Bruker torturofre mot mulla Krekar

I saken mot mulla Krekar bruker Økokrim beviser som skal være presset fram under tortur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TEL AVIV/OSLO (Dagbladet): Bevisene Økokrim bruker, kommer fra en tiltalt i Jordan som flere uavhengige vitner sier er torturert.

- Min klient har trukket tilbake sin tilståelse på grunn av tortur. Dette har vi bekreftet gjennom sju vitneavhør av hans medfanger som så fysiske skader på min klient etter avhør, og gjennom vitneprov fra hans nærmeste familie, sier den jordanske advokaten Jalal Darwish.

Han er en av Ahmad Mahmoud Saleh al-Riyatis forsvarere i en pågående terrorrettssak der al-Riyati står tiltalt sammen med 14 andre - deriblant mulla Krekar. Det var tilståelsen til al-Riyati som trakk Krekar inn i saken.

Men til tross for at al-Riyati har trukket sin tilståelse fordi den skal ha vært presset fram under tortur, bruker Økokrim dokumenter fra saken i sin bevisførsel mot mulla Krekar.

Det får Dagbladet bekreftet fra kilder med innsyn i saken.

- Min klient sier det ikke er noen relasjon mellom ham og denne Krekar, sier Jalal Darwish.

Økokrim taus

Førstestatsadvokat Erling Grimstad ønsker ikke å gå inn på Dagbladets opplysninger.

- Vi har mer enn 1200 bevismidler i denne saken, og jeg ønsker ikke å gå ut i media og drøfte enkeltting i dette materialet.

- Kan du bekrefte eller avkrefte om dere bruker bevismateriale fra rettssaken i Jordan?

- Jeg vil ikke si noe om hvilke dokumenter vi har eller ikke har, sier Grimstad.

Tiltalen i Jordan går på at de 15 irakerne skal ha vært medlemmer av Ansar al-Islam og al-Qaida, og at de skal ha planlagt terrorangrep mot israelske, amerikanske og lokale mål i Jordan. Bortsett fra al-Riyati, som ble arrestert av amerikanske styrker i Irak 30. mars, er ingen av de tiltalte til stede i saken som føres for en sikkerhetsdomstol.

Det var denne saken som lå bak Jordans begjæring om å få mulla Krekar utlevert - en begjæring Norge har avvist.

Amnesty kritisk

Amnesty Norge stiller seg kritisk til bruken av bevismateriale fra Jordan i norsk rett.

- Vi har dokumentert at tortur og tilståelser som er presset fram er vanlig i sikkerhetsdomstolen i Jordan. Norge må være veldig kritisk til dokumentasjon som stammer fra denne domstolen, sier generalsekretær Petter Eide.

Mulla Krekars forsvarer Brynjar Meling ble først denne uka oppmerksom på den pågående rettssaken i Jordan.

- Jeg vil ta kontakt med forsvarsadvokatene i saken for å få vite mer, sier Meling.

Rettssaken i Jordan har pågått i to måneder. Etter noen dagers pause starter forhandlingene i dag med høring av forsvarets vitner.

Også Borgarting lagmannsretts behandling av Økokrims begjæring om varetektsfengsling av mulla Krekar starter i dag.

TORTURBEVIS: Deler av Økokrims bevismateriale i saken mot mulla Krekar stammer fra en pågående rettssak i Jordan der flere vitner sier at tortur er brukt i avhørene av den tiltalte.