Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker tåregass, gummikuler og vannkanoner mot demonstranter

112 biler og flere butikker har blitt ramponert i de verste opptøyene i Paris på 50 år.

OPPTØYER: Det er 31 000 «gule vester» som demonstrerer flere steder i Frankrike denne helga. Det startet som en protest mot avgiftsøkningen på drivstoff, men demonstrasjonene har ikke gitt seg siden president Emmanuel Macron bestemte seg for å droppe avgiftsøkningen. Nå handler det i større grad om at presidenten driver en «regjering for de rike». ... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har demonstrantene i Paris så langt ramponert 112 biler og flere butikker.

Nyhetsbyrået melder at dette er de verste opptøyene i den franske hovedstaden siden 1968, og politiet bruker tåregass, vannkanoner og gummikuler mot demonstrantene.

BBC skriver at 118 personer, inkludert 17 politibetjenter, har blitt skadd i opptøyene.

The Guardian melder at flere er skadd etter å ha blitt truffet av politiets gummikuler, blant dem to fotografer fra Le Parisien. Den ene skal være fraktet til sykehus etter å ha blitt truffet i nakken og blitt bevisstløs.

- Blant demonstrantene er det ultravoldelige individer. De siste tre ukene har produsert et monster som har rømt fra skaperne sine, sier innenriksminister Christophe Castaner.

Minst 700 personer er på landsbasis arrestert i opptøyene rundt om i landet. Rundt 500 av dem ble satt i varetekt etter at politiet fant potensielle våpen som hammer, balltre og metallkuler.

DEMONSTRERER: 31 000 «gule vester» demonstrerer i Frankrike, 8000 av dem i Paris. Foto: Reuters.
DEMONSTRERER: 31 000 «gule vester» demonstrerer i Frankrike, 8000 av dem i Paris. Foto: Reuters. Vis mer

Stenger Eiffeltårnet

Det var 125 000 «gule vester» som demonstrerte flere steder i Frankrike denne helga. 10 000 av dem i Paris.

Det startet som en protest mot avgiftsøkningen på drivstoff, men demonstrasjonene har ikke gitt seg siden president Emmanuel Macron bestemte seg for å droppe avgiftsøkningen. Nå handler det i større grad om at presidenten driver en «regjering for de rike».

- Folk her sulter. Noen tjener bare 500 euro i måneden, du har ikke råd til å leve. Folk vil ikke stoppe. Vi vil at presidenten skal gå, sier Ilda, en «gul vest», til CNN.

Politiet var likevel forberedt på protestene og har på landsbasis satt inn 89 000 politimenn for å håndtere «de gule vestene».

De har også valgt å stenge Eiffeltårnet, Louvre-museet og Musée d'Orsay.

- Vi vil gjøre alt vi kan for at i dag kan være en dag uten vold, slik at dialogen vi startet denne uken kan fortsette under best mulig forhold, sier statsminister Édouard Philippe til fransk TV.

Fire har omkommet

Flere medier skriver at demonstrasjonen denne lørdagen ikke er like voldelig som forrige helg.

I alt deltok om lag 75 000 mennesker i demonstrasjoner over hele Frankrike forrige lørdag. Det er langt færre enn de to foregående helgene da henholdsvis 282 000 og 106 000 mennesker deltok, ifølge NTB.

I løpet av disse tre ukene har flere hundre mennesker blitt skadd, og fire er omkommet i demonstrasjonene.

- I forrige uke var det mye vold fra sinte folk fra provinsene. Denne uka kommer volden hovedsakelig fra urbane ekstremister, skriver The Guardian-kommentator John Lichfield på Twitter. Han har base i Paris.

En fersk meningsmåling viser at 72 prosent av befolkningen støtter «De gule vestene», til tross for volden og skadeverket som demonstrasjonene har ført med seg.

- De roper: «vi vil ha Trump»

Donald Trump knytter protestene til Parisavtalen, som han trakk USA fra i 2017.

- Parisavtalen fungerer ikke så veldig bra for Paris, protester og opptøyer over hele Frankrike, skriver presidenten på Twitter.

- Folk vil ikke betale store pengesummer, mye av det til land fra den tredje verden (som regjeres på tvilsomt vis), for å kanskje beskytte miljøet. De roper «vi vil ha Trump!». Elsker Frankrike, skriver han videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!