Statoil vil bytte navn:

Bruker opp mot 250 millioner på «hestenavn»: - Helt galimatias å bytte

- Jeg forventer ikke at det skal være kjærlighet ved første blikk, sier Statoil-sjefen.

NYE TIDER: Styret i Statoil foreslår å endre selskapets navn til Equinor. Foto: NTB Scanpix / Statoil (Equinor)
NYE TIDER: Styret i Statoil foreslår å endre selskapets navn til Equinor. Foto: NTB Scanpix / Statoil (Equinor) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statoil ønsker å legge sitt fortjente rykte som et oljeselskap bak seg, og satser på at et navnebytte skal gjøre susen. Derfor kunngjorde selskapet torsdag at de vil bytte navn for å kommunisere at de nå er et «bredt energiselskap».

- Jeg forventer ikke det skal være kjærlighet ved første blikk med Equinor. Mitt råd er. Gi det tid. La det modne, sa Statoils konsernsjef Eldar Sætre under en pressekonferanse i dag tidlig.

Barnet skal hete «Equinor», som ifølge selskapet er «utgangspunktet for ord som «equal», «equality» og «equilibrium» - likhet, likeverd, likevekt og balanse, og «nor» som signaliserer et selskap som er stolt av sin norske opprinnelse, og ønsker å bruke dette aktivt i sin posisjonering» skriver Statoil i en pressemelding.

Prislappen for navnebyttet? Mellom 230 til 250 millioner kroner, opplyser Sætre til Stavanger Aftenblad:

- Dette er et utgangspunkt. Men vi vil selvfølgelig gjøre mye for å holde kostnadene nede, sier han - og nevner for eksempel at de ikke vil bytte kjeledresser før de gamle er utslitte.

Det er vanskelig å sammenlikne «funnet» av det nye navnet med et oljefunn i Nordsjøen. For som flere Twitter-brukere har påpekt finnes det allerede et norsk selskap ved navn Equinor.

Dyrekiropraktor

Dersom man i dag besøker nettsida equinor.no, kan man lese om firmaet til Christine Siljedal - som jobber som veterinær og dyrekiropraktor - med hest som spesialfelt. Siljedal informerer samtidig om at selskapet snart bytter navn til Equina, så det meste tyder på at Statoil allerede har sikret seg rettighetene til navnet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Siljedal torsdag.

Et kjapt søk på Equinor i sosiale medier tyder på at det først og fremst er nettopp hester, ikke et av verdens største energiselskap (naturlig nok), folk flest tenker på.

Flere viser til at den første delen av det nye navnet «equi» er flertallsformen av latinske «equus» - eller «hest» på godt norsk.

En rekke andre Twitter-brukere påpeker at Equinor allerede er kjent for verden som polsk hestemedisin. Produktet er tilsynelatende ment å behandle magesår hos hester, skriver Aftenposten.

Flere andre igjen påpeker at Equinor passer glimrende som tekst til 90-tallsklassikeren «Ecuador» av den stadig mindre populære artisten Sash!

- Galimatias

Flere er kritiske til navneendringen. Merkevareekspert og rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, er blant dem som går lengst.

- Statoil er et av de sterkeste merkevarene vi har. Det finnes ikke en bedrift i Norge der det er så mange positive assosiasjoner. At selskapet nå velger å skifte navn til Equinor, er helt galimatias, sier Blindheim til Stavanger Aftenblad.

Kritisk: Omdømmeekspert Trond Blindheim. Foto: Jascques Hvistendahl
Kritisk: Omdømmeekspert Trond Blindheim. Foto: Jascques Hvistendahl Vis mer

Han har ikke mye forståelse for at Statoil ønsker å bytte ut et «innarbeidet, positivt ladet navn» med Equinor.

- Vi forbinder Statoil-navnet med velstand knyttet til det norske samfunnet. Norge topper alle rankinger og kåringer av verdens beste land å bo i, mye på grunn av Statoil. Helt siden vi fant olje i Nordsjøen, og pumpet opp denne, har alt gått oppover, og vi har hatt en historisk økonomisk vekst, sier han til avisa.

Stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp), som leder næringskomiteen, skriver på Facebook at det nye navnet «tar avstand fra selskapets historie, hva de driver med og hvem de er». Han omtaler skiftet som «jåleri».

- Hvorfor?

Også i Fremskrittspartiet reageres det, ifølge NTB.

DÅRLIG IDÉ: Det mener Språkrådets direktør Åse Wetås.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
DÅRLIG IDÉ: Det mener Språkrådets direktør Åse Wetås. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix Vis mer

- Ærlig talt så høres det ut som de har drukket en mikstur av grønt skifte og nytale. Hvorfor bytte et kjent, stolt navn, spør stortingsrepresentant og leder av Utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp) på Facebook.

Språkrådet er heller ikke imponert:

- Helt umiddelbart synes jeg ikke det nye navnet er kjempegodt. Det sier ikke noen verdens ting om hva virksomheten driver med, sier Åse Wetås, direktør i Språkrådet, til NRK.

- Jeg skjønner at det kanskje var en del av poenget, men fra et navnefaglig synspunkt vil jeg si at det var en veldig dårlig idé. Statoil har blitt brukt i 50 år. Det er ikke optimalt det heller med norskspråklige briller, men det er innarbeidet, sier hun videre.

- Vanskelig og vondt

Til tross for kritikk og erting i sosiale medier, har Statoil også fått mye hyllest for navneforslaget. En av dem som er godt fornøyd med det nye navnet er omdømmeekspert Elizabeth Hartmann i Siste Skrik Kommunikasjon.

- Det er alltid vanskelig og vondt å gjennomføre slike endringer, men jeg tror det er helt riktig å gjøre dette nå, sier Hartmann til Dagbladet, og forklarer:

- Statoil har gjennom 50 år vært knyttet til oljevirksomhet, men det er åpenbart at vi ikke bare skal leve av olja framover. Navneendringen er omdømmebyggende, og jeg synes Statoil her framstår som et framtidsrettet og innovativt selskap, sier omdømmeekspert Elizabeth Hartmann i Siste Skrik Kommunikasjon.

Hun synes navnet er godt, og mener det er åpenbart at Statoil har lagt ned et godt stykke arbeid i å finne et nytt navn.

- Om 10-15 år så kommer ingen til å tenke på at selskapet en gang het noe annet. Spørsmålet mange har stilt seg er om navnet de har i dag, Statoil, formidler det fokuset de ønsker å ha i framtida. Statoil ser på hvor de er om 10, 15 eller 20 år, og tar grep. Det synes jeg er kjempefint, sier hun til Dagbladet.

- Historisk

Fornøyde er også Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO), som har 1300 medlemmer i Statoil-

- Det henspiller på likevekt og balanse og har også med seg det norske. Vi ønsket et navn som viser at vi er i transisjon til et bredt energiselskap, som driver med mye mer enn olje og gass. Og det har vi fått til, sier NITOs konserntillitsvalgt i Statoil, Stig Lægreid, til NTB.

Statoils konsernsjef Sætre betegner det som en historisk dag for selskapet.

- I nesten 50 år har Statoil tjent oss vel som et flott navn. Men når vi ser fram mot de neste 50 årene, den globale energiomleggingen og hvordan vi utvikler oss som et bredt energiselskap, har det blitt naturlig å endre navnet vårt. Navnet Equinor beskriver vår opprinnelse, våre verdier og hva vi vil være i framtida, sier Sætre.

Navneforslaget vil bli tatt opp på Statoils generalforsamling 15. mai. Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) sier til NTB at regjeringen kommer til å stemme for endringen.

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide påpeker imidlertid at Søviknes først må sørge for å sikre seg stortingsflertall i saken.

Fakta om Statoil

* Norsk energiselskap i olje- og gassektoren.

* Den norske stat eier 67 prosent av aksjene.

* Forretningsvirksomhet mer enn 30 land.

* Om lag 25.000 ansatte over hele verden.

* Hovedkontor i Stavanger, mens Statoils internasjonale operasjoner styres fra Fornebu.

* Selskapet er notert på Oslo Børs og New York Stock Exchange.

* Konsernsjef: Eldar Sætre.

* Stiftet 14. juli 1972 som Den Norske Stats Oljeselskap A/S. Delprivatisert i 2001.

* Selskapet fusjonert med Norsk Hydros olje- og gassdivisjon til StatoilHydro i 2007.

* Navnet ble endret tilbake til Statoil den 1. november 2009.

* 15. mars 2018 ble det kjent at selskapet skal bytte navn igjen til Equinor.

Kilde: Statoil, SNL, NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer