TOTALMISS: Her blir Laura Zuniga (23) kronet som Miss Sinaloa i juli. Et halvt år senere blir hun arrestert med våpen, ammunisjon, narkotika og penger. Foto: AP Photo/SCANPIX
TOTALMISS: Her blir Laura Zuniga (23) kronet som Miss Sinaloa i juli. Et halvt år senere blir hun arrestert med våpen, ammunisjon, narkotika og penger. Foto: AP Photo/SCANPIXVis mer

- Bruker modeller og misser til hvitvasking av narkopenger

Arrestasjonen av Laura Zuniga (23) reiser nye spørsmål om narkoindustrien i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Arrestasjonen av den 23 år gamle skjønnhets-dronningen Laura Zuniga var oppsiktsvekkende.

Våpen- og narkotikabeslaget 22. desember skapte overskrifter verden over, ikke minst fordi det ga aviser og tv-stasjoner anledningen til å vise bikinibilder av Miss Sinaloa.

Men historien om hvordan skjønnheten og den tidligere barnehagetanta ble tatt med store mengder våpen, ammunisjon og kontanter, har reist nye, urovekkende spørsmål om hvor langt inn i det meksikanske samfunnet de beryktede narkotikakartellene griper.

Enorm industri
Myndighetene i den nordlige delstaten Sinaloa, sier arrangørene av missekonkurransen kan ha hjulpet Zuniga til seier i juli, og at hun ble tatt under vingene til en av de lokale narkobaronene.

- Det er veldig trist. Det vi ser er et tap av verdier blant de unge, konstaterte Juan Francisco Rivera, meksikansk kongressmedlem og leder av komiteen for nasjonal sikkerhet.

Med arrestasjonen av Zuniga kommer også kravet om etterforskning av den meksikanske modellbransjen og skjønnhetsindustrien på jakt etter narkoindustriens skitne penger.

Med en årlig omsetning på 210 milliarder kroner, har det amerikanske finansdepartementet satt opp en liste over en rekke meksikanske selskaper som de mener er med på hvitvasking av narkopenger.

BLINKSKUDD: Forrige gang Laura Zuniga poserte for fotografen var, da hun vant skjønnhetskonkurranse. Foto: REUTERS/SCANPIX.
BLINKSKUDD: Forrige gang Laura Zuniga poserte for fotografen var, da hun vant skjønnhetskonkurranse. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer

Her finnes alt fra meierier til kleskjeder. I november ble en fotballklubb i tredjedivisjon tiltalt for narkotikasalg. Narkobaronene driver også sponsing av populære meksikanske popartister, som til gjengjeld synger tekster som forherliger våpen og narkotika, skriver nyhetsmagasinet Time.

Fratatt missetittelen
- Vi trenger å følge disse pengene hvor de enn måtte ta oss, og finner vi noe ulovlig må de straffes, sa Rivera.

Kort tid etter ble Zuniga fratatt missetittelen, og firmaene som hadde jobbet med henne nektet for å ha hatt noe med den narkotatte skjønnheten å gjøre.

- Denne organisasjonen tar avstand fra enhver aktivitet, situasjon eller personlige relasjoner, som Laura Zuniga har vært en del av, bortsett fra deltakelsen i Miss Sinaloa, sa Lupita Jones, sjefen for Nuestra Belleza Mexico. Et missebyrå som hadde lovet å ta Zuniga med på konkurranser verden over.

I en uttalelse understreker de at de er en «seriøs, respektabel organisasjon, hvis interesse er å vektlegge skjønnheten, kapasiteten og verdiene til den meksikanske kvinnen».

Har vært på turer til Colombia
Det gjenstår å se hvor dypt involvert Miss Sinaloa har vært i kriminelle aktiviteter.

Hun ble arrestert da paramilitøre sikkerhetsstyrker, etter fra tips fra en informant, stanset Zuniga og sju menn som skjørte rundt i bulkete SUV-er i byen Guadalajara.

Politiet mener at Zunigas kjæreste, Orlando Garcia Urquiza, som var i bilen sammen med henne, er et høytstående medlem av Juarez-kartellet. De kontrollerer smuglerrutene til Vest-Texas.

KJÆRESTEN: Orlando Garcia Urquiza, Zunigas kjæreste, da han ble arrestrt.  Foto: REUTERS/ Attorney General office/SCANPIX
KJÆRESTEN: Orlando Garcia Urquiza, Zunigas kjæreste, da han ble arrestrt. Foto: REUTERS/ Attorney General office/SCANPIX Vis mer

Urquizas bror, er en av de antatte lederne for kartellet. Da han ble arrestert for tre år siden, ble det anslått at Juarez-kartellet stod for 20 prosent av narkotikaomsetningen fra Mexico.

Etterforskerne mener ellers å kunne bevise at Zuniga vært på flere turer til Colombia, turer som ikke har hatt noe med hennes modellvirksomhet å gjøre.

Hennes far, Jesus Esteban Zuniga, nekter for at datteren har gjort noe galt. Han har sagt til lokale medier i Sinaloa at 23-åringen skulle i et juleselskap og ikke ante hva kjæresten hennes holdt på med.

Hun og de andre sju arresterte er dømt til 40 dagers varetektsfengsling.

Mange advokater har tilbudt seg jobben som Zunigas forsvarer.

Dobbelt så mange drap
Sinaloa er hjemstaten til noen av Mexicos mektigste, kriminelle familier. I denne narkokulturen er det skuddsikre biler, dyre klær og gullbelagte våpen som dominerer gatene, skriver Time.

Pene damer er et annet statussymbol for gangsterne.

Over 5000 er blitt drapsofre for vold relatert til Mexikos blomstrende narkotikahandel i år. Det er nesten dobbelt så mange som i fjor. Økningen i den dystre drapsstatistikken kommer to år etter at president Felipe Calderon tiltrådte, og erklærte krig mot Mexicos narkotikabander.

Meksikanske myndigheter hevder dødstallene og økningen i vold og brutalitet gjenspeiler president Calderons aggressive kamp mot narkotikahandelen.

De advarer derfor mot at 2009 kan bli et enda verre år.

DE MISTENKTE: Her er de sju andre den mørkhårede skjønnheten ble arrestert sammen med. Foto: REUTERS/Secretaria Seguridad Publica de Jalisco/SCANPIX
DE MISTENKTE: Her er de sju andre den mørkhårede skjønnheten ble arrestert sammen med. Foto: REUTERS/Secretaria Seguridad Publica de Jalisco/SCANPIX Vis mer
GJENNOMSYRER: Mexicos narkotikaindustri gjennomsyrer samfunnet. Her står politimenn med ansiktsmaske vakt i byen Tijuana. Foto: AP Photo/Guillermo Arias/SCANPIX
GJENNOMSYRER: Mexicos narkotikaindustri gjennomsyrer samfunnet. Her står politimenn med ansiktsmaske vakt i byen Tijuana. Foto: AP Photo/Guillermo Arias/SCANPIX Vis mer