Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker mer våpen

Politiet griper stadig oftere til våpen. I fjor truet politiet med våpen 53 ganger, det dobbelte i forhold til året før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

11. mars 1998 ble de to norske politifolkene Sigurd Wang og Trond Kirkeby skutt og drept under en væpnet politiaksjon på øya Austbø. Året skulle bli preget av særdeles mange såkalte skarpe oppdrag for norske politifolk.

Det viser tall Dagbladet har innhentet fra politidistriktene og Justisdepartementet.

I fjor rettet politiet våpen mot personer og truet med å skyte 53 ganger, mot 28 i 1997. Én person ble skutt av politiet, og det ble avfyrt ett varselskudd.

I Oslo ga politimesteren totalt 347 ordrer om bevæpning i fjor, og antallet bevæpninger fortsetter å øke.

Hver gang norsk politi retter et skarpladd våpen mot en person og truer med å skyte, skal det sendes en innrapportering om saken til Justisdepartementet.

I tre av de 53 sakene fra i fjor ble det løsnet skudd:

  • 3. februar i fjor skjøt tjenestemenn fra Haugesund politidistrikt en mann som de skulle pågripe. Saken ble etterforsket, men henlagt av SEFO.
  • Politiet i Rogaland løsnet varselskudd under en bevæpnet politiaksjon.
  • Da bergenspolitiet skulle foreta en pågripelse av to personer som var mistenkt for narkotikaforbrytelse, ble det avfyrt et vådeskudd som traff bilen de to satt i. Det resulterer trolig i disiplinærsak mot tjenestemannen som skjøt.