Bruker Mette-Marit som PR-våpen

BERLIN (Dagbladet): Tyskerne elsker Mette-Marit. Derfor har kanslerkandidaten Edmund Stoiber (60) kuppet kronprinsessen som stemmesanker i det tyske valget. Kretsen rundt motkandidaten Gerhard Schröder (57) raser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konservative Stoiber fryder seg over sin rolle som vert når kronprinsparet innleder sitt Tysklands-besøk i hans egen høyborg München.

Mandag kveld mottar Stoiber og hans kone Karin kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon til aspargesmiddag i den tidligere kongelige residensen på Max-Joseph-Platz.

Avisbildene og fjernsynsopptakene fra mottakelsen vil nå ut til millioner.

Smilende vil Stoiber posere sammen med sine kongelige gjester.

Verdifullt

- Slike bilder er verdt minst to prosents framgang for Stoiber i de forestående meningsmålinger, sier den erfarne hoffreporteren Alf Schmidt (65) i Hamburg til Dagbladet.

- Effekten av å posere sammen med kronprinsesse Mette-Marit er stor. Hun er tyskernes soleklare favoritt blant Europas kongelige, det kan ikke undervurderes, sier Schmidt.

Siden kjærlighetsforholdet mellom Mette-Marit og kronprins Haakon ble kjent, har han skrevet en rekke artikler om paret for det anerkjente damebladet Frau im Spiegel.

Den sittende sosialdemokratiske forbundskansleren Schröders valgkampmedarbeidere er derimot mørkerøde av sinne over at Stoiber har begått dette valgkampkuppet.

Etter det Dagbladet kjenner til, vil representanter for det tyske sosialdemokratiske partiet (SPD) gi uttrykk for sine reaksjoner overfor den norske ambassaden i Berlin.

- Hvorfor tok ikke ambassadens folk en telefon til SPD-hovedkvarteret og ga Schröder en tilsvarende mulighet til et kongelig møte? Det hadde latt seg gjøre selv om kronprinsparet ikke besøker hovedstaden Berlin, sier en kilde med tilknytning til sosialdemokratene.

- Vi kan ikke ta politiske hensyn ved valget av hvem kronprinsparet skal møte under Tysklands-besøket. Formålet med turen er at de skal skape reklame og «goodwill» for Norge, uansett hvem de treffer, understreker ambassadør Morten Wetland til Dagbladet.

Stoiber var etter det Dagbladet erfarer lynrask med å invitere til middag da han fikk vite om besøket.

Å svare nei til invitasjonen ville vært umulig. Et avslag ville blitt oppfattet som en demonstrasjon mot Stoiber.

Etter det Dagbladet forstår gikk planleggingen av besøket raskt. Ingen tenkte åpenbart på at kronprinsessen med sin enorme popularitet kunne bli oppfattet som en ufrivillig brikke i et storpolitisk spill i den bitre valgkampen mellom Schröder og Stoiber foran valget 21. september.

Utrolig

- Det er helt utrolig at Schröders medarbeidere har sovet og ikke grepet muligheten til selv å utnytte Mette-Marit-effekten. De må jo ha registrert at kronprinsparet skulle komme til Tyskland, sier hoffspesialist Schmidt.

Gerhard Schröder har blant tyskerne fått tilnavnet «Genosse der Bosse» («bossenes kamerat»), fordi han gjerne viser seg sammen med mektige politikere og industriledere. Noen dager etter at det norske kronprinsparet forlater Tyskland, kommer USAs president George W. Bush til Berlin.

Men å bli fotografert sammen med Bush gir mindre uttelling i opinionen enn å posere med norske kongelige i republikken Tyskland.

<!--BTEK0--> METTE-MARIT-FEBER: Kjendisukebladet Gala skriver «Hjertelig velkommen, Mette-Marit» - på norsk - over førstesida i sitt siste nummer.<!--/BTEK0--><!--BTEK1--> LUR: Kandidat Edmund Stoiber er en smarting. Til høyre er den tidligere kongelige residensen på Max-Joseph-Platz, der mottakelsen skal holdes. <!--FOTO-->Foto: SCANPIX <!--/FOTO--><!--/BTEK1--><!--BTEK2--> POPULÆRT BESØK: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon reiser på statsbesøk til Tyskland til uka. Det liker det tyske folket - og spesielt den konservative politikeren Edmund Stoiber.