Bruker svineinfluensa som påskudd for ran

Politiet advarer mot falskt helsepersonell.

ADVARER: Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon advarer mot kriminelle som bruker svineinfluensa-pandemien som påskudd for å ta seg inn i leiligheter.  Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
ADVARER: Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon advarer mot kriminelle som bruker svineinfluensa-pandemien som påskudd for å ta seg inn i leiligheter. Foto: Håkon Eikesdal/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kvinne forsøkte i helga å komme inn til minst en pensjonist på Holmlia i Oslo. Kvinnen hevdet at hun var helsearbeider, og var kommet for å undersøke pensjonistens leilighet for mulig svineinfluensa.

Kvinnen fikk ikke komme inn, fordi pensjonisten ante ugler i mosen. Hun skal ha opptrådt nervøst, og var muligens påvirket av narkotika, etter det Dagbladet får opplyst.

Stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politistasjon sier til Dagbladet at de foreløpig ikke har fått inn anmeldelser for at kriminelle har forsøkt å utnytte svineinfluensaen.

 - Men det overrasker meg overhodet ikke at det kan ha skjedd. Det er beklagelig, men slik er dessverre samfunnet blitt. Vi har erfaring for at personer forsøker å utnytte aktuelle situasjoner i kriminell sammenheng. Dette gjelder for eksempel innsamlingsaksjoner. Kriminelle opptrer som falske bøssebærere.

Steng døra
Jeg vil på det sterkeste advare eldre mot å åpne døra, og slippe inn ukjente personer uten avtale. De eldre bestemmer selv når de skal åpne. Det er ikke uhøflig ikke å åpne for fremmede. Folk må bli mer bevisste overfor fremmede, sier stasjonssjef Smedsrud.

Hun understreker at «kreativiteten» er stor blant den gruppa som driver med denne type kriminell virksomhet, og at dette er personer som like gjerne gir seg ut for håndverkere som helsepersonell.

- For eldre som bor i borettslag eller liknende, blir det varslet dersom for eksempel håndverkere skal komme på besøk, sier hun.

Modus
Etter det Dagbladet kjenner til, er ofte modus at to og to opererer sammen. Etter at den ene under falsk foregivende er kommet inn i leiligheten, sniker den andre seg etter og gjennomsøker boligen etter kontanter, mens den andre oppholder innehaveren.

- Dette er mennesker som vet hvor de skal lete etter kontanter og verdigjenstander, sier en kilde til Dagbladet.

I Sverige ble nylig en eldre mann rundstjålet av en falsk hjemmehjelp. Tyven kom seg inn med påskudd om å vaksinere pensjonisten for svineinfluensa. Vedkommende er ikke pågrepet.