direktør Kjell Gurigard.

- I Skjåk kommune har en utbygger og everket fastsatt øvre grense på maksimum 3 x 20 ampere inntakssikring, som innebærer at den enkelte hytteeier kan ta ut maksimum seks- sju kilowatt, nok i massevis til lys og til å holde det frostfritt. Et eksempel til etterfølgelse, hevder Gurigard.

Han minner om de to hovedmålsettingene i norsk energipolitikk:

  • Begrense veksten.
  • Få forbruk til oppvarming bort fra elektrisitet.

- Hyttebyggingen bryter med begge. Luksushytte-gigantomanien er flyttet fra Oslofjorden og Sørlandskysten til alpinsentrene i Trysil, Geilo, Oppdal, Hafjell og Kvitfjell. Der folk skal kjøre snøfritt inn i garasjen og gå tørrskodd inn. Dette kan ikke fortsette, sier Kjell Gurigard.

STORFORBRUK: 11,5 millioner kilowatt i året dro de 600 hyttene i Hafjell til sammen i fjor.