Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Bruker samme metoder som vi kritiserer Kina for

Nupi-forsker mener sikkerhetsopplegget rundt fakkelstafetten virker som en provokasjon på demonstrantene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Da politi og demonstranter støtte sammen under fakkelstafetten i London søndag, stod Nupi-forsker Andreas Selliaas på sidelinja og fulgte med.

- Det var veldig spesielt å se det som skjedde. Jeg hadde aldri trodd demonstrasjonene skulle bli så omfattende, sier Selliaas til Dagbladet.no.

De oppsiktsvekkende tv-bildene viste hvordan politi på sykler, rulleskøyter og til fots forsøkte å holde Tibet-demonstrantene unna OL-fakkelen. Til dels måtte de ta i bruk hard fysisk makt for å dytte unna demonstranter som ville slukke fakkelen med brannslukkingsapparat.

- Provoserende mye politi

Selliaas stiller spørsmål ved om ikke det massive sikkerhetsoppbudet, både i London søndag og i Paris i går, kan ha virket ytterligere provoserende på demonstrantene.

I London var det 2000 politimenn i gatene. Dagen etter var det 3000 i Paris som skulle skjerme fakkelen gjennom den planlagte 28 kilometer lange etappen.

- Det var det som slo meg mest da jeg stod der - hvor mye politi det var der. I britiske medier var det en av de tingene det ble reagert mest på, nemlig at de brukte de samme metodene som man kritiserer Kina for, sier Selliaas om demonstrasjonen i London.

Han trekker også parallellen tilbake til 1999, da britisk politi ble kritisert for måten de fôr fram overfor hundrevis av demonstranter under president Jiang Zemins statsbesøk.

image: - Bruker samme metoder som vi kritiserer Kina for

Denne gangen hadde politiet lovet bedre oppførsel.

- Jeg mener det er et element i seg selv at det har vært så tungt politioppbud der, sier Selliaas, og stiller spørsmål ved i hvor stor grad kineserne har fått diktere sikkerhetsopplegget rundt stafetten.

Dobbeltmoral

Selliaas har gjennom forskningsprosjektet Sport og forsoning skrevet en rekke blogger om Beijing-OL og diskusjonene som knyttes til sommerlekene. Der har han blant annet argumentert mot det han oppfatter som dobbeltmoral i debatten om OL-boikott.

Fakkelstafetten som startet 24. mars markerte starten på det politiske OL, der støynivået omkring kinesisk politikk bare vil øke i tida fram mot OL i august, skriver Selliaas. Når politikerne snakker om boikott er det en måte å imøtekomme egen opinion og velgergrupper på. 

Men realpolitikk og handelsforbindelser gjør at det er lite sannsynlig at trusler om boikott av sommerlekene blir gjort alvor av, mener Selliaas.

- Dessuten må vi skille mellom boikott og politisk markering, sier han.

- Skulle land som Tyskland og Frankrike og vår egen Kong Harald utebli fra åpningsseremonien, vil ikke det ha noe å si for kinesernes politikk i Tibet.

-Virker mot sin hensikt

Nupi-forskeren frykter derimot at engasjementet i forbindelse med OL kan virke mot sin hensikt i forhold til menneskerettighets- situasjonen i Kina.

Nå er presset internasjonalt stort. Men hva skjer når avslutningsseremonien i Beijing er over?

- Det er interessant å spørre seg om hva som skjer når lekene er over og kineserne er såret over måten det internasjonale samfunnet har oppført seg på, samtidig som de innser at Tibet er et mye større problem enn de hadde regnet med, sier Selliaas.

Han frykter situasjonen vil bli verre for tibetanere, uighurer og Falun Gong-medlemmer når den internasjonale oppmerksomheten er borte.

Nå ser han fram imot fakkelstafetten som fortsetter i San Fransisco i morgen. Der har demonstranter allerede hengt opp bannere med Tibet-slagord på landemerket Golden Gate-broa.

Men hvor fakkelstafetten skal gå er ikke hundre prosent avklart.

- Det som har vært den store kontroversen i San Fransisco, den største Kina-byen utenfor Kina, er at arrangørene ikke har tørt å fortelle hvor ruta skal gå, sier Andreas Selliaas til Dagbladet.no.

SPORT OG FORSONING: Nupi-forsker Andreas Selliaas har driver forskningsprosjektet Sport og forsoning, et samarbeid mellom Nupi og Rafto-stiftelsen.
<B>NESTE STOPP:</B> Demonstranter har allerede hengt opp de første plakatene i forkant av fakkelstafetten i San Francisco i morgen.
HARDE TAK: En politimann klarer å gripe fatt i en demonstrant som prøver å stanse den olympiske fakkelstafetten.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media