Bruker nazi-tegn i militær-leir

- Hvis du skriver om dette slår jeg deg ihjel, slik reagerte sjefen for Camp Viking i Kabul da en journalist så skiltet med nazi-symboler i militærleiren til danske og tyske soldater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefen for den danske sikkerhetsstyrken i Afghanistans hovedstad Kabul lar soldatene stille til appell under nazistenes fryktede SS-symbol. På et skilt i leiren Camp Viking stiller danske soldater opp rett ved et skilt hvor to av S'ene er utformet som sikk-sakk-lynene til nazistenes SS-elitekorps under andre verdenskrig, skriver den danske avisa Jyllands-Posten i dag.

Leirens sjef oberstløytnant Lasse Harkjær er enig i at skiltet kan være uheldig, men ville ikke fjerne det. Han reagerte voldsomt da den danske journalisten tok opp temaet med ham.

- Hvis du gjør dette til en sak, slår jeg deg ihjel, raste han mot Jyllands-Postens utsendte medarbeider.

Deretter forsøkte han å moderere uttalelsen.

- Dere kommer aldri inn i leiren igjen hvis dere skriver om det, forsikret oberstløytnanten.

For stort jern

Forklaringen på S'ene med den dårlige klangen er ifølge leirsjefen såre enkel. Da skiltet ble skåret ut i tre var stemjernet de brukte for stort til å lage runde og ukontroversielle bokstaver.

Men som den danske avisa ganske riktig påpeker: Det er ingenting i veien med P'ene og R'ene, de er uproblematisk runde.

De danske soldatene deler leir med en langt større tysk kontingent. Camp Viking-navnet bryter en dansk tradisjon med å oppkalle militærleire etter norrøn mytologi for eksempel Valhall. Da leiren ble satt opp forklarte Harkjær tradisjonsbruddet med tyskernes tilstedeværelse.

- I en periode i Tysklands historie ble den nordiske mytologi misbrukt. Da vi skulle sammen med tyskerne valgte vi et annet navn, sa oberstløytnanten med klar adresse til nazi-tidens Tyskland til Jyllands-Posten for noen uker siden.

De fleste av de 6000 danske soldater som tjenestegjorde for nazistene under krigen ble innrullert i «SS-Panzerdivision Wiking». Etter krigen ble SS stemplet som en kriminell organisasjon med mange hundre tusen liv på samvittigheten.

Forsvarsministeren griper inn

Den danske forsvarsministeren er lite begeistret for skiltingen. Han blåser i hvorfor, han vil ha skiltet ned.

- Uansett bakgrunnen for skiltets tilblivelse fører det tanken til et regime som jeg nærer den dypeste avsky for, og derfor vil det bli fjernet øyeblikkelig, sier Svend Aage Jensby til avisa. Utover det vil ikke forsvarsministeren gi noen reprimander.

SKILTET: Dette er skiltet forsvarsministeren beordret gjernet øyeblikkelig.