Bruker tåregass mot demonstranter utenfor Israels ambassade

Stein, egg og fyrverkeri mot politiet.

DEMONSTRERTE UTENFOR ISRAELS AMBASSADE: En demonstrasjon søndag kveld ble brutt opp av politiet med tåregass. Foto: HENNING LILLEGÅRD
DEMONSTRERTE UTENFOR ISRAELS AMBASSADE: En demonstrasjon søndag kveld ble brutt opp av politiet med tåregass. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet måtte bruke store mengder tåregass for å løse opp en demonstrasjon utenfor den israelske ambassaden søndag kveld.

Demonstrantene kastet egg og mindre steiner og avfyrte fyrverkeri mot politiet, men løp i alle retninger da det ble brukt tåregass for å løse opp mengden.

I 18.15-tida beveget demonstrantene seg videre nedover Karl Johans gate mot Eidsvolls plass foran Stortinget. Dagbladet.nos reporter på stedet antar at minst 200 demonstranter deltok.

Løste seg opp
I 18.30-tida løste demonstrasjonen seg opp, på oppfordring fra Stein Lillevolden, mangeårig aktivist i Blitz-miljøet.

GIKK TIL STORTINGET: Etter å ha forlatt ambassaden gikk demonstrantene ned til Stortinget, der demonstrasjonen etter hvert løste seg opp. Foto: HENNING LILLEGÅRD
GIKK TIL STORTINGET: Etter å ha forlatt ambassaden gikk demonstrantene ned til Stortinget, der demonstrasjonen etter hvert løste seg opp. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

- Foran ambassaden kom politiet med en proklamasjon om at demonstrasjonen var avsluttet, og videre kom til å anses som ulovlig, og ba demonstrantene fjerne seg. Da demonstrantene ikke fulgte dette, ble vi nødt til å bruke tåregass. Ingen er skadet, og foreløpig er ingen pågrepet etter demonstrasjonen, sier operasjonsleder Even Jørstad ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Det var aggressiv stemning blant demonstrantene, som ropte anti-israelske slagord. Blant de mest aggressive blant demonstrantene foran ambassaden var norsk-palestinske ungdommer med palestinske flagg.

- Dette blir bare verre og verre. Det kommer nye demonstrasjoner, sa Stein Lillevolden på Eidsvolls plass da demonstasjonen løste seg opp.

TOK I BRUK TÅREGASS: Da demonstrantene ikke spredte seg etter å ha blitt bedt om det, tok politiet i bruk tåregass. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
TOK I BRUK TÅREGASS: Da demonstrantene ikke spredte seg etter å ha blitt bedt om det, tok politiet i bruk tåregass. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Sammenstøt også tirsdag
Punktmarkeringen begynte i 17-tida utenfor den israelske ambassaden i Oslo, og er arrangert at blant andre Blitz, Palestinakomiteen og partiet Rødt.

I halv seks-tida ga politiet ordre om å oppløse demonstrasjonen, og advarte om at det vil bli brukt tåregass hvis demonstrantene ikke følger ordren om å fjerne seg. De ba også barn om å forlate området.

Mens en Gaza-demonstrasjon i Oslo på tirsdag endte med voldsomme sammenstøt mellom politi og unge aktivister, med steinkasting, tåregass og flere pågripelser, ble en ny demonstrasjon i går en helt udramatisk og fredelig massemønstring med over tusen mennesker der også Blitz, med Stein Lillevolden i spissen, oppførte seg eksemplarisk.

I utgangspunktet betrakter politiet den politiske markeringen som en lovlig demonstrasjon, og vil ikke gripe inn om demonstrantene holder seg unna vold og hærverk, opplyste Oslo-politiet til Dagbladet.no tidligere i dag.

LØP: Demonstrantene ble spredt i alle retninger da det ble tatt i bruk tåregass. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
LØP: Demonstrantene ble spredt i alle retninger da det ble tatt i bruk tåregass. MMS-foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer