Bruker smuglerfly til bistand

Humanitære organisasjoner bruker flyselskaper som smugler våpen, diamanter og narkotika.

LEIER FLY: FN, Leger uten grenser og Den internasjonale røde kors-komiten leier fly av tvilsomme selskaper. Dette bidrar til å forlenge krigene og de humanitære katastrofene i verden.   Foto: EPA/STEPHEN  MORRISON
LEIER FLY: FN, Leger uten grenser og Den internasjonale røde kors-komiten leier fly av tvilsomme selskaper. Dette bidrar til å forlenge krigene og de humanitære katastrofene i verden. Foto: EPA/STEPHEN MORRISONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Humanitære organisasjoner bidrar til å forlenge krisene i verden ved å benytte seg av flyselskaper som også smugler våpen, diamanter og narkotika.

Det er konklusjonen i en fersk rapport fra Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (SIPRI), der det også blir påvist at tvilsomme flyselskaper også lander i Sverige.

- Det skorter både på innsikt og koordinert informasjon. Dette har aldri vært et krav når det gjelder å leie fly for bistand og fredsinnsatser, sier forskeren Hugh Griffiths til nyhetsbyrået TT.

Griffiths er en av forskerne bak rapporten der det kommer fram at store og velrenommerte humanitære organisasjoner som Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Leger Uten Grenser og en lang rekke FN-organer leier fly av tvilsomme selskaper.

Selskapene er av FNs sikkerhetsråd blitt utpekt som destabiliserende og innblandet i våpensmugling.

Også flere land innblandet i fredsoperasjoner har benyttet slike selskaper.

- Hjelp eller våpen

Denne virksomheten bidrar ifølge Griffiths til å forlenge krigene og de humanitære katastrofene.

- Det er det ingen tvil om. De som leverer våpen til land som er under våpenblokade vet godt hva de gjør. Men budskapet blir tydelig når de likevel blir kontaktet av regjeringer og humanitære organisasjoner, nemlig: «Vi bryr oss ikke. Fortsett som før», sier Griffiths.

- Denne rapporten handler om å forandre spillereglene. Enten hjelp eller våpen, ikke begge deler, legger han til.

Ifølge SIPRI er flyet svært viktig i mange konflikter, særlig i Afrika. via luften opprettholdes såkalte krigsøkonomier av statlige og private aktører som har interesse av at krigene fortsetter. Ettertraktede råvarer som diamanter flys ut, og finansierer våpenkjøpene, heter det i rapporten, som fastslår at det i det internasjonale samfunnet virker som den ene hånden ikke vet hva den andre gjør.

Nevner FN-organer

Det blir blant annet påpekt at det amerikanske selskapet Dyn Corp, som har fått viktige kontrakter med det amerikanske forsvaret, bruker flyselskaper som andre ganger leverer våpen til al-Shebab, den somaliske gruppen som er terrorstemplet av blant annet USA.

Til og med FN-organene UNICEF og Verdens helseorganisasjon har inngått langtidskontrakter med selskaper som er stemplet som våpensmuglere av Sikkerhetsrådet.

- Det er en uholdbar situasjon når hjelpen til sultende mennesker blir sendt med selskaper som også leverte våpnene som drepte disse menneskenes familier. Om man ikke løser dette problemet, kan man stille spørsmål ved hva poenget med humanitær innsats er, mener Griffiths.

Han mener det nå er på tide at EU-landene, som gir mest bistand i verden, blir enige og krever etisk flytransport.

(NTB)