Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bruker mye penger på juleball for å passe inn

- Det ligger i ordet «juleball» at man skal ha ballkjole, sier daglig leder for kjolebutikk.

STORE SKJØRT: - Trenden nå er at ballkjolene skal ha store tyllskjørt, men det hender at jentene kjøper kjoler med smalere skjørt til juleballene, forteller Nadja Anderssen til Dagbladet. Hun er ansatt i kjolebutikken Tina Ritzi, som har lokaler i Drammen og på Majorstuen. Butikken selger ballkjoler fra tusenlappen og oppover. Den dyreste er produsert i Ukraina og koster 3900 kroner. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
STORE SKJØRT: - Trenden nå er at ballkjolene skal ha store tyllskjørt, men det hender at jentene kjøper kjoler med smalere skjørt til juleballene, forteller Nadja Anderssen til Dagbladet. Hun er ansatt i kjolebutikken Tina Ritzi, som har lokaler i Drammen og på Majorstuen. Butikken selger ballkjoler fra tusenlappen og oppover. Den dyreste er produsert i Ukraina og koster 3900 kroner. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Julaften nærmer seg, men for mange er ikke dét det de gleder seg mest til. Det er nemlig tid for juleball også, og da følger det fort med utgifter til ballkjoler, sko, frisyrer og tilbehør. Det kan føre til hodebry; ikke bare hos foreldrene, men også hos skolene og foreldreutvalgene som arrangerer juleballene.

- Den dyreste kjolen vi har koster 3900, og det hender at jenter som skal på juleball kjøper den. Som oftest velger de typiske ballkjoler med stort tyllskjørt, og de er satt ned til 2500, forteller Nadja Anderssen, som ansatt hos kjolebutikken Tina Ritzi på Majorstuen i Oslo.

Flere hundre kjoler Til tross for høye priser er derimot ikke ballkjoletrenden nedadgående, tvert i mot: Daglig leder for Tina Ritzi, Bente Tveit, forteller at de har solgt flere hundre kjoler til jenter som skal på juleball i år. På Majorstuen oppgir Anderssen at de har solgt minst 200 ballkjoler.

- Alle jentene har så god smak, de skal absolutt ha de dyreste kjolene, de dyreste skoene og det dyreste tilbehøret. Vi sitter igjen med mange av de billigste kjolene når juleballsesongen er over, for de dyreste går først, sier Bente Tveit til Dagbladet.

Tina Ritzi har lokaler både på Majorstuen og i Drammen.

- Gjelder å finne den perfekte kjolen Hedda Hoel var på juleball på Askim ungdomsskole for to år siden, da hun gikk i 10. klasse. Til juleballet fikk hun to kjoler; én lang gullfarget kjole, og en kort kjole det var lettere å danse i. Nettopp «kjolebytte» har blitt vanlig ved mange skoler: at man bytter fra festkjole til discokjole når det skal danses.

Hole forteller at hun har solgt den korte kjolen nå, men har beholdt den lange.

- Det var en veldig fin kveld som har gitt meg gode minner, men mange bruker mye penger på juleball fordi de vil passe inn. Og juleballet er jo bare én dag, så det gjelder å finne den perfekte kjolen, sier Hoel til Dagbladet.

Hun forteller at det er lett å bli påvirket av hva andre velger å kjøpe, og at hun og venninnene hennes brukte mye tid på å planlegge juleballet. Derimot valgte ingen av dem å kjøre limousin til ballet. Hoel synes det å kjøre limousin er en dyr og kortvarig opplevelse, som folk nok i ettertid vil lure på om var verdt pengene.

På Majorstuen viser Andreassen frem en blå notatbok som i det minste gjør én ting lettere for jenter på jakt etter den perfekte ballkjole: alle ballkjolekjøp registreres, blant annet for å forhindre at to jenter kommer til samme ball i lik kjole.

- Det er veldig viktig for jentene at ingen andre skal ha samme kjole som dem, forteller Anderssen til Dagbladet.

Planlegger i flere måneder Hele underetasjen hos Tina Ritzi er fylt med ballkjoler og selskapskjoler i ulike prisklasser og med ulikt design. Årets mest populære juleballkjoler er allerede solgt ut. Allerede i september og oktober kommer jentene - ofte hele venninnegjenger - for å se på kjolene. Først i november og desember begynner salget hos Tina Ritzi å stige, etter at jentene har sett på og prøvd kjoler flere ganger.

- Det hender at det kommer hele familier innom her. Da tar ikke jentene bare med seg foreldrene, men også onkler, tanter og besteforeldre. For de familiene er dette store, viktige ting, og man tar bilder man sender til andre familiemedlemmer, sier Anderssen til Dagbladet.

I tillegg til ballkjole blir det ofte utgifter til sko, vesker og tilbehør. Tilbehøret kan være alt fra perlekjeder og øredobber til tiaraer. På spørsmål om hvordan hun reagerer når hun hører folk si at ballkjolene er altfor dyre, påpeker Tveit hva skolene og foreldreutvalgene selv kaller arrangementene.

- De bruker ordet «juleball» selv, og da stiller man høye krav til hva dét innebærer. Vi lar ikke de yngste tenåringsjentene kjøpe kjoler hos oss alene, så vi ber dem ofte om å ta foreldrene med, sier Tveit til Dagbladet.

- Juleballet er en trivselssak Det er ikke bare juleballantrekket som kan bli en utgiftspost for tenåringsforeldre når det nærmer seg jul. Å ankomme ballet i limousin har også blitt populært, men er svært omdiskutert.

Flere skoler har tatt til orde for å nekte ballgjestene å kjøre limousin, og foreslår heller at ungdommene kjører t-bane eller buss.

FAU ved Flåtestad ungdomsskole, som ligger i Oppegård kommune, har valgt å nekte 10.-klassingene å kjøre limousin til ballet. Ikke bare dét, også kjolebytte har blitt forbudt ved ballet, som skal være 29. januar neste år. Vibeke Steen, leder for FAU, forteller at juleballet er et trivelstiltak som skolen og FAU arrangerer sammen.

GLITRER: Nadja Anderssen viser frem et av de mest populære skoparene. Skoene, som er besatt med små, glitrende stener, tar opp kjolenes farger, og passer dermed like godt til en grønn, som en rosa eller en lilla kjole. I bakgrunnen holder Anderssen en clutch-veske som passer til skoene. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
GLITRER: Nadja Anderssen viser frem et av de mest populære skoparene. Skoene, som er besatt med små, glitrende stener, tar opp kjolenes farger, og passer dermed like godt til en grønn, som en rosa eller en lilla kjole. I bakgrunnen holder Anderssen en clutch-veske som passer til skoene. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Nettopp derfor er det viktig at det skaper trivsel.

- Jeg har vært en del av skolens FAU i tre år nå, og i flere år har vi fått tilbakemeldinger fra foreldre som synes det er vanskelig å ikke ha råd til å kjøpe ballkjoler og leie limousin til barna sine. Mange forbinder Oppegåd med velstående mennesker, så jeg tror ikke folk vet om alle som sliter økonomisk. Man må ofte bak fasaden for å finne ut av dét, sier Steen til Dagbladet.

- Limousin er ekskluderende Steen forteller at hun har hørt rykter om at noen synes limousinturen er så viktig at de vil sette av kvelden før ballet til å kjøre rundt i den, når de ikke får lov til å ankomme ballet med den. Hun understreker at det har vært langt flere positive kommentarer enn negative på FAUs restriksjoner. Også politiet har støttet FAU, fordi deres restriksjoner forhindrer at mange 10.-klassinger har vorspiel i bilen.

Anne Britt Kalleberg, rektor ved Flåtestad ungdomsskole, forteller at man ved tidligere juleball har valgt å premiere kreative transportmidler folk bruker til juleballet.

- Limousiner er ekskluderende, fordi det bare er plass til et visst antall personer i hver bil. De som ikke er midt i en vennegjeng får ikke være med. Sånn sett synes jeg at en limousin er verre enn en russebuss, som kan ta opptil 30 folk, sier Kalleberg til Dagbladet. 

Kalleberg forteller at også elever som hadde fått være med i en limousin, ønsket å forby dem da de så hvor lei seg vennene deres ble, da de ikke fikk være med i noen limousin.

- Kan være vanskelig Tveit forteller at selv om de aller fleste jentene får de kjolene de har mest lyst på, så er juleball en vanskelig kabal å legge for skilte foreldre som sliter økonomisk. Tveit synes det er flott å se at mange av de unge kundene hennes har jobb og har blitt enige med foreldrene om å spleise på kjolene.

- Når jentene har skilte foreldre er det litt usikkerhet rundt hva far og mor stiller opp med, og det har med økonomien og livstilværelsen deres å gjøre. Generelt ser det likevel ut til at alle jentene får de kjolene de har lyst på, sier Tveit til Dagbladet.

Og uansett hvilken økonomi man har: for mange jenter er juleballet selve drømmekvelden. Det kan være det de har ventet på helt siden de først hørte om juleball-arrangementene. Forventningene som bygges opp rundt et juleball kan vanskelig slås av noe annet. Selv julaften, som er hvert år, kan blekne litt i forhold.

- Dét året var juleballet mer spesielt enn julaften. Det var den siste festen med hele klassen. Vi fikk jo en hel dag på å forberede oss til ballet, og vi snakket om kjolene i lang tid før selve kvelden. Det var mye å glede seg til, og det var stas å ta bilder av kjolene og få en date til ballet, sier Hoel til Dagbladet.

TYLL OG PALJETTER: Kjolebutikken Tina Ritzi har mye å by på til jenter som skal på juleball. Dette bildet er fra 2011. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
TYLL OG PALJETTER: Kjolebutikken Tina Ritzi har mye å by på til jenter som skal på juleball. Dette bildet er fra 2011. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media