Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Bruker ulovlig tvang mot personer med psykisk utviklingshemming

Ørsta kommune i Møre og Romsdal.

 HARD KRITIKK  : Fylkesmannen i Møre og Romsdal retter hard kritikk mot sosialtjenesten i Ørsta kommune, etter å ha avdekket alvorlige brudd på reglene. Foto: ØRSTA KOMMUNE
HARD KRITIKK : Fylkesmannen i Møre og Romsdal retter hard kritikk mot sosialtjenesten i Ørsta kommune, etter å ha avdekket alvorlige brudd på reglene. Foto: ØRSTA KOMMUNE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) : Mandag offentliggjorde Helsetilsynet en tilsynsrapport fra Fylkesmannen i Møre og Romsdal som avdekker flere alvorlige brudd ved sosialtjenesten i Ørsta kommune.

Ifølge rapporten bruker kommunen «tiltak som innebærer ulovlig tvang og makt overfor enkelte personer med psykisk utviklingshemming».

Videre skriver Fylkesmannen at kommunen har vært kjent med at noen av metoden ikke har vært tillatt, uten å gjøre noe med det.

- Fylkesmannen vurderer at det i tilsynet er avdekt alvorleg svikt i styringssystemet i Ørsta kommune, heter det i rapporten.

Mangler personale Rapporten er utarbeidet etter intervjuer med ti av de ansatte i sosialtjenesten. I tillegg ligger skriftlig materiale og besøk på flere boavdelinger i løpet høsten og vinteren 2011 til grunn.

- Når kommunen ikke har fast personell i tjenesten har kommunen utfordringer med å sikre at tjenestene blir uført i samsvar med de individuelle behov hvert enkelt har, skriver Fylkesmannen.

En av årsakene til tvangsbruken er ifølge rapporten en mangel, eller lite tilgang på personale.

Videre skal ansatte være usikre på hvilke former for tvang og makt som er tillatt.

Blant tvangstiltakene som er avdekket er bruk av holding, innlåsing av mat og fysisk stansing.

- Ikke forsvarlig En konklusjon av bruddene Fylkesmannen har funnet er at kommunens sosialtjeneste ikke sikrer at mottakerne får forsvarlige tjenester, slik de har krav på etter sosialtjenesteloven.

Fylkesmannen mener også at kommunen har et manglende internkontrollsystem, og at arbeidet med dette systemet ikke har vært prioritert godt nok.

Helse- og sosialsjef i Ørsta kommune, Oddvar Marøy, hadde ikke anledning til å kommentere rapporten i kveld.