Bruker millionerstatning til å utvikle ny dykkerhjelm

Jan Christian Warloe er en av pionerdykkerne som har fått erstatning for skader han ble påført under dykking i Nordsjøen. Nå har han brukt nesten alle pengene til å utvikle en ny og sikrere hjelm for anleggsdykking.

NY HJELM: Jan Christian Warloe har brukt nesten alle pengene han fikk i erstatning fra staten til å utvikle en ny og mer komfortabel hjelm for anleggsdykkere. Foto: Leif Stang
NY HJELM: Jan Christian Warloe har brukt nesten alle pengene han fikk i erstatning fra staten til å utvikle en ny og mer komfortabel hjelm for anleggsdykkere. Foto: Leif StangVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Denne uka har han testet ut den nye hjelmen han har fått bygd av gode venner ved Nomek Maskinverksted i Bergen. Dagbladet har vært til stede og sett Warloe komme opp av sjøen med tommelen opp.

Warloe var en av de såkalte pionerdykkerne i Nordsjøen. Han var tillitsvalgt i flere år, forbundssekretær i et av fagforbundene og har alltid vært opptatt av å få utviklet dykking til en trygg jobb. Det er lenge siden han sluttet å jobbe på store dyp. Han har istedet jobbet som hjelmdykker på anlegg i fjæresteinene der Statoil og store entreprenørselskaper bygger terminaler, forsyningsbaser, kaier og broer. Det er der den store og tunge dykkerhjelmen har vært i bruk.

Gammelt utstyr Det robuste hjelmdykkerutstyret av kobber og med lukket drakt ble patentert i England i 1837 av ingeniør August Siebe, en tidligere artilleri-offiser under Napoleonskrigene. Utstyret har praktisk talt vært uforandret siden den gangen, med unntak av en nikkeventil og elektrisk kommunikasjon.

- Dette har vært det beste utstyret vi har hatt for anleggsdykking, men vi har sett behov for noen forbedringer. Nå har vi laget en ny og forbedret nødluft-løsning og vi har klart å redusere støyproblemene. På den nye hjelmen blir det også enklere å gjøre vedlikehold og reperasjon. Dessuten er det mulig å synge og snakke fritt og enkelt i hjelmene, sier Jan Christian Warloe.

Tryggere De siste åra har anleggsdykkere i stadig økende grad tatt i bruk billigere dykkeutstyr med masker og letthjelmer som er beregnet på svømmedykkere, men det vil aldri bli like sikkert som hjelmdykkerutstyret. Hjelmdykkerne har alltid kommet best ut i ulykkesstatistikkene.

Mange har klart å holde på til de har vært over 80 år gamle.

NY TID: Jan Christian Warloe har brukt den gamle hjelmen som modell, men har forbedret nødluftløsningen og redusert støyproblemene i den  nye dykkerhjelmen. Foto: Leif Stang
NY TID: Jan Christian Warloe har brukt den gamle hjelmen som modell, men har forbedret nødluftløsningen og redusert støyproblemene i den nye dykkerhjelmen. Foto: Leif Stang Vis mer

Dessuten er det blitt nesten helt umulig å få tak i nye hjelmer. På dykkerbåten til Sjøentreprenøren ligger to gamle hjelmer. Likhetene med den nye er tydelig. Forskjellen i komforten ligger i de nye detaljene.

- En ildsjel - Det er helt fantastisk at det finnes ildsjeler som Jan Christian Warloe. Han har tatt tak i noe vi alle har ønsket oss. En mer moderne hjelm som er tilpasset de behov vi dykkere har i dag. Derfor håper vi at selskaper som Statoil og de store entreprenørselskapene kan bidra med litt penger for å få den nye hjelmen i produksjon, sier Idar Sande, som har vært dykker i 40 år.

Jan Christian Warloe har kalt den nye hjelmen for «Hammerhead». Den er støpt av polyuretan, som har gode egenskaper for styrke og holdbarhet.

Undervannsenreprenører, dykkeselskaper og dykkerne selv har uttrykt støtte til prosjektet og gitt klare signaler om at de vil anskaffe de nye hjelmene hvis de kommer i produksjon.

Håper på støtte - Jeg har fått fantastisk hjelp av dyktige folk ved Nomek Maskinverksted, men har måttet ta alle utviklingskostnadene selv. Nesten alt jeg fikk i erstatning fra staten, mer enn to millioner kroner, er brukt opp. Nå håper jeg virkelig at private og offentlige selskaper og instanser kan gi økonomisk bistand for igangsetting av produksjon. De har vært lunkne fram til nå.

- Jeg håper at de vil forstå at det er viktig med trygt og godt utstyr for anleggsdykkerne. Selskapene bruker mye penger til utvikling innen dypdykking. Nå må de bruke noe på de som skal fortsette i det harde og utsatte arbeidet langs kysten, sier Jan Christian Warloe.

BESTOD TESTEN: Den nye hjelmen bestod testene i sjøen og er nå klare for produksjon om Warloe får hjelp til finansieringen. Foto: Leif Stang
BESTOD TESTEN: Den nye hjelmen bestod testene i sjøen og er nå klare for produksjon om Warloe får hjelp til finansieringen. Foto: Leif Stang Vis mer

Han søker om patent for de nye sikkerhetsdetaljene i den nye hjelmen og ser et stort potensiale for salg til mange land der anleggsdykkere har behov for nye og mer komfortable hjelmer.
 

MER KOMFORTABEL: Den nye hjelmen er mer komfortabel enn de gamle hjelmene som ble utviklet på 1800-tallet i England. Foto: Leif Stang
MER KOMFORTABEL: Den nye hjelmen er mer komfortabel enn de gamle hjelmene som ble utviklet på 1800-tallet i England. Foto: Leif Stang Vis mer