- Bruker TV-tilståelse til karakterdrap

Ashtiani kan bli henrettet om kort tid etter at hun «tilsto» både utroskap og drap i et iransk TV-program, frykter hennes advokat i eksil i Norge.

BEKYMRET: Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei er svært bekymret for den 43 år gamle kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani som er dømt til døden for utroskap. Han har kjempet hardt for at kvinnen ikke skal henrettes, men nå har hun tilsynelatende tilstått i et TV-program. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIX
BEKYMRET: Den iranske advokaten Mohammad Mostafaei er svært bekymret for den 43 år gamle kvinnen Sakineh Mohammadi Ashtiani som er dømt til døden for utroskap. Han har kjempet hardt for at kvinnen ikke skal henrettes, men nå har hun tilsynelatende tilstått i et TV-program. Foto: Håkon Mosvold Larsen/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Fra et hotellrom i Oslo følger forsvarsadvokat Mohammad Mostafaei med på utviklingen i saken mot hans klient, Sakineh Mohammadi Ashtiani (43). I går kveld sendte iransk fjernsyn et «intervju» med Ashtiani, der hun med skjelvende stemme og på morsmålet azeri tilstår både utroskap og delaktighet i drapet på sin ektemann.

Mostafaei frykter at programmet er et forsøk på å legitimere en nær forestående henrettelse.

- Programmet hun deltok i, er under sikkerhetstjenestens og presidentens kontroll. Det er kjent for å publisere løgner og lage falske dokumentarer. Programmet begår karakterdrap for å rettferdiggjøre de juridiske avgjørelsene til iranske myndigheter, sier Mostafaei til NTB.

Analfabet Han understreker at den 43 år gamle kvinnen er analfabet og at hun ikke en gang snakker det offisielle språket farsi.

- Hun er maktesløs. Hennes liv er i hendene på noen som kan ta livet hennes når som helst, sier han.

Intervjuet er tatt opp i Tabriz-fengselet der Ashtiani har sittet de fire siste åra. Også andre menneskerettsaktivister er overbevist om at tilståelsen hennes ble gitt under press.

Ifølge en annen iransk advokat, som nå representerer kvinnen, ble hun torturert i to dager før opptaket.

Fortvilte barn - Hun ble banket opp og torturert før hun gikk med på å stille opp foran kamera. Hennes 22 år gamle sønn Sajad og hennes 17 år gamle datter Saeedeh er fullstendig traumatisert etter Ã¥ ha sett dette programmet, sier advokaten Houtan Kian til den britiske avisa Guardian.

Ashtianis sak har fått stor oppmerksomhet i internasjonal presse, og det er først og fremst Mostafaei som har bidratt til å gjøre saken kjent. Men da iranske myndigheter utstedte en arrestordre på ham, bestemte han seg for å flykte til Tyrkia. I helgen kom han til Norge etter å ha søkt om politisk asyl.

Svindelanklager Flere av Mostafaeis nære slektninger, blant annet hans kone, ble pågrepet etter at han forsvant. De har nå sluppet fri igjen samtidig som iranske myndigheter forsøker å skape et bilde av Mostafaei som svindler. Denne uken uttalte den iranske riksadvokaten at det aldri har vært utstedt noen arrestordre på Mostafaei, men at han har flyktet på grunn av økonomisk svindel.

- Iranske myndigheter forsøker også å begå et karakterdrap på meg. At jeg nå er ute av Iran, er svært ydmykende for myndighetene. Hvis de hadde arrestert meg, ville de ikke latt meg snakke, og de ville ikke latt meg forsvare min klient, sier Mostafaei.

- Ikke troverdig Observatører sier til Guardian at det er flere ting som tyder på at intervjuet med den 43-årige kvinnen er gitt under press. Blant annet er det lite troverdig at Ashtiani skulle kritisere internasjonale medier for å ha blandet seg i privatlivet hennes, slik hun gjør i intervjuet.

Mostafaei håper fortsatt at iranske myndigheter vil spare Ashtianis liv, men TV-intervjuet er dårlig nytt. Flere ganger tidligere har iransk fjernsyn fått personer til å tilstå sine forbrytelser på TV, hvorpå de er blitt henrettet kort tid etter.

- I fjor sommer viste de fram en mann på TV som sa han var tilknyttet den israelske regjeringen. Neste uke, før noen visste hva som skjedde, ble han henrettet, sier Mohammad Mostafaei.

(NTB)