Bruker spion-bh for å få kvinner til å sjekke seg for brystkreft

Og slik gjør du det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Oktober er de seinere åra blitt kjent som «Rosa sløyfe»-måned, hvor det blir satt ekstra fokus på brystkreft.

- Vi er opptatt av at kvinner skal kjenne sine egne bryst, og sjekke dem regelmessig for lettere å oppdage forandringer. Vet man hva slags symptomer man skal se etter, kan lege oppsøkes hvis symptomene ikke har en naturlig forklaring. Mange kvinner som får påvist brystkreft, får det etter å ha oppsøkt lege fordi de selv har oppdaget en forandring, sier Olaug Høie Mortensen, styreleder i Brystkreftforeningen, til Dagbladet.

Sjekk annenhver måned I forbindelse med «Rosa sløyfe»-aksjonen har Brystkreftforeningen og Kreftforeningen laget en instruksjonsvideo, som viser hvordan en sjekk kan utføres.

Høie Mortensen sier Brystkreftforeningen anbefaler kvinner å utføre en sjekk annenhver måned, fra man er mellom 30 og 35 år. Få kvinner får brystkreft i denne alderen, men da lærer du å kjenne brystene dine og får det som en god rutine, sier hun.

- Dersom man fortsatt menstruerer, anbefaler vi å gjøre undersøkelsen ei uke etter siste menstruasjon, fordi da er brystene på sitt mykeste. I forbindelse med menstruasjonen er gjerne brystene mer knudrete enn ellers.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer