Brukerdoser kan bøtelegges på stedet

Regjeringen vurderer å åpne for at mindre narkotikaforbrytelser kan gjøres opp på stedet med et forenklet forelegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er vanlig praksis at en brukerdose hasj eller marijuana fører til en mindre bot, som en politijurist på politistasjonen idømmer, et såkalt forelegg. Større mengder fører til fengsel fordi det betraktes som beregnet for salg.

Men regjeringen har inkludert de mindre narkotikaforbrytelsene blant de sakene som den nylig har bedt sanksjonsutvalget om å vurdere som aktuelle for forenklede forelegg - bøter som betales på stedet, skriver Aftenposten.

Forenklede forelegg blir i dag brukt for mindre alvorlige forseelser for å spare tid og domstolsbehandling. De kan utskrives av en politimann på gata.

Fartsovertredelser både til lands og til sjøs er blant de syndene der slike forenklede forelegg brukes i stedet for mer tidkrevende reaksjonsformer.

Politiets Fellesforbund mener en oppmykning i straffereaksjonen på narkotikaforbrytelser er feil signal, mens ledelsen i Oslo politidistrikt er positiv.

- Det hadde klart vært en gevinst ressursmessig å kunne gi forenklet forelegg i saker der det i dag gis forelegg, sier narkotikasjef og fungerende kriminalsjef Christine Fossen i Oslo politidistrikt og nevner brukerdoser som for eksempel en eller to tabletter ecstasy.

NTB