FÅR KRITIKK: Ugandas president Yoweri Museveni slaktes i ny rapport. Foto: Reuters/Edward Echwalu/Scanpix
FÅR KRITIKK: Ugandas president Yoweri Museveni slaktes i ny rapport. Foto: Reuters/Edward Echwalu/ScanpixVis mer

- Bruker stadig mer undertrykkende metoder

Amnesty slakter Ugandas regjering i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Yoweri Musevenis regjering i Uganda bruker stadig mer undertrykkende metoder for å knuse opposisjonen i landet, mener Amnesty International.

Opposisjonelle aktivister og journalister som kritiserer regjeringen, blir gjenstand for forfølgelse og politisk motiverte arrestasjoner, demonstrasjoner er forbudt, og sikkerhetsstyrkene nøler ikke med å bruke våpenmakt.

- Ugandas regjering skaper et klima der det blir stadig vanskeligere for folk å kritisere myndighetenes politikk og praksis, sier Godfrey Odongo, som leder Amnestys virksomhet i landet.

Hardhendt I oktober pågrep sikkerhetsstyrkene flere titalls opposisjonelle som forsøkte å organisere en kampanje mot økende levekostnader.

Minst ti mennesker ble drept da sikkerhetsstyrkene slo ned på tilsvarende protester i april.

Opposisjonslederen Kizza Besigye ble mandag pågrepet på nytt utenfor sitt hjem, der han hadde sittet i husarrest i en uke.

Minst 30 ugandiske journalister risikerer straffeforfølgelse som følge av sitt arbeid, og regjeringen i landet har fremmet et lovforslag som vil gjøre det enklere å forby folkemøter og slå ned på kritiske medier.

- Alarmerende - Alle disse forslagene innebærer utillatelige og alarmerende restriksjoner på ytringsfriheten og retten til å ha fredelige forsamlinger, noe som helt åpenbart bryter med Ugandas forpliktelser i henhold til internasjonal lov, sier Odongo.

Økende priser på mat og drivstoff har utløst stor misnøye med regjeringen i Uganda. Inflasjonen i oktober var på over 30 prosent og enkelte har advart mot et folkelig opprør slik flere nordafrikanske land har opplevd.

NÆRT SAMARBEID: Amerikanske og ugandiske soldater på en øvelse i april i år. Uganda har lenge hatt en høy stjerne i Vesten, men får nå kritikk av Amnesty. Foto: AP/Stephen Wandera/Scanpix
NÆRT SAMARBEID: Amerikanske og ugandiske soldater på en øvelse i april i år. Uganda har lenge hatt en høy stjerne i Vesten, men får nå kritikk av Amnesty. Foto: AP/Stephen Wandera/Scanpix Vis mer

Yoweri Museveni har styrt Uganda siden 1986 og forbød de første 20 årene av sin regjeringstid politiske partier.

I valgene siden har han høstet kritikk fra observatører og menneskerettsorganisasjoner.

Uganda har mottatt over 5 milliarder kroner i norsk bistand siden Museveni kom til makten.

(NTB)

VANSKELIGE FORHOLD: Opposisjonsleder Kizza Besigye har vanskelige arbeidsforhold i det politiske klimaet i Uganda. Foto: Simon Maina/Scanpix
VANSKELIGE FORHOLD: Opposisjonsleder Kizza Besigye har vanskelige arbeidsforhold i det politiske klimaet i Uganda. Foto: Simon Maina/Scanpix Vis mer