Lønnsfesten i Oslo-skolen:

Bruker millioner på amerikansk coaching

Siden juni 2019 har Utdanningsetaten kjøpt USA-inspirert ledercoaching til 2,5 millioner fra selskapet Nesvik & Partners. - Nesten ikke til å tro, sier Hallstein Bjercke i Venstre. Også KrF reagerer.

MILLIONCOACHING: De 28 direktørene i Utdanningsetaten ledes av Marte Gerhardsen (til høyre), og har fått coaching til 2,5 millioner de siste 15 månedene. SV-byråd Inga Marte Thorkildsen er politisk ansvarlig for etaten.
MILLIONCOACHING: De 28 direktørene i Utdanningsetaten ledes av Marte Gerhardsen (til høyre), og har fått coaching til 2,5 millioner de siste 15 månedene. SV-byråd Inga Marte Thorkildsen er politisk ansvarlig for etaten. Vis mer
Publisert

Kort tid etter avsløringer om lønnsfest på direktørnivå, kan Dagbladet nå fortelle om kostbar coaching i toppen av Oslo-skolen.

Dagbladet er kjent med at Utdanningsetaten har brukt 2,5 millioner kroner på lederutvikling og coaching siden juni 2019.

Coachingen er basert på amerikanske lederskapsprinsipper og kalles Leadership Pipeline Institute (LPI). Filosofien bunner i bøker av amerikaneren Steven Drotter.

Det er Nesvik & Partners, som drives av Marita Nesvik, som selger tjenestene til etaten. Nesvik er selskapets eneste ansatte, og har en lisensavtale på LPI i Norge. Hun signerte en rammeavtale med Utdanningsetaten i juni 2019, kort tid etter at Marte Gerhardsen overtok styringen av etaten fra Astrid Søgnen.

I kriseåret 2020 har etaten så langt brukt 850 000 kroner på coaching fra Nesvik, får Dagbladet opplyst.

Etaten bekrefter summen.

Fortune 500 - og Oslo kommune

LPI benyttes av flere av verdens største selskaper, blant dem mange på Fortune 500-listen i USA.

«Leadership Pipeline Institute har spesialisert seg på å hjelpe organisasjoner til selv å bygge sin interne pipeline bestående av kvalifiserte ledere, samt opprette et fokus på beslutningsmyndighet, prestasjoner og gjennomføringsevne i organisasjonene», skriver LPI på sine norske nettsider.

«Løsningene er basert på den nyeste globale forskningen og erfaringer fra noen av verdens mest suksessrike bedrifter», står det videre.

- Ikke til å tro

Hallstein Bjercke i Venstre mener saken er nok et eksempel på dårlig dømmekraft i Oslo-skolens administrative og politiske ledelse.

- Dette er nesten ikke til å tro, sier han Dagbladet.

- Inga Marte Thorkildsen har i bystyret skjøvet alt ansvar over på Marte Gerhardsen, en direktør som vi igjen ser har komplett mangel på dømmekraft. Jeg må si at jeg nå er oppriktig bekymret for Oslo-skolen, fortsetter han.

- 2,5 millioner er lite penger i forhold til totalbudsjettene til etaten?

- Pengebeløpet er ikke hele problemet. Problemet er også måten Thorkildsen og Gerhardsen tar valg og bruker Oslo-skolens penger på. Det er åpenbart god grunn til å stille spørsmål om forvaltningen av Oslo-skolen, sier Bjercke.

En av landets autoriteter på ledelse, professor Bård Kuvaas ved BI, sier til Dagbladet at han ikke har hørt om Leadership Pipeline Institute.

- Svært uheldig

Bystyrerepresentant Espen Andreas Hasle (KrF) misliker også det Dagbladet forteller ham.

- Dette passer inn i mønsteret av en etat som ikke er bevisst i pengebruken. Det er svært uheldig, sier han.

Hasle peker på Dagbladets avsløringer om lønnsfesten på direktørnivå i etaten, og er bekymret for at Utdanningsetaten nå er på ville veier. Særlig reagerer han på at amerikansk forretningsfilosofi brukes i styringen av skolene i Oslo.

- I amerikansk ledelsesforskning mener man at lønn er viktigste motivator, og dét er i beste fall omstridt. Jeg ønsker meg ledere i Oslo-skolen som er motivert av å lage verdens beste skole - ikke av lønna si. At etaten bruker ressurser på å implementere lederskapstrening av samme modell som store amerikanske selskaper bruker synes jeg ikke er bra. Det vil antakelig gi målforskyvninger for hva lederne i skolen er opptatt av, sier Hasle til Dagbladet.

- De får de beste prisene

Marita Nesvik fra Nesvik & Partners fikk innpass i Utdanningsetaten gjennom en anbudskonkurranse.

Hun forklarer Dagbladet filosofien hun lærer bort til Marte Gerhardsen og de andre direktørene i Utdanningsetaten:

- Kjernen i Leadership Pipeline konseptet er at hva som defineres som god ledelse varierer med ledernivået. Det er altså mange svar på hva som er god ledelse, og LPI hjelper ledere forstå hva slags lederatferd som er riktig til deres ledernivå. Førstelinjeledere skal skape verdier og resultater på en annen måte enn de som leder ledere, for eksempel. LPI sine lederprogrammer er veldig praktisk orientert og tar utgangspunkt i lederes operative hverdag. Vi coacher en veldig pragmatisk forståelse av lederrollen, sier Nesvik.

Nesvik ønsker ikke å gå i detalj på hvilke konsulenttjenester hun har solgt til Utdanningsetaten.

- På generelt grunnlag leverer vi flest tjenester innen lederutvikling og transisjonscoaching, som hjelper ledere fylle den rollen de har på best mulig måte. Mange ledere tar med seg atferd fra sin forrige rolle som ikke er fordelaktig i den nye rollen.

- Du er eneste ansatt og har fakturert etaten for 2,5 millioner. Oslo-skolen er altså god business for deg?

- Jeg trekker ofte på eksterne ressurser også, selv om jeg er eneste faste ansatte i Nesvik & Partners. Generelt kan jeg si at offentlig sektor alltid får de beste prisene av oss.

Nesvik understreker at hun aldri hadde møtt Marte Gerhardsen før hun vant anbudskonkurransen i Utdanningsetaten.

Gerhardsens svar

Marte Gerhardsen skriver i en e-post til Dagbladet at Utdanningsetaten skal bruke minst mulig på konsulenter i Utdanningsetaten og skal prioritere å bygge opp kompetanse selv.

- Innenfor opplæring og utvikling av ledere er vi i ferd med å bygge opp kapasitet, men det er ikke på plass. Derfor har vi engasjert konsulent i denne fasen. Det som er viktig er at våre medarbeiderne i etaten opplever god, enhetlig ledelse i alle deler av organisasjonen, og at lederne får støtte og opplæring i å være gode ledere for sine ansatte.

MINDRE KLEMMING: Statsminister Erna Solberg mener vi fortsatt kan skjerpe oss for å opprettholde smittevernreglene. Foto: Jonas Andersen Vis mer

Lønnsfesten

Utdanningsetaten ledes av Marte Gerhardsen. Politisk ansvarlig står SV-byråd Inga Marte Thorkildsen. Etaten har havnet i hardt vær etter Dagbladets avsløringer om lønnsfesten på direktørnivå.

For mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til sterk lønnsmoderasjon, har flere direktører fått store lønnshopp, opp mot 140 000 kroner i året. Dette har høstet sterke reaksjoner, både politisk og fra mange lærere i Oslo-skolen.

Sakene medførte at etaten i helga endret prosedyrene for lønnsforhøyelse blant de mange direktørene.

Etaten har den siste tida også oppbemannet i toppen, og gått fra 22 til 28 direktører, tross lovnader om det motsatte. Snittlønna for direktørene er minst 1,1 millioner kroner.

Dagbladet fortalte nylig at Utdanningsetaten også har brukt 8 millioner kroner på hodejegere og konsulenter fra Ernst & Young.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer