Afrika:

Bruker Putin som symbol:
«Tirrer Vesten»

I flere afrikanske land tar demonstrantene til gatene med en noe overraskende frontfigur på plakatene: Russlands president Vladimir Putin. En måte å tirre Vesten på, mener seniorforsker og Afrika-ekspert Morten Bøås.

MOTSTAND: Putin-støtte har blitt et symbol på motstand mot vesten i flere afrikanske land, påpeker seniorforsker Morten Bøås til Dagbladet. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo
MOTSTAND: Putin-støtte har blitt et symbol på motstand mot vesten i flere afrikanske land, påpeker seniorforsker Morten Bøås til Dagbladet. Foto: REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom sommeren har Russlands president Vladimir Putins navn og bilde figurert i slagord og på plakater blant demonstranter som har tatt til gatene i flere afrikanske land.

«Russie, La RCA est avec toi» står det på en plakat en demonstrant fra Den sentralafrikanske republikk holder opp. Oversatt til norsk blir det «Russland, Den sentralafrikanske republikk er med deg».

I sosiale medier har det også blitt postet videoer av kongolesere som holder oppe bilder av Vladimir Putin.

STØTTER: Demonstranter i Bangui ytrer sin støtte til Russland i mars. Foto: Carol VALADE / AFP
STØTTER: Demonstranter i Bangui ytrer sin støtte til Russland i mars. Foto: Carol VALADE / AFP Vis mer

Seniorforsker ved NUPI, Morten Bøås, sier til Dagbladet at han er kjent med fenomenet. Han mener det er et uttrykk for misnøye mot vestlige lands framferd i Afrika i større grad enn støtte til Putin-regimet.

- I alle disse landene er det misnøye med det vestlig-ledede internasjonale samfunnet. Spesielt visse lands intervensjoner, sier Bøås til Dagbladet.

- Et symbol

- Det å rope Putin-slagord har blitt et symbol på motstand mot Vesten, heller enn ren støtte til Putin og krigen i Ukraina, sier NUPI-forskeren.

Han mener at mange afrikanere ikke har samme synet på krigen i Europa som vestlige land.

KAN MISTE: Seniorforsker Morten Bøås mener Vesten burde ta misnøyen i flere afrikanske land på alvor. Foto: NUPI
KAN MISTE: Seniorforsker Morten Bøås mener Vesten burde ta misnøyen i flere afrikanske land på alvor. Foto: NUPI Vis mer

- I den grad kolleger og folk jeg kjenner har et synspunkt på krigen, så er synspunktet at den skal ta slutt, sier Bøås og viser til at forsyningssikkerhet av drivstoff og matvarer er essensielt for mange afrikanske land.

- De ler bare når vi snakker om prinsipper, sier forskeren med referanse til vestlige lands kraftige fordømmelse av Russlands invasjon av nabolandet.

- At vi ikke kan tillate denne type aggresjon vekker ikke stor forståelse blant mange afrikanere. Med god grunn vil jeg legge til, sier Bøås.

- Tirre Vesten

I slutten av juli ble minst 15 drept i protester mot FN i Kongo. NUPI-forskeren påpeker at FN-styrken i landet - Monusco - sin tilstedeværelse er uønsket blant mange kongolesere.

- Hvorfor det?

- Hvorfor ikke kan du jo si? Du kan jo se hvor lenge styrken har vært der, og det er fortsatt et par og 30 opprørsgrupper øst i Kongo, sier han.

FNs fredsbevarende styrker i Kongo ble opprettet i 1999.

- FN sitter i en suppe med en evigvarende konflikt de ikke evner å løse eller gjøre bedre. Frustrasjonen med det må rettes et sted, sier Afrika-eksperten.

TALTE: - Putin mener i sitt forvirrede hode at han kan bestemme hva Ukraina skal gjøre, tordnet Nato-sjef Jens Stoltenberg under en tale til AUFs sommerleir på Utøya. Vis mer

Bøås påpeker at kongolesere vet hvilke land som finansierer FN-styrkene i størst grad: De vestlige.

- De vet at det er vestlige land som betaler for styrkene, og hvordan tirrer man Vesten? Da er det enkleste i verden å fly på gata og rope Putin-slagord.

- Vestens yndling

NUPI-forskeren trekker også fram Etiopia som et av landene - samt regimene - som har beveget seg bort fra Vesten i seinere tid.

- Det samme ser du i Etiopia, sier han og viser til landets statsminister Abiy Ahmed og konflikten mellom regjeringsstyrker og rebeller fra Tigray-området.

FJERNES: Latvia har revet et monument fra sovjettiden som følge av Russlands krigføring i Ukraina. Det skjer til protester fra den russiske minoriteten i landet. Vis mer

- Han har gått fra å være Vestens yndling da han fikk fredsprisen til nå å bli beskyldt for krigsforbrytelser i konflikten mot Tigray, sier Bøås og legger til:

- Beskyldningene om det kommer ikke fra Russland.

- Alvorlig

Afrika-forskeren mener det er uklokt å ikke ta signalene fra flere afrikanske land på alvor.

- Dette er noe Vesten må ta alvorlig. Å avskrive dette som Putinmanipulasjon eller trollfabrikker er en altfor enkel forklaring, sier Bøås.

- Vi liker å tro at det er en global koalisjon mot Russland og Putin, men mye av det vi ser røre seg - spesielt i afrikanske land, kan tyde på at det er en reell fare for at Vesten kan miste den støtten, sier han.

Forskeren har imidlertid lite tro på at Russland har evner eller ressurser til å kapitalisere på økt misnøye mot Vesten i flere afrikanske land.

- Hvis vesten mister resten går ikke resten til Russland. Russland har ikke militære og økonomiske muskler til å fylle det vakuumet. Kina kan kanskje fylle noe økonomisk, men ikke militært, sier Bøås og legger til at land som ikke legger seg opp i konflikten kan ende opp med å skue konflikten fra siden.

- Det blir mer snakk om å se en økonomisk utmattelseskrig mellom vesten og Russland fra siden, avslutter Bøås.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer