Bruker spion-bh for å få kvinner til å sjekke seg for brystkreft

Og slik gjør du det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oktober er de seinere åra blitt kjent som «Rosa sløyfe»-måned, hvor det blir satt ekstra fokus på brystkreft.

- Vi er opptatt av at kvinner skal kjenne sine egne bryst, og sjekke dem regelmessig for lettere å oppdage forandringer. Vet man hva slags symptomer man skal se etter, kan lege oppsøkes hvis symptomene ikke har en naturlig forklaring. Mange kvinner som får påvist brystkreft, får det etter å ha oppsøkt lege fordi de selv har oppdaget en forandring, sier Olaug Høie Mortensen, styreleder i Brystkreftforeningen, til Dagbladet.

Sjekk annenhver måned I forbindelse med «Rosa sløyfe»-aksjonen har Brystkreftforeningen og Kreftforeningen laget en instruksjonsvideo, som viser hvordan en sjekk kan utføres.

Høie Mortensen sier Brystkreftforeningen anbefaler kvinner å utføre en sjekk annenhver måned, fra man er mellom 30 og 35 år. Få kvinner får brystkreft i denne alderen, men da lærer du å kjenne brystene dine og får det som en god rutine, sier hun.

- Dersom man fortsatt menstruerer, anbefaler vi å gjøre undersøkelsen ei uke etter siste menstruasjon, fordi da er brystene på sitt mykeste. I forbindelse med menstruasjonen er gjerne brystene mer knudrete enn ellers.

I videoen kan du se blant annet hvilke symptomer det er viktig å se etter.

- Det kan være ting som ikke skyldes sykdom. Men selv om det ikke nødvendigvis trenger å være noe galt, anbefaler vi å gå til lege, sier Høie Mortensen.

«Spion-bh» skal sikre sjekk I oktober velger mange å bære en rosa sløyfe-pin, eller å legge en rosa sløyfe på profilbildet sitt i sosiale medier. Samtidig bruker også kommersielle aktører sin markedsmakt til å nå ut med budskap som støtter kampanjen.

En av dem er Nestlé. De ga skuespiller Eloise Oliver en noe spesiell dag på jobben nylig. Hun fikk montert et skjult kamera i BHen, og kledde seg opp med en solid utringning. Deretter skulle hun filme en helt vanlig dag i livet sitt.

I videoen ser vi Oliver utføre sine daglige gjøremål, som å kjøpe kaffe, ta toget og bevege seg rundt i byen. Samtidig telles antall ganger et par øyne finner veien ned mot brystpartiet.

Sett 5,5 millioner ganger Så langt er klippet sett mer enn 5,5 millioner ganger, og er møtt med både positive og negative reaksjoner for hvordan de setter temaet på dagsorden.

Skaperne bak filmen ønsket å dokumentere hvor mange blikk kvinner kan få rettet mot brystene sine i løpet av en dag.

Mot slutten av videoen kommer budskapet opp på skjermen: «Brystene dine blir sjekket ut av andre hver eneste dag. Så når var siste gang du sjekket dine egne?»

Kreften som rammer kvinner mest Etter prostatakreft, er brystkreft den vanligste kreftformen i Norge. Det er den typen kreft som rammer flest kvinner. I 2012 var det 2956 kvinner som fikk et nytt tilfelle av brystkreft, viser tall fra Kreftregisteret.

Tallet på rammede har nesten doblet seg siden 1956, men en av grunnene antas å være blant annet økt tilbud om mammografi. Høie Mortensen sier brystkreft rammer brutalt og urettferdig, og at hver tolvte kvinne i Norge vil utvikle brystkreft.

- Med dagens vitenskap er det vanskelig å påpeke én direkte årsak, men det finnes kunnskap om faktorer som kan øke og redusere risikoen, sier hun.

Dette er noen av faktorene som kan gi økt risiko:
• Kvinner som får sin første menstruasjon tidlig, og kommer seint i overgangsalderen sånn at hun får mange menstruasjonsperioder.
• Kvinner som ikke får barn eller som føder etter fylte 35 år.
• Inaktivitet og overvekt, nattarbeid og alkohol
• Langvarig bruk av østrogen i forbindelse med overgangsalderen.

- I tillegg har noen familier fått påvist arvelige brystkrefttegn. Drøyt fem prosent av alle brystkrefttilfeller er arvelig, sier hun.

Høie Mortsen mener «Rosa sløyfe»-aksjonen er viktig for arbeidet de gjør.

- Vi ønsker ikke å spre frykt så folk blir redde, men jeg tror «Rosa sløyfe»-aksjonen gjør at folk er mer obs på disse tingene. Fagmiljøet forteller at kvinner nå oppsøker lege tidligere når de oppdager symptomer på brystkreft. Det er helt avgjørende for å sikre en god og skånsom behandling, og høyere andel som overlever.

SELVSJEKK: Styreleder i Brystkreftforeningen, Olaug Høie Mortensen, anbefaler alle kvinner å sjekke brystene sine annenhver måned fra man er 30-35 år gammel. Foto: Brystkreftforeningen
SELVSJEKK: Styreleder i Brystkreftforeningen, Olaug Høie Mortensen, anbefaler alle kvinner å sjekke brystene sine annenhver måned fra man er 30-35 år gammel. Foto: Brystkreftforeningen Vis mer