Bruker penger de ikke har

Jon H. Nordbrekken lever godt av inkassosaker. Nå er selv han bekymret for ungdommens overforbruk. - Dette går utfor stupet, advarer han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har jobbet 17 år i bransjen. Antallet unge i betalingstrøbbel har eksplodert de siste åra, sier Nordbrekken, som er styreformann og investor i Aktiv Kapital.

I fjor havnet 67000 inkassosaker i domstolene - en økning på 23 prosent fra året før. Fra 2000 til 2001 økte antallet rettslige inkassosaker med 103 prosent blant unge kvinner og 79 prosent blant gutter i alderen 18- 24 år.

Utviklingen skremmer ekspertene.

- Det går bare én vei. Rett utfor stupet. Vi har fått en generasjon som bruker mer penger enn de tjener. Jeg tror ikke politikerne er klar over situasjonen, sier Nordbrekken.

Antallet unge i betalingstrøbbel øker kraftig. Fra 2000 til 2001 var kvinner i alderen 18- 24 år involvert i 4188 rettslige inkassosaker. Dette er en økning på 103 prosent fra året før. For menn i samme aldersgruppe var økningen 79 prosent. Blant kvinner i alderen 25- 29 år var økningen 31 prosent. For menn i denne aldersgruppen var økningen 30 prosent, viser tall fra CreditInform.

Aggressivt

I fjor gikk 1,5 millioner saker til inkasso, men i løpet av året vil tallet trolig stige til over 1,7 millioner inkassosaker. For ti år siden var tallet 1 million.

- Det er det enorme tilbudet av kjøp «uten at man har penger på konto», kombinert med stadig mer aggressiv markedsføring, som fører til den kraftige økningen. Det kan også se ut som en del selskaper spekulerer i at folk ikke kan betale innen fristens utløp, ved å ha høye renter og gebyrer, sier forsker Christian Poppe på Statens institutt for forbruksforskning (SIF).

SIF anslår at minst 150000 nordmenn har betalingsproblemer.

Kollaps

De rettslige inkassosakene i fjor representerte et beløp på 911 millioner kroner.

- Vi ser at stadig flere småbeløp havner i domstolene. Konsekvensene av at en sak går så langt, kan være svært alvorlige for den det gjelder. Det vil eksempelvis bli nærmest umulig å søke lån og kreditt i tre år etter en slik anmerkning, opplyser generalsekretær Thor A. Andersen i Norsk Inkassoforbund.

Han er bekymret over antallet unge som havner i denne situasjonen.

- Dette er den sterkeste trenden vi ser for tida. Det er et problem hvordan unge mennesker kan få så mye kreditter.

- Går vi mot en kollaps som på 1980-tallet?

- Ikke ennå, men det skal ikke skje så mye mer før vi havner der igjen, sier Andresen.

Advart lenge

Finansmann og Venstre-politiker Leon Bodd sto sentralt for å hjelpe ofrene etter gjeldseksplosjonen etter jappetida på 80-tallet.

- Dette er bare begynnelsen på noe mye verre. Vi ser banker og kredittinstitusjoner som er for slepphendte med å gi lån, samtidig som arbeidsledigheten øker igjen. Varsellampene har stått på en stund nå, men det ser ut som politikere og ansvarlige gir blaffen, sier Bodd.

Kredittselskapene hevder vi har blitt slappere til å betale.

- Det er ingen tvil om at flere gir blaffen. Vi har fått en SMS-generasjon som ikke har et bevisst forhold til utgifter og inntekter. Når foreldrene ikke gidder å betale regningene deres lenger, får de problemer, sier sjefanalytiker i CreditInform, Tore Widding.

INKASSOKONGE JON H. NORDBREKKEN: - Antallet unge i betalingstrøbbel har eksplodert.