Bruker ulovlig tvang mot personer med psykisk utviklingshemming

Ørsta kommune i Møre og Romsdal.

HARD KRITIKK  : Fylkesmannen i Møre og Romsdal retter hard kritikk mot sosialtjenesten i Ørsta kommune, etter å ha avdekket alvorlige brudd på reglene. Foto: ØRSTA KOMMUNE
HARD KRITIKK : Fylkesmannen i Møre og Romsdal retter hard kritikk mot sosialtjenesten i Ørsta kommune, etter å ha avdekket alvorlige brudd på reglene. Foto: ØRSTA KOMMUNE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) : Mandag offentliggjorde Helsetilsynet en tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal som avdekker flere alvorlige brudd ved sosialtjenesten i Ørsta kommune.

Ifølge rapporten bruker kommunen «tiltak som innebærer ulovlig tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming».

Videre skriver Fylkesmannen at kommunen har vært kjent med at noen av metoden ikke har vært tillatt, uten å gjøre noe med det.

- Fylkesmannen vurderer at det i tilsynet er avdekt alvorleg svikt i styringssystemet i Ørsta kommune, heter det i rapporten.

Mangler personale Rapporten er utarbeidet etter intervjuer med ti av de ansatte i sosialtjenesten. I tillegg ligger skriftlig materiale og besøk på flere boavdelinger i løpet høsten og vinteren 2011 til grunn.

- Når kommunen ikke har fast personell i tjenesten har kommunen utfordringer med å sikre at tjenestene blir uført i samsvar med de individuelle behov hvert enkelt har, skriver Fylkesmannen.

En av årsakene til tvangsbruken er ifølge rapporten en mangel, eller lite tilgang på personale.

Videre skal ansatte være usikre på hvilke former for tvang og makt som er tillatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer