Bruker omstridt «forsterker» i covid-vaksine

Legemiddelgigant vil produsere én milliard doser av omstridt «forsterker» fra svineinfluensavaksinen Pandemrix - til bruk i covid-19 vaksiner.

BRUKES IGJEN: En sykepleier holder vaksinen Pandemrix som ble brukt mot svineinfluensa. Antigenet ble blandet med adjuvansen (til venstre). Den samme adjuvansen skal nå brukes igjen i covid-19-vaksiner. Foto: Reuters/ NTB scanpix
BRUKES IGJEN: En sykepleier holder vaksinen Pandemrix som ble brukt mot svineinfluensa. Antigenet ble blandet med adjuvansen (til venstre). Den samme adjuvansen skal nå brukes igjen i covid-19-vaksiner. Foto: Reuters/ NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pandemrix-vaksinen mot svineinfluensa i 2009 inneholdt en egen «forsterker», en adjuvans, som skulle øke kroppens immunrespons.

Den samme adjuvansen planlegges nå brukt i covid-19-vaksiner.

Flere forskere Dagbladet har snakket med, sier at adjuvansen AS03 i vaksinen kan ha vært medvirkende til at den autoimmune sykdommen narkolepsi ble trigget etter vaksinen. Dette var en svært sjelden, men alvorlig bivirkning.

Men Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, har ingen betenkeligheter med at den samme adjuvansen skal benyttes i en covid-vaksine.

- Det gledelige med covid-vaksinene, er at de prøves ut i veldig store studier, slik at man kan avdekke også mer sjeldne og alvorlige bivirkninger. Og selvfølgelig ønsker vi best mulig utprøvning av alle vaksiner, sier han til Dagbladet.

Adjuvansen, som produseres av legemiddelprodusenten GlaxoSmithKline (GSK), har ikke blitt brukt i noen andre vaksiner enn Pandemrix - inntil nå.

Nå skal den blant annet brukes i en covid-19 vaksine som utvikles i samarbeid mellom GSK og det franske selskapet Sanofi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer