Bruker mer strøm enn kommunen

Hyttene på Hafjell drar mer strøm enn alle sykehjem, skoler og øvrige kommunale bygninger i kommunene Øyer og Ringebu. Ei av luksushyttene har alene et energiforbruk på 170 000 kilowatt timer, tilsvarende ti eneboliger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Direktør Kjell Gurigard ved enøk-senteret i Oppland synes sløsingen er i ferd med å ta fullstendig overhånd.

- Jeg aksepterer at folk må ha lov til å bruke penger der de vil, men grensa er nådd når de egoistiske kravene blir så høye at det får samfunnsmessige konsekvenser, sier han.

Oppvarmet uteareal

Gudbrandsdalen Energi som forsyner hyttene i Hafjell og Kvitfjell med strøm, har den billigste nettleien i landet.

- Og vi gjør ikke forskjell på hyttefolk og de fastboende. Derfor blir det interessant å bygge hytter i vårt område, sier markedssjef Jan Jansrud.

Men rimelig strøm brukes til råflotte installasjoner, mener enøk-direktør Kjell Gurigard. Og viser til ei hytte i Kvitfjell med hele 70 kilowatt effekt utendørs.

- Det er montert varmekabler i innkjøring, badestamp og stråleovner. Før du ennå er kommet inn døra, er kapasiteten like stor som totalforbruket på sju eneboliger. Er det en slik hyttekultur vi vil ha? spør enøk-direktøren.

Ta ansvar!

Kjell Gurigard frykter at løpet er kjørt når det gjelder Hafjell-utbyggingen, der innpå 600 hytter står ferdige. I stedet oppfordrer han lokalpolitikerne i Ringebu til å ta ansvar for å styre Kvitfjell-utbyggingen strammere. Hittil er 100 hytter bygd, mens flere hundre står for tur.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.