Bruker ny type klasebomber i Irak

USA har brukt en ny type klasebomber mot irakiske tanks. Bombene trenger gjennom panser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske B-52 bombefly har angrepet en irakisk stridsvognkolonne med seks klasebomber, opplyser det amerikanske militæret.

De 454 kilo tunge bombene ble tirsdag sluppet over stridsvogner som skulle forsvare Bagdad, het det i en uttalelse fra det amerikanske militæret onsdag.

Brukte nye bomber

Hver av bombene inneholder flere panserødeleggende bomber, og tirsdagens angrep skal ha vært det første noensinne med akkurat denne typen klasebomber.

Bombene skal ha blitt sluppet for å stanse stridsvognene, som var på vei for å støtte de irakiske styrkene som var i kamper med invasjonsstyrkene sør for Bagdad.

Uttalelsen fra det amerikanske militæret sa verken noe om hvilke ødeleggelser klasebombene hadde forårsaket, eller nøyaktig hvor de hadde landet.

Farlig i mange år

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch har tidligere advart sterkt mot å bruke klasebomber.

- Bruk av klasebomber i Irak vil utgjøre en fare for sivile i årevis fremover, men også for amerikanske soldater i kamp, sier Mark Hiznay, en av forskerne ved Human Rights Watch.

Ifølge organisasjonen slapp USA flere millioner klasebomber under Golfkrigen i 1991, og mer enn 4.000 sivile irakere skal ha blitt drept eller skadd av klasebombene som lå igjen.

Observasjoner gjort av en AFP-journalist i Hilla sør for Bagdad tirsdag, kan tyde på at byen ble rammet av klasebomber, men det er foreløpig uklart om Hilla ble rammet av noen av de klasebombene USA bekrefter er sluppet over Irak.

Brigader Vincent Brooks, som er talsmann ved Sentralkommandoen i Qatar, sa onsdag at han ikke kjente til bruk av klasebomber ved Hilla.

(NTB)