Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker nær én milliard på å sikre Trumps store dag: - Verdens mest fristende terrormål

Ensomme ulver med skytevåpen, bevæpnede droner eller lastebilangrep. Amerikanske myndigheter er forberedt på det meste når Trump skal ta over nøklene til Det hvite hus.

STOR SIKKERHET: Avtroppende president Barack Obama vil sammen med de fremste representantene for USAs regjering og kongress være til stede når Trump insettes som USAs 45. president fredag. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix
STOR SIKKERHET: Avtroppende president Barack Obama vil sammen med de fremste representantene for USAs regjering og kongress være til stede når Trump insettes som USAs 45. president fredag. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sikkerhetsoppbudet kommer til å bli enormt, når Trump innsettes som USAs 45. president i Washington D.C. fredag denne uka.

UTFORDRENDE: Sikkerhetssituasjonen rundt innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president omtales som svært utfordrende. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix
UTFORDRENDE: Sikkerhetssituasjonen rundt innsettelsen av Donald Trump som USAs 45. president omtales som svært utfordrende. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Totalt 28 000 personer, fra 50 forskjellige politimyndigheter og sikkerhetsbyråer, skal sørge for sikkerheten under arrangementet, som har blitt omtalt som den mest utfordrende innsettelsen - sikkerhetsmessig - i nyere tid.

- Sikkerheten er min største bekymring. Det er ingen tvil om at på innsettelsesdagen vil dette (Washington D.C.) være verdens mest fristende terrormål, sier den republikanske senatoren Roy Blunt til Fox News.

- Flere trusler enn noen gang

Samtidig er det ventet at nær én million personer vil strømme til Washington for å overvære arrangementene, inkludert 99 grupperinger som planlegger ulike demonstrasjoner.

- Etterretningstjenestene forteller at det er flere trusler fra ulike retninger enn noen gang, sa Blunt til den amerikanske storavisa New York Times i slutten av desember.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

Å opprettholde sikkerheten og forhindre voldelige sammenstøt forventes å koste over 100 millioner dollar, nærmere 900 millioner kroner, som Dagbladet tidligere har skrevet.

Ensomme ulver med skytevåpen, kjøretøy som kan brase inn i menneskemengder og bevæpnede droner regnes som de største sikkerhetsrisikoene under seremonien i Washington.

- Vi kjenner ikke til noen konkrete terrortrusler. Samtidig har det globale trusselbildet forandret seg veldig siden 2013 (da Obama tiltrådte), og vi må se opp for ensomme ulver som utfører voldelig ekstremistiske handlinger, sier Jeh Johnson sjef for USAs sikkerhetsdepartement, ifølge nyhetsbyrået AP.

Droneforbud

STORINNRYKK: Det er ventet at nær én million personer vil strømme til Washington for å overvære arrangementene fredag. Å opprettholde sikkerheten og forhindre voldelige sammenstøt forventes å koste nærmere 900 millioner kroner. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix
STORINNRYKK: Det er ventet at nær én million personer vil strømme til Washington for å overvære arrangementene fredag. Å opprettholde sikkerheten og forhindre voldelige sammenstøt forventes å koste nærmere 900 millioner kroner. Foto: Carlos Barria/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

Amerikanske myndigheter har derfor innført flere konkrete sikkerhetstiltak, noen av dem nye, i forbindelse med Trumps innsettelse som USAs president:

  • Som følge av lastebilangrepene i Nice og Berlin i 2016 skal alle innfartsårene til Washington sentrum blokkeres før fredagens innsettelse.
  • Det blir innført totalforbud mot droner, som følge av risikoen for at noen utstyrer droner med våpen.
  • Alle tak i området rundt kongressbyggningen, hvor Trump skal tas i ed, blir bemannet med skarpskyttere.
  • FBI utplasserer utstyr som skal kunne avdekke mulige usynlige angrep, som kjemiske våpen eller stråling.
  • Scenen foran kongressbygningen, der Trump skal tas i ed med de fremste representantene for USAs regjering og kongress til stede, blir omgitt av skuddsikre glassplater.
  • 3000 politifolk og 7000 soldater fra USAs Nasjonalgarde er kalt inn for å bidra til sikkerheten.

- Veldig elegant

Trump har selv sørget for å samle inn 90 millioner dollar, som skal sørge for en real fest i Washington D.C.

Det er i alle fall summen han har greid å få inn fra private investorer til å dekke utgiftene, langt mer enn de 55 millioner dollarene som Obama fikk inn til sin første innsettelse i 2009, ifølge NTB.

- Det vil bli en veldig, veldig elegant dag med et massivt folkehav, sa Trump til sine tilhengere forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AP.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling