Bruker norske våpen i Irak?

Norske våpen og annet militært utstyr kan være i bruk i krigen mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både USA og Storbritannia kan både kjøpe og låne så mye våpen de vil fra Norge. Britene var her ganske nylig. De både lånte og kjøpte.

- Både USA og Storbritannia er våre allierte i NATO. De kan fritt både kjøpe og låne våpen her i Norge. Det er ingen begrensninger for slikt når det gjelder andre NATO-land, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Heller ikke når de aktuelle NATO-landene deltar i en krig?

- Nei, heller ikke da er det noen begrensninger.

Klepsvik bekrefter at britene var her ganske nylig og tok med seg militært utstyr, som de både har kjøpt og lånt.

- Flere tonn

- Jeg kjenner ikke til verken lista over det militære utstyret eller det nøyaktige tidspunktet, men britene hadde med seg et stort fly. Det dreide seg om flere tonn. Storbritannia både var og er tradisjonell mottaker av norske våpen og utstyr. Alt dette er i samsvar med reglene for norsk våpeneksport, sier Klepsvik.

Etter det Dagbladet erfarer, var britene spesielt interesserte i norsk høyteknologi, nærmere bestemt sendere som forstyrrer kommunikasjon på høy frekvens. I det norske forsvaret er det vårt elektroniske krigføringskompani som gjør bruk av slike. Det dreier seg om mobilt utstyr som brukes til å forstyrre langtrekkende kommunikasjon.

- Som sagt har jeg ikke en fullstendig liste tilgjengelig, men det kan godt stemme at britene har fått låne slikt utstyr fra oss, sier Klepsvik.

Det norske regelverket har ført til at Norge nå tjener ekstra penger både på Irak-krigen og på krigen mot terrorisme. Det er kjent, blant annet gjennom avisa Klassekampen, at norsk våpeneksport til både USA og Storbritannia har økt kraftig etter terrorangrepet mot USA 11. september.

Men dette er foreløpig ingen het politisk sak i Norge, selv om SV har tatt opp spørsmålet med regjeringen.

USA-boikott?

- Vi mener at de norske reglene som forbyr eksport av våpen til land i krig også skal gjelde for våre allierte i NATO, særlig når alliansen som sådan ikke tar del i krigen, sier Kjetil Bjørklund som er SVs representant i forsvarskomiteen i Stortinget til Dagbladet.

- Forslaget om å innføre et forbud mot eksport av norske våpen både til Storbritannia og USA er blitt luftet, men akkurat nå er det neppe flertall i Stortinget for et slikt forslag. Det er heller ikke aktuelt for SV å legge fram et forslag om dette akkurat nå. Men det kan komme, alt etter hva de videre undersøkelser av saken fører til, sier Bjørklund.