IKKE ALT FOR EFFEKTIVT: Åtte dommer er fasiten for de 56 hurtigdomstolene som ble opprettet i anledning VM. Mannen som snek seg inn i garderoben til England etter kampen mot Algerie på fredag, ble imidlertid pågrepet. Foto: AP/Scanpix
IKKE ALT FOR EFFEKTIVT: Åtte dommer er fasiten for de 56 hurtigdomstolene som ble opprettet i anledning VM. Mannen som snek seg inn i garderoben til England etter kampen mot Algerie på fredag, ble imidlertid pågrepet. Foto: AP/ScanpixVis mer

Bruker tida på manneblad og lettbrus

110 dommere, 260 aktorer og åtte dommer er fasiten for Sør-Afrikas VM-domstoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En gruppe portugisiske journalister ble to dager før VM utsatt for et væpnet ran på hotellet de bodde på i Magaliesburg utenfor Johannesburg. Kun tre dager etter var de antatte gjerningsmennene, to zimbabwere, dømt til 15 års fengsel for ugjerningen.

Det ble nemlig opprettet egne domstoler i anledning VM, som skulle sikre tryggheten til de tilreisende turistene, og få de kriminelle unna - raskt.

40 millioner Men det koster - og framstår ikke like effektivt som sør-afrikanske myndigheter vil ha det til.

Ifølge Mail & Guardian har prosjektet hittil kostet omkring 1,5 millioner kroner per domfellelse. Totalt satte det sørafrikanske justisdepartementet av 45 millioner rand, i underkant av 40 millioner kroner, til prosjektet.

Det er opprettet 56 hurtigdomstoler i anledning VM, fordelt på Sør-Afrikas ni provinser.

Hittil er 19 saker blitt ført for VM-retten, noe som har resultert i åtte domfellelser.

Kostnadene fordeler seg på 5,6 millioner rand per uke domstolene er i drift - og da har hver domfellelse hittil kostet 1,75 millioner rand, omkring 1,5 millioner kroner.

Avslappet En tiltale ble frafalt. Av de 18 gjenværende tiltalte er ifølge Mail & Guardian fire sørafrikanske statsborgere, mens de resterende kommer fra andre land.

Den sørafrikanske avisa, som har opparbeidet seg et rykte som Afrikas kanskje beste på undersøkende journalistikk, stiller spørsmål om effekten av domstolene.

Det var da også et avslappet skue som møtte avisas journalist da han oppsøkte en av domstolene, for å se virkeligheten bak de 56 domstolene og totalt åtte domfellelsene.

Dommeren i VM-domstolen i Johannesburg hadde ingen saker planlagt da avisa besøkte ham.

FHM Heller brukte han tida på FHM, ei bok av David Baldacci og en flaske Cola light.

Ifølge justisminister Jeff Radebes annonseringstale, som ligger åpent tilgjengelig på departementets hjemmesider, er det et gigantisk system som hittil har resultert i de åtte domfellelsene.

110 dommere, 260 aktorer, 110 advokater, 203 tolker og totalt 1467 rettsassistenter, hvorav 327 politimenn, er i «sving» med de hittil 18 sakene som har vært oppe.

Departementets talsmann Tlali Tlali er ikke enig i at domstolene er et for stort, for dyrt og for lite virksomt pengesluk.

- Systemet er som en veloljet maskin, sier Tlali Tlali.