Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker Oslo som Ap-advarsel

Frp-leder Siv Jensen sier «Oslo fortjener noe bedre» enn Arbeiderpartiet og MDG ved makta.

POLITISK HALVÅR: Partileder Siv Jensen i FrP holder sommerpressekonferanse. Video: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frp holdt klokka 13.00 i dag sin halvårlige oppsummerende pressekonferanse. Siv Jensen valgte å holde sin tale på Fridtjof Nansens plass, rett foran Rådhusplassen i Oslo.

Plassen har akkurat blitt bilfri som følge av Ap, MDG og SV-byrådets politikk, og partilederen og finansministeren varslet på forhånd Ap-kritikk.

Jensen startet pressekonferansen med å si at det ikke var tilfeldig at den ble holdt på Fridtjof Nansens plass. Årsaken er at partiet er sterkt imot vedtaket.

Vil ha innvandringspause

Jensen sa også under pressekonferansen at partier nå holder på å spisse valgkampformen til neste års kommunevalg. Det gjelder også Frp.

- Jonas Gahr Støre (leder av Arbeiderpartiet journ.anm.) har valgt ut sine saker. De sier at Oslo byråd er som et utstillingsvindu for Oslo Ap. Det som skjer i denne byen, er en advarsel på hvorfor Ap ikke bør få makt i landets kommuner, og ikke minst hvordan Ap og MDG får fram det verste i hverandre. Lan Marie Berg og Raymond Johansen har vært det verste for Oslo, sier Jensen.

Jensen sier at de skal kjempe med nebb og klør om å avvikle eiendomsskatten. Hun sier Oslo fortjener bedre enn det dagens byråd står for.

- Vi skal ta opp kampen mot hvem som skal styre denne byen, sier Jensen.

Før pressekonferansen sa Jensen til Dagbladet at de også vil «avslutte kampen mot bilen» og prioritere eldreomsorgen.

Under pressekonferansen sa partilederen at Frp kommer til å gå til valg på at Oslo bør få en innvandringspause, og at byen trenger å løse problemene framfor å få inn flere innvandrere. Jensen siktet til gjengproblematikken som har preget byen det siste året.

- Tydelig signal

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, sier til Dagbladet at det er bra at Frp legger pressekonferansen utenfor Rådhuset.

- Det gir et tydelig signal om at Frp og høyrepartiene vil ta Oslo i en annen retning enn byrådet. Men jeg vil advare mot et Oslo med økt privatisering, mer forurensing og nye velferdskutt, sier Tajik.

NESTLEDER I AP: Hadia Tajik. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
NESTLEDER I AP: Hadia Tajik. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Nestlederen sier at hun mener Oslo har blitt en by som skaper mer og deler bedre med Raymond Johansen som byrådsleder.

- Sykehjem rustes opp til en ny standard, bylufta blir renere, skolene får flere lærere, aktivitetsskolen blir gratis for stadig flere og kollektivtrafikken får flere avganger. Oslo er ikke bare et utstillingsvindu for Arbeiderpartiet, men for alle som vil ha en grønnere, varmere og mer skapende by med plass til alle, sier hun og fortsetter:

- Byrådet har brukt eiendomsskatten på barnehage og eldreomsorg. Innen 2019 vil 3000 flere barnehageplasser stå klare og det som var blant Norges lengste barnehagekø vil være kuttet. Hjemmetjenesten i eldreomsorgen får 500 flere medarbeidere, en økning på 25 prosent. Stoppeklokkene i eldreomsorgen er en saga blott og flere eldre kan bo trygt i sitt eget hjem mye lenger enn tidligere, sier Tajik.

Høstet kritikk

Oslo er en by der Frp ligger lavt på meningsmålingene, ved forrige valg fikk de en oppslutning på bare 6 prosent.

Stortingsrepresentant Sylvi Listhaug (Frp) høstet forrige uke mye kritikk for et Facebook-innlegg:

«Ap og byrådet i Oslo kastet ut de eldre på St. Halvardshjemmet. Beboere og pårørende gråt. Nå bruker de sykehjemmet til overnattingstilbud til romfolk. Eier dere ingen skam!?», skrev Listhaug i Facebook-innlegget.

Bakgrunnen var at rundt 60 beboere måtte flytte ut av St. Halvardshjemmet i Oslo. De fikk alle ny plass på sykehjem i kommunen, mange av dem på Ullerntunet.

En rekke aviser, blant annet Aftenposten, VG og Dagsavisen har kritisert uttalelsen på lederplass.

Faktisk.no har gått inn i påstanden til Carl I. Hagen og Aina Stenersen om at «Byrådet kastet ut sykehjemspasienter for å sikre utenlandske tiggere et godt sted å bo» og konkluderte med at den er feil.

Full støtte fra Siv Jensen

På politisk kvarter i morgens fikk Listhaug derimot full støtte fra Jensen, som fastholdt at det var kritikkverdig av Ap å legge ned sykehjemsplasser i Oslo, til tross for at andelen eldre over 80 år synker i hovedstaden og at det ikke står noen på venteliste, ifølge NRK.

- Denne saken handler ikke om Sylvi Listhaug, det handler om at man legger ned hundretalls sykehjemsplasser i Oslo og bruker skattepenger på å kjøpe opp private plasser, til tross for at beboerne er fornøyd, sa hun.