Bruker millioner på privatfly

Første halvår i år har statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre fløyet med innleide privatfly for 6,67 millioner kroner. På de fleste strekningene går det vanlig rutefly.

BRUKER MILLIONER PÅ FLY: Bruker millioner på privatfly
Første halvår i år har statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre fløyet med innleide privatfly for 6,67 millioner kroner. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADET
BRUKER MILLIONER PÅ FLY: Bruker millioner på privatfly Første halvår i år har statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre fløyet med innleide privatfly for 6,67 millioner kroner. Foto: LARS EIVIND BONES/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Første halvår i år har statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre fløyet med innleide privatfly for 6,67 millioner kroner. På de fleste strekningene går det vanlig rutefly.

- Dette har ikke vært noe uvanlig halvår for statsministerens del, opplyser kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens Kontor (SMK) til Bergens Tidende.

Stoltenberg er den av de to regjeringstoppene som har de fleste reisene med privatfly, mens Støre har de lengste og dyreste. En oversikt avisen har utarbeidet, viser at Stoltenberg har fløyet for 2,56 millioner, mens Støres langturer de sju første månedene i år har kostet 4,11 millioner. På de fleste av strekningene går det vanlig rutefly.

Bruk av leiefly er strengt regulert i Politisk håndbok. Det er regjeringsråden, øverste embetsmann, ved SMK som godkjenner bruken av leiefly. Det betyr at alle de andre statsrådene, Stoltenberg inkludert, må søke om å få leie privatfly. I de fleste tilfellene er det sikkerhetsårsaker eller manglende fly innenriks i destinasjonslandene som gjør at privatflyleien godkjennes.

Og de kostbare reisene er langt fra heisaturer, ifølge personer som har vært med Stoltenberg på slike reiser. BT får opplyst at flytiden brukes effektivt til oppdatering og forberedelse til møter. På vei hjem planlegges neste dag.

Heller ikke Høyre-leder Erna Solberg vil kritisere regjeringens kostbare privatflyleie.

- Jeg vil ikke stille meg i noe hylekor og kritisere denne flybruken. Jeg tar det for gitt at bruken av leiefly er godt begrunnet. Dessuten har statsministeren en del FN-oppdrag som er viktige for Norges del, sier Solberg. (NTB)

Statsministeren og utenriksministeren bruker millioner av kroner på å leie privatfly til utenlandsturer. Her fra frokostmøte med tidligere FN-generalsekretær Kofi Annan torsdag. Foto: Berit Roald / Scanpix.

Jens Stoltenberg til  Sosialdemokratenes toppmøte i Sør-Frankrike. 

Stoltenberg og hans folk leier billigste fly - denne gang  et 12-seters British Aerospace.
Jens Stoltenberg til Sosialdemokratenes toppmøte i Sør-Frankrike. Stoltenberg og hans folk leier billigste fly - denne gang et 12-seters British Aerospace. Vis mer